Παραπληροφόρηση για την απόσυρση βρετανικού αντιτορπιλικού από την Ερυθρά Θάλασσα εξαιτίας των Χούθι

You are currently viewing Παραπληροφόρηση για την απόσυρση βρετανικού αντιτορπιλικού από την Ερυθρά Θάλασσα εξαιτίας των Χούθι

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Βρετανικό αντιτορπιλικό αποχώρησε από την Ερυθρά Θάλασσα εξαιτίας της σύγκρουσης με τους Χούθι.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το βρετανικό αντιτορπιλικό που αποχωρεί από την Ερυθρά Θάλασσα, επιστρέφει στη βάση του για συντήρηση και ανεφοδιασμό. Αντικαθίσταται από βρετανική φρεγάτα για να συνεχίσει την αποστολή εναντίον των επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία.

Τι ισχύει

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023, οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, που υποστηρίζονται από το Ιράν, επιχείρησαν να αποκλείσουν την Ερυθρά Θάλασσα και εξαπέλυσαν μια σειρά επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων που ανήκουν ή κατευθύνονται από και προς το Ισραήλ. Η Επιχείρηση Prosperity Guardian‎‎, είναι μια κατά βάση ναυτική στρατιωτική επιχείρηση υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελούμενη από έναν πολυεθνικό συνασπισμό που σχηματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023 για να ανταποκριθεί στις επιθέσεις από τους αντάρτες Χούθι στη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόκειται δηλαδή για έναν αμυντικό συνασπισμό περισσότερων από 20 χωρών που δραστηριοποιούνται στην Ερυθρά Θάλασσα, στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ και στον Κόλπο του Άντεν.

Σύμφωνα με την ανάρτηση στο Χ που επικαλείται ο δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός, η Βρετανία αποσύρει από τη ναυτική δύναμη που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα, το αντιτορπιλικό HMS Diamond, κλάσης Type 45, επειδή δέχτηκε 3 πυραυλικές επιθέσεις και γενικά λόγω της ανταλλαγής πραγματικών πυρών. Ο ισχυρισμός όμως δεν αναφέρει το πλήρες πλαίσιο της είδησης, με αποτέλεσμα να παραπληροφορεί.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το πλοίο θα επιστρέψει στη βάση του για συντήρηση και ανεφοδιασμό, αφού βρίσκεται εν πλω από τα τέλη Νοέμβριου του 2023. Το πλοίο επιστρέφει στο ναύσταθμό του στο Πόρτσμουθ, έχοντας διανύσει 20 χιλιάδες ναυτικά μίλια. Πιο συγκεκριμένα, το HMS Diamond, είχε σταλεί σε αποστολή στα τέλη Νοεμβρίου 2023 στον Περσικό Κόλπο, η οποία θα ήταν μικρής διάρκειας, διότι το σκάφος έπρεπε να επιστρέψει για σημαντική συντήρηση και εργασίες αναβάθμισης στο προωστήριο σκεύος του. Ωστόσο, εξαιτίας της Επιχείρησης Prosperity Guardian, η παραμονή του στην ευρύτερη περιοχή παρατάθηκε.

Το HMS Diamont δέχτηκε 3 επιθέσεις με συνολικά 9 μη επανδρωμένα drones και πέτυχε να τις αναχαιτίσει δίχως να υποστεί ζημιές από πλήγματα.

Αυτό που παραλείπουν να πουν οι εξεταζόμενες αναρτήσεις, είναι πως το HMS Diamont, θα αντικατασταθεί από τη φρεγάτα HMS Richmond, κλάσης Type 23. Πρέπει να αναφερθεί πως η HMS Richmont, είναι κατά πολύ υποδεέστερη ως πολεμικό πλοίο, σε σχέση με το HMS Diamont. Αυτό φανερώνει πως η Μ. Βρετανία όχι μόνο δεν εγκαταλείπει την επιχείρηση από φόβο για τις συνέπειες των επιθέσεων, αλλά στέλνει παλαιότερο πλοίο, με υπερσύγχρονες, αλλά μικρότερες δυνατότητες (αντιαεροπορικές, αντιπυραυλικές και αντιβαλλιστικές) για να συμμετάσχει στην Επιχείρηση Prosperity Guardian.

Συμπέρασμα

Το βρετανικό αντιτορπιλικό που αποχωρεί από την Ερυθρά Θάλασσα, επιστρέφει στη βάση του για συντήρηση και ανεφοδιασμό. Αντικαθίσταται από βρετανική φρεγάτα, για να συνεχίσει την αποστολή εναντίον των επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία.