Παλιές εικόνες και βίντεο χρησιμοποιήθηκαν για να απεικονίσουν τον Β. Πούτιν να βουτάει σε παγωμένα νερά για τα Θεοφάνεια

You are currently viewing Παλιές εικόνες και βίντεο χρησιμοποιήθηκαν για να απεικονίσουν τον Β. Πούτιν να βουτάει σε παγωμένα νερά για τα Θεοφάνεια

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Βίντεο δείχνουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να βουτάει στα παγωμένα νερά για τα Θεοφάνεια.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα βίντεο και οι εικόνες που δείχνουν τον Πούτιν να βουτάει σε παγωμένα νερά για τα Θεοφάνεια δεν είναι από φέτος. Προέρχονται από το 2018 και το 2021.

Παραδείγματα αναρτήσεων και δημοσιευμάτων:

Τι ισχύει

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να βούτηξε στα παγωμένα νερά για τη γιορτή των Θεοφανείων στις 19 Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπρόσωπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ σε δημοσιογράφους. Τα Θεοφάνεια εορτάζονται με το παλαιό ημερολόγιο στη Ρωσία, δηλαδή στις 19/1, αντί στις 6/1 που γιορτάζονται στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο.

ΜΜΕ του εξωτερικού, αλλά και σε Ελλάδα και Κύπρο, δημοσίευσαν την είδηση συνοδευόμενη από βίντεο και στιγμιότυπα από παλιότερες εκδηλώσεις του Πούτιν για τα Θεοφάνεια, χωρίς ωστόσο να επισημάνουν πως πρόκειται για εικόνες και βίντεο αρχείου.

Ακόμη και η ρωσική πρεσβεία στη Νότια Αφρική, δημοσίευσε φέτος το παλιότερο βίντεο. Η συγκεκριμένη πρεσβεία έχει διασπείρει ξανά παραπληροφόρηση στο παρελθόν (παράδειγμα εδώ).

Στην πραγματικότητα, οι εικόνες και τα βίντεο είναι από τις 19 Ιανουαρίου 2021 και από τις 19 Ιανουαρίου 2018.

Το βίντεο από τις 19 Ιανουαρίου 2018:

Το βίντεο από τις 19 Ιανουαρίου 2021:

Συμπέρασμα

Τα βίντεο και οι εικόνες που δείχνουν τον Πούτιν να βουτάει σε παγωμένα νερά για τα Θεοφάνεια δεν είναι από φέτος. Προέρχονται από το 2018 και το 2021.