Αυτό το βίντεο δεν δείχνει τον Β. Ζελένσκι να χορεύει τον χορό της κοιλιάς

You are currently viewing Αυτό το βίντεο δεν δείχνει τον Β. Ζελένσκι να χορεύει τον χορό της κοιλιάς

Διαδόθηκε στο ελληνόφωνο διαδίκτυο ένα βίντεο που φαίνεται να δείχνει τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι να χορεύει τον χορό της κοιλιάς.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Ο Β. Ζελένσκι χορεύει το χορό της κοιλιάς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το υπό εξέταση βίντεο προέρχεται από χορευτή και το πρόσωπο του Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει προστεθεί ψηφιακά.

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Τι ισχύει

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει αποτελέσει πολλές φορές στο παρελθόν στόχο ψευδών ισχυρισμών. Ο ισχυρισμός πως έχει χορέψει παρόμοιο χορό, είχε διατυπωθεί και διαψευστεί ξανά στο παρελθόν.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό που εξετάζουμε σήμερα, για να βρούμε την αρχική πηγή του βίντεο, πραγματοποιήσαμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας στο Google Lens. Διαπιστώσαμε πως κυκλοφόρησε σε ρωσικές ιστοσελίδες και κανάλια στο Telegram, ενώ παρουσιάστηκε και σε λογαριασμούς στο X (Twitter), όπου γνώρισε μεγάλη απήχηση.

Αναγνώστες του Χ όμως, επισήμαναν πως το βίντεο είναι παλιότερο και δεν δείχνει τον Ζελένσκι, αλλά έναν άλλο χορευτή και έχει υποστεί επεξεργασία με την προσθήκη του προσώπου του Ουκρανού προέδρου.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, ανακαλύψαμε πως ο δημιουργός και χορευτής στο βίντεο, ονομάζεται Vusaaal και έχει αναρτήσει το βίντεο στον λογαριασμό του στο TikTok το 2020. Οι λογαριασμοί του στα ΜΚΔ, συμπεριλαμβανομένων των Instagram και VK, του είναι στη ρωσική γλώσσα. Ακολουθεί το βίντεο:

@vusaaal

Танцы, мои танцы, как вам ? Современна или восток ? #рекомендации #рек #НиШагуБезDETTOL #танцы

♬ оригинальный звук – Insta: Vusaaaal

Στην παρακάτω φωτογραφία συγκρίνουμε δυο στιγμιότυπα από τα βίντεο. Η αριστερή προέρχεται από το γνήσιο βίντεο και η δεξιά από το βίντεο που έχει τροποποιηθεί ψηφιακά (deepfake), με την προσθήκη του προσώπου του Βολοντιμίρ Ζελέσκι.

Τα Deepfakes είναι βίντεο που έχουν τροποποιηθεί ψηφιακά για να αντικαταστήσουν την ομοιότητα ενός ατόμου με αυτή κάποιου άλλου. Οι δημιουργοί τους χρησιμοποιούν πολλαπλά επίπεδα αλγορίθμων μηχανικής εκμάθησης και τεχνητή νοημοσύνη, συλλέγοντας έναν μεγάλο όγκο δεδομένων με εικόνες ή βίντεο του προσώπου-στόχος για να εκπαιδεύσουν το μοντέλο μάθησης. Μέσα από την αντικατάσταση προσώπου, το μοντέλο μαθαίνει να χαρτογραφεί το πρόσωπο του στόχου στο αρχικό υλικό, ευθυγραμμίζοντας και αναμειγνύοντας το πρόσωπο με το σώμα. Περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω βίντεο:

Συμπέρασμα

Το υπό εξέταση βίντεο προέρχεται από χορευτή και το πρόσωπο του Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει προστεθεί ψηφιακά.