Ο Π. Πολάκης δημοσίευσε ως αληθινή, εικόνα που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη (AI)

You are currently viewing Ο Π. Πολάκης δημοσίευσε ως αληθινή, εικόνα που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη (AI)

(Το άρθρο έχει ενημερωθεί με περισσότερες πληροφορίες στο τέλος).

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, δημοσίευσε μια εικόνα με τον ισχυρισμό πως προέρχεται από το Παρίσι.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Οι αγρότες στο Παρισι…. Έτσι κέρδισαν….

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η φωτογραφία είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό προκύπτει από την έρευνα μέσω ειδικού ψηφιακού εργαλείου και δήλωσης του δημιουργού της.

Ο κ. Πολάκης, προχώρησε σε τροποποίηση της αρχικής του ανάρτησης, προσθέτοντας “(Η φωτογραφία από τεχνητή νοημοσύνη,αλλά δεν απείχε και πολύ από την πραγματικότητα )”.

Το Facebook δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δουν το ιστορικό επεξεργασίας μιας δημοσίευσης. Στην προκειμένη περίπτωση, η αρχική ανάρτηση έγινε στις 11:10 π.μ. και η τροποποίηση με την προσθήκη στις 1:02 μ.μ.

Χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, όπως το HIVE AI Detector, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως η εικόνα είναι προϊόν λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης.

Η φωτογραφία δημιουργήθηκε από τον κάτοχο του λογαριασμού ifonly.ai στο Instagram. Ο δημιουργός επισημάνει με σαφήνεια πως η εικόνα έχει δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου, όπως λέει, να εμποδίσει τη χρήση αυτής και άλλων παρομοίων που έχει δημιουργήσει, στην πλαισίωση fake news.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό προκύπτει από την έρευνα μέσω ειδικού ψηφιακού εργαλείου και δήλωσης του δημιουργού της.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ: Η ίδια φωτογραφία άρχισε να κυκλοφορεί ως αληθινή και σε άλλες αναρτήσεις στο Facebook. Παράδειγμα:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 2: Η φωτογραφία κυκλοφόρησε και σε λογαριασμούς χρηστών στην Κύπρο: