Αυτό το βίντεο δεν δείχνει αμερικανικό πλοίο που επλήγη από τους Χούθι

You are currently viewing Αυτό το βίντεο δεν δείχνει αμερικανικό πλοίο που επλήγη από τους Χούθι

Κυκλοφόρησε εκτενώς στα κοινωνικά δίκτυα και σε ιστοσελίδες ένα βίντεο που πλαισιώνεται με τον ισχυρισμό πως δείχνει ένα αμερικανικό εμπορικό πλοίο που έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα από πύραυλο των Χούθι.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Βίντεο δείχνει φλεγόμενο αμερικανικό πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το εξεταζόμενο βίντεο δεν δείχνει αμερικανικό πλοίο που επλήγη από τους Χούθι στον Κόλπο του Άντεν, αλλά το πλοίο X-Press Pearl, με σημαία Σιγκαπούρης. Το X-Press Pearl τυλίχθηκε στις φλόγες στις 20 Μαΐου 2021 κοντά στη Σρι Λάνκα.

Το είδαμε επίσης στο makeleio.gr, dimpernews.com, karditsastakra.com

Τι ισχύει

Η Υεμένη βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της αραβικής χερσονήσου και συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία στο βορρά και το Ομάν στα ανατολικά. Η ακτογραμμή της βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας και στον κόλπο του Άντεν. Η Δημοκρατία της Υεμένης είναι επίσης αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη και τις περισσότερες χώρες στον κόσμο. Επίσης, η επίσημη κυβέρνηση της Υεμένης, δεν διατηρεί δεσμούς με τους Χούθι. Τον Φεβρουάριο του 2015, οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, κατέλαβαν τη μέχρι τότε πρωτεύουσα Σαναά και εκδίωξαν την κυβέρνηση του Προέδρου Abdrabbuh Mansour Hadi. Η εξέλιξη αυτή καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Έκτοτε, η επίσημη κυβέρνηση, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, όρισε ως ντε φάκτο πρωτεύουσα το Άντεν. 

Στις 15 Ιανουαρίου 2024, οι Χούθι έπληξαν με πύραυλο ένα αμερικανικό φορτηγό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης. Το σκάφος Gibraltar Eagle, ανέφερε «πως δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός, ούτε σημαντικές ζημιές», σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Μέση Ανατολή (Centcom). Το πλοίο με σημαία των Νήσων Μάρσαλ συνεχίζει το ταξίδι του στον Κόλπο του Άντεν.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες από το Marine Traffic, το πλοίο έχει εξέλθει του Κόλπου του Άντεν και βρίσκεται στην Αραβική θάλασσα.

Marine Traffic

Όσον αφορά το βίντεο που εξετάζουμε, με αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, διαπιστώνουμε ότι δείχνει το πλοίο X-Press Pearl, με σημαία Σιγκαπούρης. Το X-Press Pearl τυλίχθηκε στις φλόγες στις 20 Μαΐου 2021 και βρίσκεται ημιβυθισμένο από τις αρχές Ιούνιου του 2021, ανοιχτά των ακτών του Κολόμπο στη Σρι Λάνκα. Η φωτιά φέρεται να προκλήθηκε από διαρροή νιτρικού οξέως σε ένα από τα κοντέινερ που μετέφερε το πλοίο.

Συμπέρασμα

Το εξεταζόμενο βίντεο δεν δείχνει αμερικανικό πλοίο που επλήγη από τους Χούθι στον Κόλπο του Άντεν, αλλά το πλοίο X-Press Pearl, με σημαία Σιγκαπούρης. Το X-Press Pearl τυλίχθηκε στις φλόγες στις 20 Μαΐου 2021 κοντά στη Σρι Λάνκα.