Δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης η εικόνα των Εβραίων να μπαίνουν σε τούνελ στη Νέα Υόρκη

You are currently viewing Δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης η εικόνα των Εβραίων να μπαίνουν σε τούνελ στη Νέα Υόρκη

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό, όπου μέλη ομάδας ορθόδοξων Εβραίων έσκαψε τούνελ σε συναγωγή στη Νέα Υόρκη, εμφανίστηκαν ισχυρισμοί που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Μια φωτογραφία δείχνει Εβραίους να εισέρχονται σε υπόγειο τούνελ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το τούνελ σκάφτηκε χωρίς άδεια από μια ομάδα που συνδέεται με το κίνημα Chabad-Lubavitch, αλλά βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ηγεσία του. Η φωτογραφία που συνοδεύει άρθρα και αναρτήσεις, είναι προϊόν κατασκευής με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης.

Η εικόνα πλαισιώνει άρθρα στο anazitiseis.gr, molwnlave.net και αναρτήσεις στα ΜΚΔ.

Τι ισχύει

Στις 8 Ιανουαρίου 2023, έγινε γνωστό πως μια ομάδα ορθόδοξων Εβραίων (από το Χασιδιτικό κίνημα Chabad-Lubavitch), έσκαβαν τούνελ για να συνδέσουν το υπόγειο απ’ όπου ξεκίνησαν, με το παρακείμενο κτίριο της συναγωγής. Μετά την ανακάλυψη του τούνελ, η ηγεσία της συναγωγής κάλεσε μηχανικούς για να εκτιμήσουν τις ζημιές στο κτίριο και τη στατικότητά του ενώ τη Δευτέρα έφτασαν μπετονιέρες για κλείσουν το τούνελ. Η ομάδα των ορθόδοξων άρχισε τότε να γκρεμίζουν ξύλινα πάνελ και δοκούς στήριξης καθώς προσπαθούσαν να μπουν στη σήραγγα για να εμποδίσουν το κλείσιμο και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Η συγκεκριμένη συναγωγή στο 770 Eastern Parkway, είναι το αρχηγείο του Chabad-Lubavitch.

Ωστόσο, εδώ και πολλά χρόνια, ορισμένα μέλη του κινήματος βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την ηγεσία της συναγωγής, λόγω διαφωνιών σχετικά με το ποιος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του χώρου. Το τούνελ ανακαλύφθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου 2023. Σύμφωνα με τους New York Times, ο σκοπός των τούνελ ήταν να ξεκινήσει παράνομη επέκταση του κτιρίου, μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει λόγω διαφόρων νομικών διαφορών που αφορούν το κτίριο.

Εκπρόσωπος του κινήματος, δήλωσε πως το τούνελ κατασκευάστηκε από “εξτρεμιστές μαθητές”, δηλαδή έγινε χωρίς γνώση και άδεια του επίσημου κινήματος ή των Αρχών.

Το τούνελ, μήκους περίπου 15 μέτρων, έχει προβληθεί σε βίντεο από τοπικό μέσο ενημέρωσης:

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε στα δεξιά το κτίριο στη διεύθυνση 770 Eastern Parkway, όπου είναι και το αρχηγείο του κινήματος και στα αριστερά το διπλό παρακείμενο κτίριο επί της ίδια οδού, με αριθμούς 784 και 788, απ’ όπου και ξεκίνησε η κατασκευή του τούνελ.

Google Street View

Όσον αφορά την υπό εξέταση εικόνα, την ελέγξαμε με το εργαλείο Hive AI και το αποτέλεσμα ήταν πως κατηγορηματικά έχει κατασκευαστεί με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης:

Επιπλέον, αν μεγεθύνουμε και δούμε πιο προσεκτικά την εικόνα, διακρίνουμε πολλά λάθη που συνήθως συναντάμε σε εικόνες που έχουν δημιουργηθεί με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης. Μπορούμε να δούμε για παράδειγμα σφάλματα στα χέρια, στις επιγραφές κτλ. Σε αυτό το λινκ μπορείτε να βρείτε ένα χρήσιμο οδηγό για τον εντοπισμό τέτοιων εικόνων.

Συμπέρασμα

Το τούνελ σκάφτηκε χωρίς από μια ομάδα που συνδέεται με το κίνημα Chabad-Lubavitch, αλλά βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ηγεσία του. Η φωτογραφία που συνοδεύει άρθρα και αναρτήσεις, είναι προϊόν κατασκευής με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης.