Παραπληροφόρηση για την απαγόρευση εθνικών σημαιών στο Ευρωκοινοβούλιο

You are currently viewing Παραπληροφόρηση για την απαγόρευση εθνικών σημαιών στο Ευρωκοινοβούλιο

Σύμφωνα με άρθρα και αναρτήσεις στα ΜΚΔ, η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023, ήταν ότι οι εθνικές σημαίες των χωρών δεν έχουν θέση στο ημικύκλιο (η αίθουσα της Ολομέλειας) του Ευρωκοινοβουλίου.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Οι εθνικές σημαίες οριστικά δεν έχουν θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι εθνικές σημαίες δεν έχουν απαγορευτεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Υπάρχουν αναρτημένες σε όλες τις αίθουσες συνεδριάσεων. Η απαγόρευση αφορά την επίδειξη σημαιών από ευρωβουλευτές, με το σκεπτικό της τήρησης της τάξης, λόγω παλαιότερων περιστατικών που είχαν προκαλέσει εντάσεις.

Το είδαμε στο newsbreak.gr, makeleio.gr, tzafnews.gr, primenews.press, olympia.gr, attikanea.info.

Τα άρθρα αναφέρουν:

Οι εθνικές σημαίες οριστικά δεν έχουν θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) απέρριψε τις αιτιάσεις 13 Ευρωβουλευτών, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την απαγόρευση της επίδειξης εθνικών σημαιών στην αίθουσα συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ισχυρισμός κοινοποιήθηκε και στο προφίλ της δημοσιογράφου Μαρίας Δεναξά στο Χ.

Τι ισχύει

Στις 14 Δεκεμβρίου 2023, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), απέρριψε τις καταγγελίες εκπροσώπων του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση και δυο Γερμανών ευρωβουλευτών, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την απαγόρευση της επίδειξης εθνικών σημαιών στην αίθουσα συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ζήτημα αφορούσε την επίδειξη σημαιών από μέλη του Ευρωκοινοβουλίου στα έδρανα κατά τη διάρκεια των συνεδριών και όχι στην αίθουσα γενικότερα.

Η διαμάχη χρονολογείται από τις αρχές του 2020, μετά από το Brexit, όταν οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου επέδειξαν τη βρετανική σημαία κατά τη διάρκεια των τελικών κοινοβουλευτικών συνεδριών τους. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν ο η περίπτωση του πρώην Βρετανού πολιτικός Nigel Farage, ένθερμου υποστηρικτή του Brexit, ο οποίος επέδειξε την εθνική του σημαία κατά τη διάρκεια της τελευταίας του ομιλίας στο θάλαμο συζήτησης των Βρυξελλών στις 29 Ιανουαρίου 2020. Ωστόσο, οι εσωτερικοί κανονισμοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ορίζονται στο άρθρο 10 και που αφορούν τη διατήρηση της τάξης κατά τις συνεδρίες, απαγορεύουν την προβολή πανό. Έχει διευκρινιστεί επίσης πως απαγορεύεται και η επίδειξη σημαιών.

Οι σημαίες όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκονται μόνιμα τοποθετημένες και αναρτημένες στις αίθουσες συνεδριάσεων του Ευρωκοινοβουλίου, τόσο στο Στρασβούργο, όσο και στις Βρυξέλλες:

Συμπεράσματα

Οι εθνικές σημαίες δεν έχουν απαγορευτεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Υπάρχουν αναρτημένες σε όλες τις αίθουσες συνεδριάσεων. Η απαγόρευση αφορά την επίδειξη σημαιών από ευρωβουλευτές, με το σκεπτικό της τήρησης της τάξης, λόγω παλαιότερων περιστατικών που είχαν προκαλέσει εντάσεις.