Παραπληροφόρηση για τη χορήγηση αμερικανικής οικονομικής βοήθειας προς του Παλαιστίνιους πριν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

You are currently viewing Παραπληροφόρηση για τη χορήγηση αμερικανικής οικονομικής βοήθειας προς του Παλαιστίνιους πριν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Κυκλοφόρησαν ισχυρισμοί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδότησαν τη Χαμάς λίγο πριν την επίθεση κατά του Ισραήλ.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΝ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗ ΧΑΜΑΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ 75 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΜΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Παλαιστίνη, ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και αποφασίστηκε οριστικά να δοθεί λίγο πριν την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, είχε και ανακοινωθεί προγραμματιστεί πολλούς μήνες πριν. Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους Παλαιστίνιους εδώ και πολλά χρόνια και σε τακτική βάση, δηλαδή κάθε χρόνο. Δεν υπάρχουν στοιχεία πως οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση εκ των προτέρων.

Παράδειγμα ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ:

Τι ισχύει

Με αφορμή τις εχθροπραξίες που ξεκίνησαν μετά από την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7/10/2023, παρατηρήθηκε έξαρση της παραπληροφόρησης για την επίθεση και τη σύγκρουση που μαίνεται στην περιοχή.

Παρά τους ισχυρισμούς περί γνώσης της επίθεσης κατά του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, πριν αυτή συμβεί, δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να τον στηρίζει. Στην προκειμένη περίπτωση, εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα The Gateway Pundit, αλλά και το The People’s Voice. Πρόκειται για ιστοσελίδες που δημοσιεύουν ψευδείς ισχυρισμούς και θεωρίες συνωμοσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας στην Παλαιστίνη. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η παροχή 100 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2023 και αφορούσε ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βοήθεια αφορά πρόσβαση σε καθαρό νερό, τρόφιμα, υγιεινή, ιατρική περίθαλψη και άλλες βασικές ανάγκες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των Ηνωμένων Εθνών και των Διεθνών ΜΚΟ.

To 2021, οι ΗΠΑ διέθεσαν συνολικά 360 εκατομμύρια δολάρια για τους Παλαιστίνιους σε Γάζα και Δυτική Όχθη. Επρόκειτο για χρήματα που διατέθηκαν για ανάπτυξη, ασφάλεια και ανθρωπιστική βοήθεια. Μέρος αυτών των χρημάτων διατέθηκαν μέσω της UNRWA, δηλαδή την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή. Η βοήθεια παρέχεται με την προϋπόθεση τήρησης αμερικανικής νομοθεσίας που δεν επιτρέπει να δοθούν στην Παλαιστινιακή Αρχή, μέχρι να σταματήσει τη βοήθεια σε άτομα που έχουν εκτελέσει τρομοκρατικές ενέργειες και οικογένειες ατόμων που έχουν σκοτωθεί εξαιτίας τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν διεξάγει.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό για τα 75 εκατομμύρια δολάρια πριν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, επρόκειτο για ένα πόσο που αποφασίστηκε να δοθεί ήδη από τον Μάιο του 2023, μέσω της UNRWA και αφορούσε κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών, κυρίως για τρόφιμα, μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2024. Το ποσό είχε μπλοκαριστεί από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, ωστόσο, τελικά δόθηκε έπειτα από απόφαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Η σχετική απόφαση χαιρετίστηκε από την UNRWA, στις 3 Οκτωβρίου 2023.

Το συγκεκριμένο ποσό διατέθηκε στα πλαίσια του προϋπολογισμού για το Οικονομικό Έτος 2023 και τελικά δόθηκε λίγο πριν λήξει η προθεσμία και θα έπρεπε να διανεμηθεί αλλού.

Συμπέρασμα

Η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Παλαιστίνη, ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και αποφασίστηκε οριστικά να δοθεί λίγο πριν την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, είχε και ανακοινωθεί προγραμματιστεί πολλούς μήνες πριν. Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους Παλαιστίνιους εδώ και πολλά χρόνια και σε τακτική βάση, δηλαδή κάθε χρόνο. Δεν υπάρχουν στοιχεία πως οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση εκ των προτέρων.