Αυτό το βίντεο δεν προέρχεται από τη συναγωγή των Εβραίων στη Νέα Υόρκη

You are currently viewing Αυτό το βίντεο δεν προέρχεται από τη συναγωγή των Εβραίων στη Νέα Υόρκη

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό, όπου μέλη ομάδας ορθόδοξων Εβραίων έσκαψε τούνελ σε συναγωγή στη Νέα Υόρκη, εμφανίστηκαν διάφοροι συνωμοσιολογικοί ισχυρισμοί.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: αυτά όμως δεν τα έδειξε η τηλεωραση!!!κάτω από τις συναγωγή των Εβραίων στην ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το υπό εξέταση βίντεο δεν προέρχεται από τη Νέα Υόρκη και δεν έχει σχέση με το περιστατικό του τούνελ που βρέθηκε σε συναγωγή. Έχει τραβηχτεί σε κατακόμβη στο Παρίσι και χρονολογείται από το 2022, δηλαδή πολύ πριν το περιστατικό στη συναγωγή του κινήματος Chabad-Lubavitch.

Τι ισχύει

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα σχετικά άρθρα μας, στις 8 Ιανουαρίου 2023, έγινε γνωστό πως μια ομάδα ορθόδοξων Εβραίων (από το Χασιδιτικό κίνημα Chabad-Lubavitch), έσκαβαν τούνελ για να συνδέσουν το υπόγειο απ’ όπου ξεκίνησαν, με το παρακείμενο κτίριο της συναγωγής. Μετά την ανακάλυψη του τούνελ, η ηγεσία της συναγωγής κάλεσε μηχανικούς για να εκτιμήσουν τις ζημιές στο κτίριο και τη στατικότητά του ενώ τη Δευτέρα έφτασαν μπετονιέρες για κλείσουν το τούνελ. Η ομάδα των ορθόδοξων άρχισε τότε να γκρεμίζουν ξύλινα πάνελ και δοκούς στήριξης καθώς προσπαθούσαν να μπουν στη σήραγγα για να εμποδίσουν το κλείσιμο και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Η συγκεκριμένη συναγωγή στο 770 Eastern Parkway, είναι το αρχηγείο του Chabad-Lubavitch.

Ωστόσο, εδώ και πολλά χρόνια, ορισμένα μέλη του κινήματος βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την ηγεσία της συναγωγής, λόγω διαφωνιών σχετικά με το ποιος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του χώρου. Το τούνελ ανακαλύφθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου 2023. Σύμφωνα με τους New York Times, ο σκοπός των τούνελ ήταν να ξεκινήσει παράνομη επέκταση της συναγωγής, μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει λόγω διαφόρων νομικών διαφορών που αφορούν το κτίριο. Τα άτομα που προχώρησαν στην παράνομη διάνοιξη του τούνελ, ανήκουν σε παρακλάδι του Chabad-Lubavitch, που θεωρούν πως ο “μεσσίας” ήταν ένας ηγέτης του κινήματος, ο ραβίνος Menachem Mendel Schneerson, που απεβίωσε το 1994. Συνελήφθησαν 9 άτομα, ηλικίας από 19 έως 22 ετών.

Κατόπιν, άρχισαν να κυκλοφορούν ισχυρισμοί, πως το τούνελ, μήκους περίπου 15 μέτρων, ήταν ένα είδος στοάς όπου Εβραίοι επιδίδονταν σε παράνομες πράξεις.

Το τούνελ, μήκους περίπου 15 μέτρων, έχει προβληθεί σε βίντεο από τοπικό μέσο ενημέρωσης:

Για να βρούμε την προέλευση του βίντεο που εξετάζουμε, αποκόψαμε το παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης:

Χρησιμοποιήσαμε την Google για να κάνουμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, ανάγνωση του κειμένου που διαπιστώσαμε πως είναι στα κροατικά και κατόπιν αυτόματης μετάφρασης μάθαμε ότι γράφει “εβραϊκός καθεδρικός ναός” και τέλος, το όνομα του καναλιού “bozznac0802” που το ανάρτησε στο TikTok.

Ένα από τα πρώτα αποτελέσματα που βρήκαμε με την αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, είναι ένα βίντεο σε πολύ καλύτερη ανάλυση, με ημερομηνία 5/1/2024, που αναφέρει πως έχει τραβηχτεί σε κατακόμβη στο Παρίσι. Έχοντας πλέον στα χέρια μας εικόνα με υψηλότερη ανάλυση, και κάνοντας ξανά αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, βρίσκουμε το βίντεο αναρτημένο σε άλλο κανάλι στις 24/7/2023.

Η πιο παλιά αναπαραγωγή του βίντεο όμως, προέρχεται από τον λογαριασμό στο Instagram, με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου 2022, με την περιγραφή να αναφέρει πως προέρχεται από τις κατακόμβες στο Παρίσι. Ακολουθεί το βίντεο:

Ακολουθεί ένα άλλο βίντεο από τις κατακόμβες στο Παρίσι, όπου οι ομοιότητες διακρίνονται καθαρά:

Συμπέρασμα

Το υπό εξέταση βίντεο δεν προέρχεται από τη Νέα Υόρκη και δεν έχει σχέση με το περιστατικό του τούνελ που βρέθηκε σε συναγωγή. Έχει τραβηχτεί σε κατακόμβη στο Παρίσι και χρονολογείται από το 2022, δηλαδή πολύ πριν το περιστατικό στη συναγωγή του κινήματος Chabad-Lubavitch.