Αποκαθαγιασμένος πρώην ναός και όχι εκκλησία ο χώρος που έχει μετατραπεί σε εστιατόριο

You are currently viewing Αποκαθαγιασμένος πρώην ναός και όχι εκκλησία ο χώρος που έχει μετατραπεί σε εστιατόριο

Χρήστης του Χ (Twitter) ανέβασε ένα βίντεο με τον ισχυρισμό πως δείχνει μια καθολική εκκλησία που έχει μετατραπεί σε εστιατόριο.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Καθολική εκκλησία σε Ευρωπαϊκή χώρα έχει μετατραπεί σε εστιατόριο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το υπό εξέταση βίντεο δεν δείχνει εστιατόριο μέσα σε καθολική εκκλησία, αλλά σε έναν χώρο που λειτουργούσε ως εκκλησία ως το 1974, όταν αποκαθαγιάστηκε και διατέθηκε για κοσμική χρήση.

Τι ισχύει

Για να βρούμε την προέλευση του ισχυρισμού, αποκόψαμε στιγμιότυπο οθόνης από το υπό εξέταση βίντεο και πραγματοποιήσαμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας με το Google Lens. Βρήκαμε μια εικόνα σε λογαριασμό του Instagram που δείχνει τον ίδιο χώρο, αλλά σε καλύτερη ανάλυση, οπότε επαναλάβαμε τη διαδικασία αντίστροφης αναζήτησης εικόνας με τη νέα φωτογραφία.

Ανακαλύψαμε ότι το βίντεο και η εικόνα έχουν τραβηχτεί στο Mercato Mayfair στο Λονδίνο. Το κτίσμα ήταν εκκλησία του Απόστολου Μάρκου που χτίστηκε το 1822 και αποκαθαγιάστηκε το 1974. Αποκαθαγιασμός (Deconsecration) σημαίνει πως μια εκκλησία, δεν είναι πλέον ναός, αλλά ένα απλό κτίριο. Από το 2019, λειτουργεί ως χώρος που φιλοξενεί διάφορα εστιατόρια. Ο αποκαθαγιασμός είναι η διαδικασία αφαίρεσης της θρησκευτικής ιδιότητας ενός χώρου (εκκοσμίκευση) που πλέον δεν χρησιμοποιείται για θρησκευτικούς λόγους. Αντίθετα, ο καθαγιασμός λαμβάνει χώρα κατά τα εγκαίνια ενός ναού, που από απλό κτίσμα μεταβάλλεται σε οίκο λατρείας.

Συμπέρασμα

Το υπό εξέταση βίντεο δεν δείχνει εστιατόριο μέσα σε καθολική εκκλησία, αλλά σε έναν χώρο που λειτουργούσε ως εκκλησία ως το 1974, όταν αποκαθαγιάστηκε και διατέθηκε για κοσμική χρήση.