Ο Βελόπουλος παραπληροφορεί ξανά, επικαλούμενος θεωρίες συνωμοσίας για τις πόλεις των 15 λεπτών

You are currently viewing Ο Βελόπουλος παραπληροφορεί ξανά, επικαλούμενος θεωρίες συνωμοσίας για τις πόλεις των 15 λεπτών

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Πόλεις 15 λεπτών και άλλα τέτοια !!! Συνομωσιολογια που στο τέλος όμως …γινεται! Ο άνθρωπος παύει να είναι ελεύθερος !!!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πρόκειται για μια έκθεση που δεν συντάχθηκε, ούτε σχετίζεται με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Δεν υπάρχει επίσημο σχέδιο για την εφαρμογή περιορισμών στην κατανάλωση τροφής και ειδών ρουχισμού από τους πολίτες, στα πλαίσια των πόλεων των 15 λεπτών.

Το ίδιο βίντεο κυκλοφόρησε και στο Facebook από τον λογαριασμό “Ηλίας ράδιο”, που το υποτίτλισε και κατόπιν το δημοσίευσε ο Κ. Βελόπουλος.

Τι ισχύει

Όπως έχουμε αναφέρει σε παλιότερο σχετικό άρθρο μας, η “πόλη των 15 λεπτών”, είναι ένα πολεοδομικό κόνσεπτ, που φιλοδοξεί να διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών, με το να τους επιτρέπει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ωστόσο, έχει πυροδοτήσει θεωρίες συνωμοσίας, που υποστηρίζουν πως είναι ένα σχέδιο “φυλάκισης” και ελέγχου του πληθυσμού. Οι πόλεις των 15 λεπτών, φιλοδοξούν να προσφέρουν εύκολη πρόσβαση, με τα πόδια ή με ποδήλατο, αλλά και γρήγορη άφιξη εντός δεκαπέντε λεπτών, σε καθημερινές δραστηριότητες όπως η εργασία, το σχολείο, δομές υγείας, ψυχαγωγία, αγορά κτλ. Σκοπός αυτής της σχεδιαστικής αντίληψης, είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων. Έχει πυροδοτήσει όμως μια σειρά από αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας.

Η ιδέα για τις πόλεις των 15 λεπτών αναπτύχθηκε από έναν πολεοδόμο στη Γαλλία, τον Carlos Moreno, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Τα σχέδιά του επιδιώκουν να κάνουν τις γειτονιές πιο βιώσιμες και να μειώσουν τη χρήση του αυτοκινήτου για να περιορίσουν τη ρύπανση. Η πολεοδομική του ιδέα, δεν προβλέπει περιορισμούς μετακινήσεων, παρακολουθήσεις με ηλεκτρονικά μέσα, διαχωρισμό πλουσίων από φτωχούς κτλ, ούτε είναι δημιούργημα του Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπως υποστηρίζουν διάφοροι συνωμοσιολόγοι. Πιο αναλυτικά, η πόλη των 15 λεπτών βασίζεται στην έννοια, η οποία υπογραμμίζει ότι η ποιότητα της αστικής ζωής είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον χρόνο που δαπανάται στις μεταφορές, κυρίως μέσω της χρήσης αυτοκινήτων. Αυτή η ιδέα προήλθε από τον Carlos Moreno, ο οποίος υποστηρίζει μια αστική διάταξη όπου οι κάτοικοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις βασικές τους ανάγκες, σε αποστάσεις που δεν θα χρειάζεται να δαπανήσουν χρόνο περισσότερο από 15 λεπτά με τα πόδια ή με ποδήλατο. Για την ιδέα των 15 λεπτών, ο Moreno υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι θα μπορούν να απολαμβάνουν υψηλότερη ποιότητα ζωής όπου θα μπορούν να εκπληρώνουν αποτελεσματικά έξι βασικές αστικές κοινωνικές λειτουργίες για να διατηρήσουν μια αξιοπρεπή αστική ζωή. Αυτές περιλαμβάνουν (α) τη διαβίωση, (β) την εργασία, (γ) το εμπόριο, (δ) την υγειονομική περίθαλψη, (ε) την εκπαίδευση και (στ) την ψυχαγωγία.

Συνεπώς, οι πόλεις των 15 λεπτών, βασίζονται στο σκεπτικό ότι μπορούν να αναδιαμορφώσουν τον αστικό ιστό μιας μεγαλούπολης, δημιουργώντας την υποδομή ώστε γραφεία, επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα, κτλ, να βρίσκονται σε απόσταση που θα μπορεί κανείς να διανύσει σε λίγα λεπτά με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Εξέταση του ισχυρισμού

Όσον αφορά το βίντεο που παραθέτει ο Κυριάκος Βελόπουλος, βλέπουμε να γίνονται μια σειρά από αβάσιμους και ψευδείς ισχυρισμούς. Ο εκφωνητής του βίντεο είναι ο Glenn Beck, που έχει στο παρελθόν διαδώσει θεωρίες συνωμοσίας ψευδείς ειδήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Beck αναφέρει πως μια βρετανική εταιρία, η Arup, σχεδιάζει μαζί με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) να εφαρμόσει το εξής σχέδιο: Οι οικογένειες να μην τρώνε καθόλου κρέας και γαλακτοκομικά, αλλά να περιορίζονται σε 2.500 θερμίδες την ήμερα ανά άτομο, ενώ να μπορούν να αποκτούν μόνο τρία τεμάχια ένδυσης το χρόνο, ανά μέλος. Όλα αυτά, στα πλαίσια της διαβίωσης σε πόλεις των 15 λεπτών.

Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση που τιτλοφορείται ‘The Future of Urban Consumption in a 1.5°C World’, που συντάχθηκε από τους οργανισμούς C40, Arup και το Πανεπιστήμιο του Leeds, όπου προτείνει οι άνθρωποι να μην τρώνε κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα και να περιοριστούν σε τρία νέα ρούχα ανά έτος, δεν γίνεται καμία αναφορά στο WEF ή τον Κλάους Σβαμπ. Οι προτεινόμενοι στόχοι, τοποθετούνται στο 2030.

Οι συντελεστές της έκθεσης. Το WEF δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς.

Η έκθεση δεν υποχρεώνει κανένα κράτος ή οργανισμό να υιοθετήσει αυτά τα μέτρα και δεν εκπονήθηκε από φορέα που χαράσσει κατευθυντήριες γραμμές ή λαμβάνει αποφάσεις. Μπορείτε να δείτε την έκθεση εδώ. Η έκθεση αναφέρει “προοδευτικούς” και “φιλόδοξους” στόχους. Για παράδειγμα, ως “προοδευτικός” στόχος, είναι η κατανάλωση 16 κιλών κρέας ανά άτομο, ενώ ως “φιλόδοξος”, η μηδενική κατανάλωση.

Στην έκθεση αναφέρεται πως οι παραπάνω στόχοι, δεν είναι συστάσεις, αλλά σημεία αναφοράς, για συζήτηση στα πλαίσια της μείωσης των αερίων θερμοκηπίου. Δεν είναι δηλαδή προτάσεις προς υιοθέτηση. Αυτοί οι “στόχοι” δεν αναφέρονται στην ιστοσελίδα του WEF και δεν έχουν λάβει καμία αναγνώριση ή επιδοκιμασία.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για μια έκθεση που δεν συντάχθηκε, ούτε σχετίζεται με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Δεν υπάρχει επίσημο σχέδιο για την εφαρμογή περιορισμών στην κατανάλωση τροφής και ειδών ρουχισμού από τους πολίτες, στα πλαίσια των πόλεων των 15 λεπτών.