Ανύπαρκτες δηλώσεις του “Αυστραλού πρωθυπουργού” εναντίον των μουσουλμάνων παρουσιάζονται ως αληθινές

You are currently viewing Ανύπαρκτες δηλώσεις του “Αυστραλού πρωθυπουργού” εναντίον των μουσουλμάνων παρουσιάζονται ως αληθινές

Κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα της Κύπρου μια εικόνα με υποτιθέμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αυστραλίας Μάικλ Τέρνμπουλ, που καυτηριάζουν τις απαιτήσεις των μουσουλμάνων στη Δύση.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Αυστραλός πρωθυπουργός: Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι δεν είναι ευτυχισμένοι στις χώρες τους αλλά στη Δύση και θέλουν να την αλλάξουν για να μοιάζει με τις χώρες τους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο “Αυστραλός πρωθυπουργός” δεν μίλησε ποτέ εναντίον των Μουσουλμάνων της Αυστραλίας. Τα λόγια που φαίνονται να αποδίδονται  σε αυτόν στις πρόσφατες αναρτήσεις κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τουλάχιστον από το 2011, χωρίς να κάνουν καμία αναφορά σε “πρωθυπουργό της Αυστραλίας”.

Παράδειγμα ανάρτησης στην Κύπρο:

Ο ισχυρισμός είχε κυκλοφορήσει και πριν μερικά χρόνια στην Ελλάδα:

Τι ισχύει

Αρχικά, θα πρέπει να επισημάνουμε πως ποτέ δεν υπήρξε πρωθυπουργός της Αυστραλίας με το όνομα “Μάικλ Τέρνμπουλ”. Στην πραγματικότητα, ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ ήταν ο 29ος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, από το 2015, έως το 2018.

Ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ έχει εκφραστεί θετικά για τους μουσουλμάνους μετανάστες. Μιλώντας στο Ισλαμικό Συμβούλιο στη Βικτώρια το 2016, είχε πει:

Πιστεύω στην αναγνώριση των τεράστιων συνεισφορών που έκαναν οι μουσουλμάνοι στην Αυστραλιανή κοινωνία.

Εκτός αυτού, το 2018, είχε καταδικάσει τις δηλώσεις του γερουσιαστή Φρέιζερ Άννιγκ, που είχε μιλήσει για “τελική λύση” στο θέμα των μεταναστών.

Εκτός αυτού, το 2018 είχε καταδικάσει τις δηλώσεις του γερουσιαστή Φρέιζερ Άννινγκ, που είχε μιλήσει για “τελική λύση” στο θέμα των μεταναστών, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων για ρητορική μίσους και υποκίνηση βίας εναντίον των Μουσουλμάνων της Αυστραλίας.

Το κείμενο της υπό εξέταση εικόνας κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2011 στο ξένο διαδίκτυο και το 2012 στο ελληνόφωνο. Έχει αποδοθεί σε διάφορες πηγές, όπως η εφημερίδα Gulf Daily News (Μπαχρέιν) και κάποιο άτομο με την ονομασία “Tim Condon”. Ωστόσο, δεν βρήκαμε αναφορές σε αυτές τις πηγές. Σε κάθε περίπτωση, το 2011, πρωθυπουργός της Αυστραλίας ήταν η Τζούλια Γκίλαρντ και όχι ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Συμπέρασμα

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ (και όχι Μάικλ) Τέρνμπουλ δε μίλησε ποτέ εναντίον των Μουσουλμάνων της Αυστραλίας. Τα λόγια που φαίνονται να αποδίδονται  σε αυτόν στις πρόσφατες αναρτήσεις κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τουλάχιστον από το 2011, χωρίς να κάνουν καμία αναφορά σε “πρωθυπουργό της Αυστραλίας”.