Αυτό το βίντεο δείχνει δολώματα ψαριών και όχι σκουλήκια για ανθρώπινη κατανάλωση στην ΕΕ

You are currently viewing Αυτό το βίντεο δείχνει δολώματα ψαριών και όχι σκουλήκια για ανθρώπινη κατανάλωση στην ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, δημοσίευσε στο X ένα βίντεο με τον ισχυρισμό πως δείχνει σκουλήκια για ανθρώπινη κατανάλωση.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: ΣΟΚ!!! Αγρότες , κτηνοτροφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι πρέπει να εξαφανιστούν ώστε να σας ταιζουν…σκουλίκια!!!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το βίντεο δεν δείχνει χώρο εκτροφής σκουληκιών για ανθρώπινη κατανάλωση, αλλά για αλιευτικά δολώματα.

Τι ισχύει

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει την κατανάλωση τεσσάρων ειδών εντόμων ως νέων τροφίμων: ο αλευροσκώληκας Alphitobius diaperinus, το γρύλλο Acheta domesticus, τον κίτρινο σκώληκα αλευριού Tenebrio molitor και την αποδημητική ακρίδα (Locusta migratoria). Αυτές οι εγκρίσεις επιτρέπουν τη διάθεση αυτών των εντόμων στην αγορά της ΕΕ σε διάφορες μορφές, όπως κατεψυγμένα, σε πάστα, αποξηραμένα και σε σκόνη, για χρήση ως συστατικά τροφίμων​​. Η σχετικές οδηγίες προβλέπουν ότι σε περίπτωση που κάποιο προϊόν περιέχει έντομα, θα πρέπει να το αναγράφει ξεκάθαρα. Μάλιστα, τα εν λόγω έντομα θα πρέπει να αναγράφονται και με την επιστημονική και με την καθομιλουμένη έννοιά τους.

Όσον αφορά το υπό εξέταση βίντεο, αρχικά διαπιστώσαμε πως δεν έχει ήχο. Κατόπιν, προσπαθήσαμε να το εντοπίσουμε μέσω αντίστροφης αναζήτησης στιγμιότυπου (εικόνας). Το βίντεο έχει κυκλοφορήσει σε λογαριασμούς ΜΚΔ στο εξωτερικό (Ιταλία) και σε αυτή την ανάρτηση, μπορούμε να ακούσουμε τον ήχο. Το βίντεο εντοπίστηκε από τον οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων open.online, ο οποίος αναφέρει πως ο ομιλητής αναφέρεται σε σκουλήκια που προορίζονται για αλιευτικά δολώματα. Αναφέρεται μάλιστα το όνομα της εταιρίας “Future Bait SRLS”.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθύναμε στον οργανισμό Facta News. Ο υποδιευθυντής του οργανισμού Tommaso Canetta, μας είπε:

Είναι σαφώς ένα βίντεο από ένα εργοστάσιο που παράγει δόλωμα για ψάρεμα, κάθε ισχυρισμός ότι αυτό είναι φαγητό για ανθρώπινη κατανάλωση είναι εντελώς αβάσιμος.

Τα εικονιζόμενα σκουλήκια δεν ανήκουν σε κανένα από τα 4 είδη που έχουν εγκριθεί για κατανάλωση. Πρόκειται για προνύμφες κρεατόμυγων και ως δόλωμα, είναι γνωστά στους ψαράδες ως “μπικατίνι” (bigattini). Το bigattini, είναι ένα μαλακό, χωρίς πόδια σκουλήκι με λευκό ή κιτρινωπό χρώμα και συνήθως φτάνει σε μήκος 5-8 χιλιοστών. Τέτοιου είδους δολώματα παράγονται σε φάρμες και στην Ιταλία.

Προνύμφη, νύμφη και ενήλικο έντομο (πηγή)
Bigattini για δόλωμα (πηγή)

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν δείχνει χώρο εκτροφής σκουληκιών για ανθρώπινη κατανάλωση, αλλά για αλιευτικά δολώματα.