Η ύπαρξη πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη δεν είναι νέα είδηση και δεν “δικαιώνει τη στάση των Ρώσων”

You are currently viewing Η ύπαρξη πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη δεν είναι νέα είδηση και δεν “δικαιώνει τη στάση των Ρώσων”

Δημοσιεύματα επικαλούνται φωτογραφία μαχητικού αεροσκάφους F-16 στην Ολλανδία με ομοίωμα πυρηνικής βόμβας, για να δικαιολογήσουν την επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Απίστευτο και όμως προκλητικό – Τα F16 στην Ευρώπη φέρουν πυρηνικά όπλα – Δικαιώνεται η στάση των Ρώσων

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Αεροσκάφη F-16 σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών βομβών και αυτό είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες. Γνωστό είναι επίσης πως αμερικανικά πυρηνικά όπλα υπάρχουν στην Ευρώπη από τη δεκαετία του ’50. Δεν υπήρχαν επομένως κρυφά σχέδια της Δύσης, ακόμη και πριν την εισβολή στην Ουκρανία, που να δικαιώνουν τη στάση της Ρωσίας.

Το είδαμε στο bankingnews.gr (αρχική πηγή), makeleio.gr, triklopodia.gr.

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Απίστευτο και όμως προκλητικό – Τα F16 στην Ευρώπη φέρουν πυρηνικά όπλα – Δικαιώνεται η στάση των Ρώσων
Οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη δεν ξεκίνησαν με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022
Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί η φωτογραφία ενός F-16 καθώς -κάτω από το φτερό του- φέρει πυρηνικό όπλο και ειδικότερα μια έκδοση της πυρηνικής βόμβας βαρύτητας B61-12, ή αλλιώς «σχήμα». Το αεροσκάφος φέρεται να είναι σταθμευμένο στην αεροπορική βάση Volkel στην Ολλανδία… παρ’ όλο που η Ολλανδία έχει λάβει μια ιδιαίτερα αυστηρή στάση όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα. Το γεγονός, δε, ότι η φωτογραφία προϋπήρχε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, «δικαιώνει» τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για τα κρυφά σχέδια της Δύσης.
Επισημαίνεται ότι η φωτογραφία του F-16 με το B61-12 κάτω από το φτερό του εμφανιζόταν σε ένα βίντεο-μοντάζ που κυκλοφόρησε πέρυσι από τα Εθνικά Εργαστήρια Sandia του Υπουργείου Ενέργειας.

Τι ισχύει

Η φωτογραφία όντως προέρχεται ένα βίντεο-μοντάζ που κυκλοφόρησε το 2022 από τα Εθνικά Εργαστήρια Sandia του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, όπως επισήμανε ο Hans Kristensen, επικεφαλής του Nuclear Information Project στο think tank Federation of American Scientists (FAS).

Ο Kristensen παρατήρησε πως η φωτογραφία προέρχεται από την Ολλανδία και την αεροπορική βάση Volkel, όπου εδρεύουν (ολλανδικά) αεροσκάφη F-16. Πρόκειται ωστόσο για ομοίωμα βόμβας που χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

fas.org

Η Ολλανδική Αεροπορία διαθέτει μία πολεμική μοίρα μαχητικών αεροσκαφών στο νατοϊκό πρόγραμμα «Nuclear Sharing». Η Ολλανδία φιλοξενεί κατά εκτίμησεις 15-20 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες ελεύθερης πτώσης B61, στην αεροπορική βάση Volkel. Πέρα από την Ολλανδία, στο νατοϊκό πρόγραμμα «Nuclear Sharing» συμμετέχουν το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Τουρκία. Η ύπαρξη αμερικανικής προελεύσεως πυρηνικών όπλων σε ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και στην Ολλανδία, είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες, με τα πρώτα να φτάνουν το 1954, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

fas.org

Όσον αφορά την εικονιζόμενη βόμβα, o Kristensen αναφέρει πως είναι μια εκπαιδευτική που προσομοιάζει την B61-12, μιας πιο σύγχρονης εκδοχής της B61, που μπήκε σε υπηρεσία το 1968. Οι εκπαιδευτικές βόμβες δεν φέρουν πυρηνική ή οποιαδήποτε άλλου είδους εκρηκτική γόμωση.

Εκπαιδευτική B61-12, USAF

Όσον αφορά τα αεροσκάφη που μεταφέρουν τις βόμβες B61 στην Ευρώπη, είναι εδώ και δεκαετίες τα F-16 και τα Panavia Tornado. Οι αεροπορικές δυνάμεις του Βελγίου και της Ολλανδίας (με τα αεροσκάφη F-16), καθώς και οι αεροπορικές δυνάμεις της Γερμανίας και της Ιταλίας (με τα αεροσκάφη Tornado), εκτελούν αποστολές πυρηνικών χτυπημάτων με τα συγκεκριμένα αμερικανικά πυρηνικά όπλα.

Συμπεράσματα

Αεροσκάφη F-16 σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών βομβών και αυτό είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες. Γνωστό είναι επίσης πως αμερικανικά πυρηνικά όπλα υπάρχουν στην Ευρώπη από τη δεκαετία του ’50. Δεν υπήρχαν επομένως κρυφά σχέδια της Δύσης, ακόμη και πριν την εισβολή στην Ουκρανία, που να δικαιώνουν τη στάση της Ρωσίας.