Δεν ισχύει πως η λέξη Θεσσαλία βγαίνει από το “θέσις αλός” δηλαδή θέση θαλάσσης

You are currently viewing Δεν ισχύει πως η λέξη Θεσσαλία βγαίνει από το “θέσις αλός” δηλαδή θέση θαλάσσης

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη, το όνομα της Θεσσαλίας σημαίνει θέσις ἁλός.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: “Η Θεσσαλία, το λέω με την αγάπη μου για τη γλώσσα, σημαίνει θέσις ἁλός, είναι η περιοχή που είχε θάλασσα”

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η λέξη “Θεσσαλία” δεν μπορεί να ετυμολογηθεί από το θέσις και άλς (αλός). Είναι αγνώστου ετυμολογίας και αποδίδεται σε προελληνικά φύλα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε τα παρακάτω, στην εκπομπή ΠΡΩΙΝΗ Ζώνη του ACTION24:

Η Θεσσαλία είναι μια περιοχή που μαζεύει νερά. Η Θεσσαλία, το λέω με την αγάπη μου για τη γλώσσα, σημαίνει θέσις ἁλός, είναι η περιοχή που είχε θάλασσα και όταν η θάλασσα ξεκίνησε να φεύγει ονομάστηκε Φθία γιατί άρχισε να φθίνει η θάλασσα στην περιοχή. Η φυσική δομή της περιοχής είναι να μαζεύει νερά, αυτό είναι πάνω από τις δυνάμεις της ελληνικής Δημοκρατίας, είναι η γεωμορφολογία της Γαίας, έτσι έχει φτιάξει τη Θεσσαλία. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η συγκεκριμένη περιοχή μαζεύει νερά, γι’ αυτό και είναι εύπορη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε διατυπώσει τον ίδιο ισχυρισμό το 2015.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με το Λεξικό της Νεοελληνικής γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη, η λέξη “Θεσσαλία” είναι αγνώστου ετυμολογίας.

Μπαμπινιώτης

Η λέξη για τον ίδιο λόγο απουσιάζει από το Μέγα Ετυμολογικό Λεξικό του 1499, όπως και από το Λεξικόν της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης του Ι. Σταματάκου.

Σταματάκος

Αγνώστου ετυμολογίας θεωρείται μία λέξη η οποία δεν μπορεί να συνδεθεί με άλλες λέξεις της ίδιας γλώσσας ή συγγενικών γλωσσών (εν προκειμένω Λατινικών, Σανσκριτικών ή άλλων Ινδοευρωπαϊκών γλωσσών) με τρόπο ώστε να δικαιολογείται φωνολογικά και σημασιολογικά η προέλευσή της. Στην ελληνική όταν μία λέξη είναι αγνώστου ετυμολογίας, συνήθως αποδίδεται στα προελληνικά φύλα που ζούσαν στην περιοχή πριν την εγκατάσταση των Ελλήνων.

Μέγα Ετυμολογικό Λεξικό του 1499

Η λέξη “Θεσσαλία” δεν μπορεί να ετυμολογηθεί από το θέσις και άλς (αλός) γιατί στην πρώτη υπάρχουν δύο σίγμα, γεγονός που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αν προήλθε από το “θέσις”.

Επιπλέον

Στο κεφάλαιο ΚΟΣΚΥΛΜΑΤΙΑ του Γ.Ν. Χατζηδάκι (1896), αναφέρει για τη Θεσσαλία:

Δημοσιεύτηκε στο ΣΥΓΓΡΑΜΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ (Τόμος 8ος, τεύχος 4ο)

Υπάρχει επίσης η άποψη του Ολλανδού γλωσσολόγου Robert S. P. Beekes, που στο βιβλίο “Etymological Dictionary of Greek“, υποστηρίζει πως το όνομα “Θεσσαλία” θα μπορούσε να έχει προελληνική προέλευση, πιθανόν προερχόμενο από το όνομα *Kʷʰeťťal-, η προέλευση και η έννοια του οποίου δεν έχει καθοριστεί.

Συμπέρασμα

Η ονομασία της Θεσσαλίας δεν προκύπτει από το “θέσις ἁλός”. Η προέλευση είναι πιθανότατα προελληνική και δεν έχει τεκμηριωθεί η ετυμολογία της.