Αυτό το βίντεο δεν δείχνει τα πρώτα F-16 που έχουν παραδοθεί στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία

You are currently viewing Αυτό το βίντεο δεν δείχνει τα πρώτα F-16 που έχουν παραδοθεί στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία

Κυκλοφόρησε σε Ελλάδα και Κύπρο ο ισχυρισμός πως τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 έφτασαν στην Ουκρανία, με βάση βίντεο και εικόνα που δείχνει αεροσκάφος με τα χρώματα της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Με ένα σύντομο βίντεο λίγων δευτερολέπτων η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι έχει στα χέρια της τα πρώτα F-16 που τις είχαν υποσχεθεί συμμαχικές χώρες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το βίντεο προέρχεται από διαφήμιση ουκρανικής εταιρίας ρούχων και αναρτήθηκε στις 27 Νοέμβριου 2023, δηλαδή πριν από ένα μήνα. Έχει κατασκευαστεί με λογισμικό CGI και από την ανάλυση, προκύπτει πως δεν πρόκειται για πραγματικό F-16, αλλά προσομοίωση. Δεν πρόκειται για επίσημο βίντεο από την Ουκρανία που επιβεβαιώνει την άφιξη των μαχητικών.

Το είδαμε στο protothema.gr, thestival.gr, tribune.gr, pronews.gr, defencenet.gr, happenednow.gr, iskra.gr, gr.rua.gr, philenews.com, enoplos.gr

Τα δημοσιεύματα συνοδεύονται από φωτογραφία και βίντεο που έχει αναρτηθεί στο Χ (και εδώ) και στο Telegram. Η φωτογραφία φέρεται να δείχνει ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16, με τα διακριτικά της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας:

Ανάλυση

Η Ουκρανία αναμένεται να παραλάβει “πολύ σύντομα” τα μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 (επιπέδου MLU) που θα της παραχωρήσουν η Ολλανδία (18 αεροσκάφη) και η Δανία (19 αεροσκάφη). Επιπλέον, η Νορβηγία θα παραχωρήσει μέχρι 10 αεροσκάφη, ενώ και το Βέλγιο θα παραδώσει έναν αριθμό, αλλά μετά το 2025. Αν και έχει αναφερθεί πως οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν “τις επόμενες ημέρες”, η ακριβής ημερομηνία δεν έχει γίνει γνωστή. Επίσης, δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο πως η Ουκρανία έχει ήδη παραλάβει αεροσκάφη αυτού του τύπου. Οι Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται στη Ρουμανία.

Παρακολουθώντας το βίντεο, μπορούμε να δούμε στην εισαγωγή την παρακάτω επιγραφή (AVIATSIYA HALYCHYNY):

Το AVIATSIYA HALYCHYNY, παραπέμπει σε ουκρανική εταιρία ρουχισμού. Αναζητώντας το ίδιο όνομα στα ουκρανικά (Авіація Галичини), μπορούμε να βρούμε το κανάλι τους στο YouTube, όπου υπάρχει το υπό εξέταση βίντεο, που διαφημίζει μπουφάν και δημοσιεύτηκε στις 27 Νοεμβρίου 2023.

Το συγκεκριμένο προϊόν πωλείται από το ηλεκτρονικό τους κατάστημα και το βίντεο που είναι στο κάτω μέρος της σελίδας, είναι μέρος της διαφήμισης.

Αριστερά το μπουφάν από το υπό εξέταση βίντεο και δεξιά το ίδιο μπουφάν από το ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρίας που το πουλάει. Η στάμπα στο πίσω μέρος του μπουφάν, δείχνει ένα αεροσκάφος F-16.

Επειδή το μπουφάν έχει ως στάμπα ένα μαχητικό F-16, το υπό εξέταση βίντεο δείχνει ένα τέτοιο αεροσκάφος σε υπόστεγο. Το βίντεο όμως έχει δημιουργηθεί με λογισμικό CGI, αποτελεί δηλαδή μια προσομοίωση και όχι πραγματικό F-16.

Όπως προαναφέραμε, τα αεροσκάφη F-16 που θα παραχωρηθούν στην Ουκρανία είναι της εκδόσεως MLU. Το αεροσκάφος στο υπό εξέταση βίντεο φέρει πολλές διαφορές από τα πραγματικά F-16 (ανεξαρτήτως εκδόσεως), όπως ρίγες στη ράχη, διαφορετικό μηχανισμό στον εμπρόσθιο τροχό προσγείωσης, έλλειψη πτερυγίων στο πίσω κάτω μέρος κ.α.

F-16 MLU της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Συμπέρασμα

Το βίντεο προέρχεται από διαφήμιση ουκρανικής εταιρίας ρούχων και αναρτήθηκε στις 27 Νοέμβριου 2023, δηλαδή πριν από ένα μήνα. Έχει κατασκευαστεί με λογισμικό CGI και από την ανάλυση, προκύπτει πως δεν πρόκειται για πραγματικό F-16, αλλά προσομοίωση. Δεν πρόκειται για επίσημο βίντεο από την Ουκρανία που επιβεβαιώνει την άφιξη των μαχητικών.

.