Οι άνδρες που φαίνονται να επιτίθενται σε δύο γυναίκες σε βίντεο δεν είναι “αλλοδαποί”

You are currently viewing Οι άνδρες που φαίνονται να επιτίθενται σε δύο γυναίκες σε βίντεο δεν είναι “αλλοδαποί”

Κυκλοφορεί βίντεο στο διαδίκτυο το οποίο δείχνει άνδρες να επιτίθενται σε δύο γυναίκες, υπονοώντας πως είναι παράνομοι μετανάστες και υπονοώντας ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στην Ευρώπη.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Αλλοδαποί βιαιοπραγούν εναντίον γυναίκας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα γεγονότα του βίντεο έχουν λάβει χώρα στο Σιάτλ των ΗΠΑ και δεν απεικονίζουν μετανάστες.

Η περιγραφή του βίντεο αναφέρει:

Και εδώ βλέπουμε τον Ibrahim, τον Abdul, και τον Azibo να μας δείχνουν τον πολιτισμό τους. Αυτά θα τα βλέπουμε παντού αφού γίναμε ξέφραγος αμπέλι και με την βούλα βάση των λεγόμενων του κυρίου Κωνσταντίνου Ιωάννου υπουργού εσωτερικών που δήλωσε ότι “Δεν μπορούμε να συλλάβουμε και να απελάσουμε οποιοδήποτε παράνομο αλλοδαπό βρίσκεται στη χώρα. Χρειαζόμαστε τρεις εβδομάδες για να ετοιμάσουμε τα χαρτιά τους. Ακόμη και να παραδίδονταν οικειοθελώς για να απελαθούν θα αφήνονταν ελεύθεροι. Δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι κράτησης. Είτε φεύγουν από μόνοι τους με 1000-1500 ευρώ είτε μένουν παράνομα”.

Τι ισχύει

Σελίδα στο Facebook υπονοεί ότι βίντεο δείχνει αλλοδαπούς να ξυλοφορτώνουν δύο γυναίκες. Το βίντεο αναπαράχθηκε ευρέως από το λογαριασμό RadioGenoa στο Twitter. Πρόκειται για ιταλικό ακροδεξιό λογαριασμό, του οποίου ισχυρισμοί έχουν τύχει fact-checking από διάφορους άλλους οργανισμούς στο παρελθόν. Παραδείγματα εδώ, εδώ και εδώ.

Η αρχή του βίντεο έχει αποκοπεί. Σε μεγαλύτερη εκδοχή του, η μία εκ των δύο γυναικών φαίνεται να επιτίθεται σε έναν από τους άνδρες, με το δεύτερο άντρα να μπαίνει στον καβγά όταν αυτή αρνείται να αφήσει τον πρώτο και να δέχεται και αυτή χτυπήματα. Δεν είναι ξεκάθαρο το τι οδήγησε στα γεγονότα εξαρχής.

Από διακριτικά σημεία που εμφανίζονται στο βίντεο διαπιστώνουμε πως το περιστατικό έλαβε χώρα έξω από το κατάστημα Tower 12 Cafe & Deli, στη 2η Λεωφόρο στο Σιάτλ. Το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη. Χρησιμοποιώντας το Google Street View, επιβεβαιώνουμε ότι το σημείο που τραβήχτηκε το βίντεο του διαπληκτισμού είναι όντως στο Tower 12 Cafe & Deli.

Στιγμιότυπο οθόνης από το Google Street View

Στιγμιότυπο οθόνης από το υπό εξέταση βίντεο

Από τις προφορές των ατόμων στο βίντεο, διαπιστώνουμε επίσης ότι πρόκειται για άτομα που έχουν μεγαλώσει στην Αμερική, χωρίς οποιοδήποτε στοιχείο ότι είναι μετανάστες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Τα γεγονότα του βίντεο έχουν λάβει χώρα στο Σιάτλ των ΗΠΑ και δεν απεικονίζουν μετανάστες. Υπάρχει μεγαλύτερη εκδοχή του βίντεο στο οποίο η μία εκ των δύο γυναικών φέρεται να έχει επιτεθεί σε ένα από τους άνδρες, προτού της αντεπιτεθεί ένας εκ των φίλων του. Το βίντεο έχει αποκοπεί από τα συμφραζόμενα και αναπαράγεται ως μέρος της ατζέντας Ιταλών ακροδεξιών. Λαμβάνει χώρα στην Αμερική και δεν έχει να κάνει με την Ευρώπη ή το μεταναστευτικό.