Παραπληροφόρηση Βελόπουλου: Οι αρχαίοι Έλληνες δεν γνώριζαν την ύπαρξη της Αμερικής

You are currently viewing Παραπληροφόρηση Βελόπουλου: Οι αρχαίοι Έλληνες δεν γνώριζαν την ύπαρξη της Αμερικής

Με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του Κυριάκου Βελόπουλου στο Twitter, διατυπώνεται ο ψευδοϊστορικός και παραπλανητικός ισχυρισμός πως οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν την ύπαρξη της αμερικανικής ηπείρου.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν την ύπαρξη της Αμερικής με βάση τον διάλογο του Διογένη με τον Μέγα Αλέξανδρο, για τον οποίο έγραψε ο Δίων Προυσαεύς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο Δίων Προυσαεύς ουδέποτε μίλησε για την ύπαρξη μιας ηπείρου πέραν των Στηλών του Ηρακλέους. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν την ύπαρξη της αμερικανικής ηπείρου.

Τι ισχύει

Ο Δίων Προυσαεύς, γνωστός και με το προσωνύμιο Χρυσόστομος, ήταν ρήτορας και σοφιστής, έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ. Οι 80 περίπου σωζόμενοι λόγοι του, ασχολούνται με διάφορα θέματα της φιλοσοφίας και της ηθικής, της μυθολογίας και της λογοτεχνίας, της πολιτικής και της καθημερινής ζωής. Ανάμεσα σε αυτούς, είναι τα οι λόγοι Περί βασιλείας Α έως Δ’. Ο Διάλογος Αλέξανδρου και Διογένη, βρίσκεται στο Περί Βασιλείας Δ’.

Στον τέταρτο λόγο ο Μέγας Αλέξανδρος συνομιλεί με τον Διογένη, ο οποίος του λέει ότι ο πραγματικός βασιλιάς είναι γιος του Δία, όπως λέει ο Όμηρος. Στη συνέχεια, συνεχίζει να με βάση το κυνικό δόγμα και λέει ότι αυτή η ιδιότητα αποδεικνύεται από τις ιδιότητες του νου και του χαρακτήρα, όχι από τη στρατιωτική ισχύ και το μέγεθος των κατακτήσεων. Τελειώνει με την απεικονίζοντας γλαφυρά το πνεύμα της αλαζονείας, το πνεύμα της αγάπης, της ευχαρίστησης και το πνεύμα της φιλοδοξίας, που κυβερνά τη ζωή των απλών ανθρώπων.

Ο ψευδοϊστορικός και εσκεμμένα παραπλανητικός μύθος περί γνώσης ή ανακάλυψης της αμερικανικής ηπείρου με βάση τα γραφόμενα του Δίωνα Χρυσοστόμου, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ήδη από το 2009. Ωστόσο, τα γραφόμενά του έχουν εσκεμμένα παρερμηνευτεί με τρόπο που να εξυπηρετεί αυτό το αφήγημα.

Στον λόγο Περί βασιλείας Δ’, παράγραφος 15, ο Δίωνας έγραψε τα παρακάτω:

Πηγή: ΔΙΩΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΛΟΓΟΙ Ογδοήκοντα
ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΔΟΥΚΑ
ΤΟΜΟΣ ΠΡΩΤΟΣ
1810

Το ανωτέρω εδάφιο μεταφράζεται ως εξής:

Ιθ’. Και αυτός βλέποντάς τον να φλέγεται από τη φιλοδοξία, και με όλη την ψυχή του να τεντώνεται και να φέρεται όπως οι γερανοί, που όταν ορμάνε, τεντώνοντας τα φτερά τους, πετάνε “τίποτα δεν θα αποκτήσεις” είπε, “περισσότερο από κανέναν, ούτε στην πραγματικότητα θα βασιλεύσεις έχοντας τέτοια μυαλά, ούτε και αν πηδώντας το τείχος της Βαβυλώνας, καταλάβεις την πόλη, χωρίς να τρυπήσεις το τείχος ή να το καταλάβεις από κάτω. Όμοια και αυτό στη Σούσα και στις Βάκτρες. Ούτε αν άλλη ήπειρο καταλάβεις, μεγαλύτερη από την Ασία, πλέοντας (διεισδύοντας) τον ωκεανό. Ούτε αν μιμώμενος τον Κύρο εισέλθεις από τον ποταμό, σαν νερόφιδο…

Με λίγα λόγια, ο Δίωνας (σ.σ. Διογένης) δεν μιλάει συγκεκριμένα και δεν κατονομάζει κάποια ήπειρο που θα μπορούσε να ανακαλύψει και να κατακτήσει ο Μέγας Αλέξανδρος. Φέρνει υποθετικά παραδείγματα για να δείξει πως οι κατακτήσεις και η στρατιωτικές του ικανότητες, δεν συνιστούν μεγαλείο για κάποιον βασιλέα. Δεν κάνει καμία αναφορά στις Ηράκλειες Στήλες, δηλαδή το Γιβραλτάρ. Δεν έχει βρεθεί ποτέ κάποιο εύρημα ή στοιχείο που να πιστοποιεί την ύπαρξη αρχαίων Ελλήνων στην Αμερική.

Συμπέρασμα

Ο Δίων Προυσαεύς ουδέποτε μίλησε για την ύπαρξη μιας ηπείρου πέραν των Στηλών του Ηρακλέους. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν την ύπαρξη της αμερικανικής ηπείρου.