Αυτό το βίντεο δεν δείχνει Αμερικανούς πολίτες να κατευθύνονται στα σύνορα με το Μεξικό για να σταματήσουν την “εισβολή”

You are currently viewing Αυτό το βίντεο δεν δείχνει Αμερικανούς πολίτες να κατευθύνονται στα σύνορα με το Μεξικό για να σταματήσουν την “εισβολή”

Κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει ένα κομβόι οχημάτων και πλαισιώνεται με τον ισχυρισμό πως δείχνει Αμερικανούς να κατευθύνονται στα σύνορα με το Μεξικό στο Τέξας, για να σταματήσουν την “εισβολή” μεταναστών από το Μεξικό.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Το μεγάλο ξύπνημα έχει ξεκινήσει καθώς χιλιάδες κατευθύνονται προς τα νότια σύνορα των ΗΠΑ για να σταματήσουν την εισβολή

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το βίντεο προέρχεται από πορεία κομβόι φορτηγών που ξεκίνησαν από την Καλιφόρνια με προορισμό την Ουάσιγκτον D.C., με σκοπό διαμαρτυρία κατά των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας COVID-19, στα τέλη Φεβρουαρίου/αρχές Μαρτίου 2022.

Τι ισχύει

Τους τελευταίους μήνες, έχει ξεσπάσει πολιτική διαμάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με το θέμα των αυξημένων αφίξεων μεταναστών από το Μεξικό. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2023, οι αμερικανικές αρχές διέταξαν το κλείσιμο ορισμένων συνοριακών περασμάτων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το μεταναστευτικό κύμα. Περισσότεροι από 2 εκατ. άνθρωποι έφθασαν το 2023 στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ.

Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ καταφέρεται εναντίον του Τζο Μπάιντεν και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επισημαίνοντας πως είναι δικαίωμα του Τέξας να αυτοπροστατευθεί και πως η κεντρική κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να εμποδίσει τις παράνομες αφίξεις. Υπό το βάρος των εξελίξεων γενικός εισαγγελέας του Τέξας απέρριψε την Παρασκευή το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν να δοθεί πλήρης πρόσβαση στους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους μετανάστευσης σε ένα πάρκο κατά μήκος των νότιων συνόρων, το οποίο η πολιτειακή Εθνοφρουρά έχει αποκλείσει με συρματόπλεγμα, φράχτες και στρατιώτες. Ο Τεξανός γενικός εισαγγελέας δεσμεύτηκε να συνεχίσει «τις προσπάθειες του Τέξας για την προστασία των νότιων συνόρων του απέναντι σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να υπονομεύσει το συνταγματικό δικαίωμα αυτοάμυνας της Πολιτείας».

Μια αυτοκινητοπομπή εκατοντάδων Αμερικανών σκοπεύει να κατευθυνθεί προς τα σύνορα του Τέξας για να σταματήσει τους μετανάστες που περνούν στις ΗΠΑ από το Μεξικό. Η ομάδα με την ονομασία “Take Our Border Back” (Παίρνουμε πίσω τα σύνορά μας) οργανώνεται στο Telegram και έχει περισσότερα από 1.600 μέλη. Ένας από τους διοργανωτές της ομάδας τους περιέγραψε ως τον «στρατό του Θεού» σύμφωνα με το Vice.

Το βίντεο που συνοδεύει τις αναρτήσεις, δεν είναι επίκαιρο. Για την ακρίβεια, έχει τραβηχτεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, όπως επισήμαναν χρήστες των Community Notes του Χ (Twitter). Συγκεκριμένα, δείχνει ένα κομβόι φορτηγών, να κατευθύνονται από την Καλιφόρνια, στην Ουάσινγκτον, DC. Οι οδηγοί επιθυμούσαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, για τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας COVID-19, που ίσχυαν εκείνη την εποχή.

Στιγμιότυπο από το βίντεο που κυκλοφόρησε στις 4 Μαρτίου 2022. Η ομοιότητα με το υπό εξέταση βίντεο είναι ξεκάθαρη.

Ακολουθεί ολόκληρο το βίντεο:

Συμπέρασμα

Το βίντεο προέρχεται από πορεία κομβόι φορτηγών που ξεκίνησαν από την Καλιφόρνια με προορισμό την Ουάσιγκτον D.C., με σκοπό διαμαρτυρία κατά των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας COVID-19, στα τέλη Φεβρουαρίου/αρχές Μαρτίου 2022.