Ψεύτικο δημοσίευμα του “The Guardian” για τον Russel Brand παραπλανά τους αναγνώστες

You are currently viewing Ψεύτικο δημοσίευμα του “The Guardian” για τον Russel Brand παραπλανά τους αναγνώστες

Ένα δημοσίευμα που φαινομενικά προέρχεται από τον “The Guardian”, στον ηθοποιό Russel Brand και στην ακτιβίστρια δικηγόρο Shola Mos-Shogbamimu.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΌΣ: Η Shola Mos-Shogbamimu έγραψε άρθρο στον The Guardian όπου ισχυρίζεται πως ο Russel Brand αρνήθηκε να την βιάσει και αυτό τον καθιστά ρατσιστή.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το “άρθρο” του “Guardian” προέρχεται από σατιρικό λογαριασμό. Η φερόμενη ως συγγραφέας, Shola Mos-Shogbamimu, διέψευσε ότι το έγραψε.

Τι ισχύει

Την περασμένη εβδομάδα, ο ηθοποιός Russel Brand, κατηγορήθηκε για βιασμούς. Οι ισχυρισμοί δημοσιεύθηκαν στους κυριακάτικους Times του Λονδίνου, ενώ προβλήθηκε και τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ με τις διηγήσεις των φερόμενων θυμάτων στο βρετανικό δίκτυο Channel 4. Τα θύματα ανέφεραν ότι οι αξιόποινες πράξεις τελέσθηκαν μεταξύ 2006 και 2013. BBC και Channel 4 ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή ερευνών προκειμένου να εντοπισθούν ανάλογες καταγγελίες εναντίον του Μπραντ από την εποχή της συνεργασίας του με τα δύο δίκτυα. Σε ανακοίνωσή της, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε από τη μεριά της ότι βρίσκεται σε επαφή με τους συντάκτες της δημοσιογραφικής έρευνας, ενώ κάλεσε τα θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων να τα καταγγείλουν.

Το υποτιθέμενο δημοσίευμα φέρεται να προέρχεται από τον βρετανικό The Guardian. Εκ πρώτης όψεως, αυτό φαίνεται να ισχύει, διότι ο τίτλος, τα χρώματα και η γραμματοσειρά, είναι ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο The Guardian. Ωστόσο, αν δούμε πιο προσεκτικά (κόκκινο πλαίσιο), στην εικόνα δεν αναγράφεται το όνομα του The Guardian, αλλά “The Grauniad”, που είναι ο δημιουργός του “δημοσιεύματος”.

Η φερόμενη συντάκτρια του άρθρου είναι η ακτιβίστρια δικηγόρος Shola Mos-Shogbamimu, που σύμφωνα με την εικόνα, καταγγέλλει τον Russel Brand ως ρατσιστή, επειδή αρνήθηκε να τη βιάσει. Φαίνεται πως πολλοί πίστεψαν πως το “άρθρο” ήταν αληθινό, που η Shola Mos-Shogbamimu έσπευσε να το διαψεύσει μέσω του λογαριασμού της στην πλατφόρμα X (Twitter).

Άλλος ένας ψεύτικος τίτλος του @guardian που δεν έγραψα ή είπα. Αυτή τη φορά διαμοιράστηκε από @grauniadmeme. Αυτοί που μισούν έχουν μόνο ψέματα. Πάρα πολύ δειλοί για να το κάνουν με την πραγματική ταυτότητά τους.

Το “Grauniad” είναι μια σκόπιμη παράφραση του The Guardian, που δημιουργήθηκε από το βρετανικό σατιρικό περιοδικό Private Eye, και ο συγκεκριμένος λογαριασμός επισημαίνει στο προφίλ του ότι κάνει “πικάντικη σάτιρα” και “παρωδία”.

Συμπέρασμα

Το “άρθρο” του “The Guardian” προέρχεται από σατιρικό λογαριασμό. Η φερόμενη ως συγγραφέας, Shola Mos-Shogbamimu, διέψευσε ότι το έγραψε.