Ο Τζον Κέρι ΔΕΝ είπε «Πρέπει να θυσιάσουμε δισεκατομμύρια ανθρώπους για να σώσουμε τον πλανήτη Γη»

You are currently viewing Ο Τζον Κέρι ΔΕΝ είπε «Πρέπει να θυσιάσουμε δισεκατομμύρια ανθρώπους για να σώσουμε τον πλανήτη Γη»

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Τζον Κέρι: «Πρέπει να θυσιάσουμε δισεκατομμύρια ανθρώπους για να σώσουμε τον πλανήτη Γη»

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Σε κανένα σημείο της ομιλίας που επικαλούνται οι ισχυρισμοί, ή οπουδήποτε αλλού, δεν έχει δηλώσει κάτι τέτοιο ο Τζόν Κέρι.

Τι ισχύει

H πηγή του ισχυρισμού, προέρχεται από άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 22/10/2023, στην ιστοσελίδα thepeoplesvoice.tv, που δημοσιεύει άρθρα που παραπληροφορούν συστηματικά τους αναγνώστες. Πρόκειται για μια “μετεξέλιξη” (ίδιοι συντελεστές) του News Punch και του YourNewsWire, ιστοσελίδων που δημοσιεύουν αποκλειστικά ψευδείς ειδήσεις.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Media Bias/Fact Check, το The Peoples Voice χαρακτηρίζεται από:

Εξαιρετική προκατάληψη (ακροδεξιό περιεχόμενο), συνεπής προώθηση προπαγάνδας/θεωριών συνωμοσίας, δεν παραθέτει αξιόπιστες πηγές, έχει πλήρη έλλειψη διαφάνειας και δημοσιεύει ψευδείς ειδήσεις, με σκοπό το κέρδος ή την άσκηση επιρροής.

Έχουμε διαψεύσει και άλλους ισχυρισμού που προήλθαν από αυτή την ιστοσελίδα και έφτασαν στην Ελλάδα.

Η υποτιθέμενη δήλωση του Τζον Κέρι, ως ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή, φέρεται να έγινε σε ομιλία στις 24 Αυγούστου 2023, στο συνέδριο Scottish Global Dialogues στο Εδιμβούργο. Ωστόσο, εξετάζοντας την πλήρη απομαγνητοφώνηση της ομιλίας, διαπιστώνουμε πως δεν είπε κάτι τέτοιο. Δεν μίλησε δηλαδή για τη “θυσία” δισεκατομμυρίων ανθρώπων για να σωθεί ο πλανήτης.

Η ομιλία του Τζον Κέρι στο παρακάτω βίντεο:

Ο Κέρι μίλησε καυτηρίασε την άρνηση της κλιματικής, μίλησε για τις συνέπειές της δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα και αιτίες και τέλος, αναφέρθηκε στις προκλήσεις, ενώ πρότεινε λύσεις και δράσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

196 χώρες από όλο τον κόσμο υπέγραψαν το στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη έως 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, στα πλαίσια της Συμφωνίας του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, καθώς αυτό θα μειώσει σημαντικά τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Συμπέρασμα

Σε κανένα σημείο της ομιλίας που επικαλούνται οι ισχυρισμοί, ή οπουδήποτε αλλού, δεν έχει δηλώσει κάτι τέτοιο ο Τζόν Κέρι.