Από το 2017 η είδηση για το “κάστανο που έβρασε ο Άγιος Παΐσιος” και το προσκύνησαν πιστοί

You are currently viewing Από το 2017 η είδηση για το “κάστανο που έβρασε ο Άγιος Παΐσιος” και το προσκύνησαν πιστοί

Κυκλοφόρησε σήμερα (19/12/2023), η “είδηση” πως πιστοί προσκύνησαν το κάστανο που υποτίθεται πως είχε βράσει ο Άγιος Παΐσιος το 1990. Η “είδηση” κυκλοφόρησε σε Ελλάδα και Κύπρο.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Αγρίνιο: Πιστοί προσκύνησαν κάστανο που είχε βράσει ο Παΐσιος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η είδηση που κυκλοφορεί σήμερα (19/12/2023) σε πολλές μεγάλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες για το προσκύνημα του κάστανου που υποτίθεται πως είχε βράσει ο Άγιος Παΐσιος το 1990, αποτελεί ανακύκλωση του περιστατικού του έλαβε χώρα το 2017.

Το είδαμε στο ertnews.gr, zougla.gr, sdna.gr, protothema.gr, iefimerida.gr, skai.gr, enikos.gr, athensvoice.gr, tanea.gr, in.gr, thebest.gr, sigmalive.com, cyprusnews.live, thetoc.gr, typosthes.gr, newsbomb.gr

Ta δημοσιεύματα αναφέρουν:

Αγρίνιο: Πιστοί προσκύνησαν κάστανο που είχε βράσει ο Παΐσιος
Παρουσία πλήθους πιστών, τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν του Παΐσιου του Αγιορείτη στον προαύλιο χώρο του Ναού του Αγίου Δημητρίου, στο Αγρίνιο.
Ο Παΐσιος είχε περάσει ως στρατιώτης από το Αγρίνιο εξ ου και τιμάται στη συγκεκριμένη πόλη. Το πλήθος που συγκεντρώθηκε είχε την ευκαιρία να προσκυνήσει μια εικόνα του Αγίου και λείψανά του, καθώς και ένα κάστανο το οποίο ο Παΐσιος πριν από 27 χρόνια είχε δώσει έναν φοιτητή.
Σύμφωνα με την Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας τον Οκτώβριο του 1990, “ο Γέροντας Παΐσιος είχε δώσει ως ευλογία βρασμένα κάστανα σε μια ομάδα φοιτητών που τον είχε επισκεφθεί. Ένας εκ των φοιτητών, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο ένας εκ των δύο Ιερέων που τέλεσαν την Αγρυπνία, φύλαξε το βρασμένο κάστανο που πήρε, το οποίο έως σήμερα, 27 χρόνια μετά, παραμένει κατά θαυμαστό τρόπο, αναλλοίωτο, ενώ ακούγεται ακόμη και ο καρπός μέσα σε αυτό. Έτσι, ακόμη και εκείνο το απλό γεγονός μαρτύρησε σε βάθος χρόνου, τη συνεχή παρουσία του Θεού, την οποία δυστυχώς κάποιοι, όχι μόνο την αρνούνται αλλά φθάνουν ακόμη και να εμπαίζουν», όπως αναφέρει η Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Τι ισχύει

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο Άγιος Παΐσιος είχε δώσει το κάστανο σε ένα φοιτητή πριν 27 χρόνια, το 1990. Αυτό σημαίνει πως τα δημοσιεύματα μιλούν για το 2017 και όχι το 2023.

Προσαρμόζοντας την αναζήτησή μας για να λάβουμε αποτελέσματα μόνο από το 2017, μπορούμε να βρούμε την ίδια ακριβώς είδηση να έχει κυκλοφορήσει τον Ιούλιο του 2017.

Η είδηση με ημερομηνία 15/7/2017 και με ίδιο περιεχόμενο

Η ιστοσελίδα agrinionews.gr, δημοσίευσε σχετικό άρθρο με τίτλο “Σημερινή είδηση στο site της ΕΡΤ το προ… εξαετίας κάστανο στο Αγρίνιο“, “δείχνοντας” την ΕΡΤ ως υπεύθυνη για την ανακύκλωση της είδησης. Σε ανάλογη δημοσίευση προχώρησε και η ιστοσελίδα agriniopress.gr, όπου επισημαίνει:

Αίφνης, από το πρωί κεντρικά μέσα ενημέρωσης και ειδικότερα ειδησεογραφικά site, «θυμήθηκαν» την περίπτωση της προσκύνησης του καστάνου του Αγίου Παϊσίου που είχε τεθεί πράγματι προς προσκύνηση ως ιερό κειμήλιο, όμως το καλοκαίρι του 2017 από τον εφημέριο του ΙΝ του Αγίου Δημητρίου.
Η περίπτωση αυτή μάλιστα είναι μάλλον χαρακτηριστική ως προς το πώς μια παλιά είδηση μπορεί να «πλασαριστεί» ως «φρέσκια», με τις δεδομένες ταχύτητες του διαδικτύου.
Άγνωστο πώς και γιατί, πιθανώς από λάθος εκτίμηση ή κεκτημένη ταχύτητα, συντάκτης θεώρησε πως το περιστατικό είναι πρόσφατο, έκανε την ανάρτηση και πλέον το κάστανο του Αγίου Δημητρίου, κυριαρχεί πάλι στα ΜΜΕ και τείνει να γίνει viral, όπως έγινε το 2017.

Όσον αφορά τις εικόνες με το κάστανο που συνοδεύουν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, μπορούμε να δούμε πως προέρχονται από την τελετή του 2017 και δεν είναι πρόσφατες.

Συμπέρασμα

Η είδηση που κυκλοφορεί σήμερα (19/12/2023) σε πολλές μεγάλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες για το προσκύνημα του κάστανου που υποτίθεται πως είχε βράσει ο Άγιος Παΐσιος το 1990, αποτελεί ανακύκλωση του περιστατικού του έλαβε χώρα το 2017.