Νόσος “Χ” και θεωρίες συνωμοσίας

You are currently viewing Νόσος “Χ” και θεωρίες συνωμοσίας

Η Νόσος “Χ” (Disease X) είναι ένα όνομα που υιοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τον Φεβρουάριο του 2018 και αφορά ένα υποθετικό, άγνωστο παθογόνο οργανισμό, που θα μπορούσε να προκαλέσει επιδημία στο μέλλον. Η πρόσφατη αναφορά στη Νόσο “Χ” στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), έδωσε λαβή για μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας, ή αναφορές σε αυτή με τρομολαγνικούς τίτλους.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Όλα δείχνουν πως η «νόσος Χ» είναι σχεδιασμένη για το 2025! 20 φορές πιο θανατηφόρα από την Covid – 19.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η νόσος “Χ” αναφέρεται σε ένα υποθετικό, άγνωστο παθογόνο που θα μπορούσε να προκαλέσει μελλοντική επιδημία. Τον Φεβρουάριο του 2018, ο ΠΟΥ το ενσωμάτωσε στη λίστα προτεραιοτήτων της για τις σημαντικές ασθένειες. Η νόσος “Χ” αποτελεί ένα υποθετικό σενάριο, που μελετάται στα πλαίσια της δημόσιας υγείας, για τον σχεδιασμό και την προετοιμασία σε περίπτωση μελλοντικής επιδημίας.

Παραδείγματα:

Η νόσος Χ δεν είναι πραγματική πάθηση, αλλά αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα ότι, σύμφωνα με τα λόγια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «μια σοβαρή διεθνής επιδημία θα μπορούσε να προκληθεί από ένα παθογόνο επί του παρόντος άγνωστο να προκαλέσει ανθρώπινη ασθένεια». Ο ΠΟΥ άρχισε να συμπεριλαμβάνει τη νόσο Χ στη λίστα με τις ασθένειες προτεραιότητας – αυτές που αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και για τις οποίες τα αντίμετρα είναι ανεπαρκή – το 2018, το έτος πριν από την εμφάνιση του νέου κορονοϊού στην κινεζική πόλη Γιουχάν.

Η λίστα των ασθενειών “προτεραιότητας” το 2018

Ο ΠΟΥ έχει δημοσιευμένη από το 2015, μια ενημερωμένη λίστα με ασθένειες “προτεραιότητας”. Πλέον περιλαμβάνει την COVID-19, Εμπόλα, MERS και SARS, Zika. Από το 2018, προστέθηκε στη λίστα η Νόσος “Χ”. Η λίστα ονομάζεται “Προτεραιότητα σε ασθένειες για έρευνα και ανάπτυξη σε περιβάλλοντα έκτακτης ανάγκης”.

Η λίστα των ασθενειών “προτεραιότητας” σήμερα (2024)

Ο ΠΟΥ ωστόσο διευκρινίζει το εξής:

Η νόσος Χ αντιπροσωπεύει τη γνώση ότι μια σοβαρή διεθνής επιδημία θα μπορούσε να προκληθεί από ένα παθογόνο που σήμερα είναι άγνωστο για να προκαλέσει ανθρώπινη νόσο. Το Σχέδιο Ε & Α (σ.σ. Έρευνας και Ανάπτυξης) επιδιώκει ρητά να επιτρέψει τον πρόωρο συντονισμό Ε & Α, που έχει επίσης σημασία για μια άγνωστη “νόσο Χ”.

Το Σχέδιο Ε & Α του ΠΟΥ, συντονίζει παγκόσμια την έρευνα για τις απειλές από ασθένειες πριν καν αυτές εμφανιστούν και προσπαθεί να συντομεύσει το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπευτικών και προληπτικών ιατρικών αντίμετρων (διαγνωστικά τεστ, θεραπευτικών πρωτοκόλλων και εμβολίων).

Η νόσος Χ, είναι ένα σενάριο που θα μπορούσε να προέλθει από έναν υποθετικό ιό, 20 φορές πιο θανατηφόρο από τον κορονοϊό που προκαλεί την COVID-19. Ενώ ένας τέτοιος ιός δεν είναι γνωστός ότι υπάρχει επί του παρόντος, οι ερευνητές, οι επιστήμονες και οι εμπειρογνώμονες ελπίζουν να δημιουργηθεί προληπτικά ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση ενός τέτοιου ιού και να προετοιμάσουν τα συστήματα υγείας, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι ο οργανισμός έθεσε ήδη σε εφαρμογή μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ταμείου πανδημίας και της οικοδόμησης ενός κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας στη Νότιο Αφρική για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων της κατανομής του εμβολίου.

Φυσικά, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που λένε ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει πανικό. Είναι καλύτερο να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι που μπορεί να συμβεί, επειδή έχει ήδη συμβεί στην ιστορία μας πολλές φορές, και να προετοιμαστεί γι ‘αυτό”.

Συμπέρασμα

Η νόσος “Χ” αναφέρεται σε ένα υποθετικό, άγνωστο παθογόνο που θα μπορούσε να προκαλέσει μελλοντική επιδημία. Τον Φεβρουάριο του 2018, ο ΠΟΥ το ενσωμάτωσε στη λίστα προτεραιοτήτων της για τις σημαντικές ασθένειες. Η νόσος “Χ” αποτελεί ένα υποθετικό σενάριο, που μελετάται στα πλαίσια της δημόσιας υγείας, για τον σχεδιασμό και την προετοιμασία σε περίπτωση μελλοντικής επιδημίας.