Αυτές οι εικόνες δεν δείχνουν μουσουλμάνους σε χριστιανική χώρα και χριστιανούς σε μουσουλμανική

You are currently viewing Αυτές οι εικόνες δεν δείχνουν μουσουλμάνους σε χριστιανική χώρα και χριστιανούς σε μουσουλμανική

Κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα σε Κύπρο και Ελλάδα δυο φωτογραφίες με τον ισχυρισμό πως η πρώτη δείχνει οικογένεια μουσουλμάνων σε χριστιανική χώρα και η δεύτερη εκτέλεση χριστιανών σε μουσουλμανική χώρα.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Μουσουλμανική οικογένεια σε χριστιανική χώρα και εκτελέσεις χριστιανών σε μουσουλμανική.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η πρώτη εικόνα είναι φωτογραφία αρχείου που διατίθεται προς πώληση και η δεύτερη δείχνει την εκτέλεση Ιρακινών μουσουλμάνων από το ISIS.

Η εικόνα έχει θολωθεί για ευνόητους λόγους

Τι ισχύει

Κάνοντας αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, διαπιστώνουμε πως η πρώτη φωτογραφία προέρχεται από συλλογές “stock”, όπως το Alamy, το Adobe Stock κ.α., διατίθενται προς πώληση και δείχνουν μια οικογένεια μουσουλμάνων. Έχει τραβηχτεί στις 21 Ιανουαρίου 2014. Οι εικονιζόμενοι είναι μοντέλα και όχι πραγματική οικογένεια. Η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν ως αρχική εικόνα σε διάφορα άρθρα (παράδειγμα εδώ), με την επισήμανση πως είναι φωτογραφία αρχείου.

Όσον αφορά τη δεύτερη εικόνα, πρόκειται για στιγμιότυπο οθόνης από βίντεο που δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουνίου 2015. Προέρχεται από βίντεο που δημοσίευσε το “Ισλαμικό Κράτος” (ΙSIS), μια τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση που διακυβέρνησε περιοχές του σημερινού Ιράκ και της Συρίας. Το ISIS είναι υπεύθυνο για πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της εθνοκάθαρσης.

Το βίντεο από το οποίο προέρχεται η υπό εξέταση φωτογραφία, δείχνει τη βάρβαρη εκτέλεση Ιρακινών “κατασκόπων” με αποκεφαλισμό μέσω εκρηκτικών στον λαιμό τους (μπορείτε να βρείτε σχετικό λινκ εδώ. Προσοχή, οι εικόνες μπορεί να είναι ακατάλληλες για κάποιους). Οι εκτελεσθέντες είχαν συλληφθεί στη Μοσούλη του Ιράκ ως κατάσκοποι. Δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στο θρησκευτικό τους υπόβαθρο, αν και τα ονόματα που αναφέρονται στο βίντεο (το οποίο δεν παραθέτουμε για ευνόητους λόγους) είναι μουσουλμανικά.

Συμπέρασμα

Η πρώτη εικόνα είναι φωτογραφία αρχείου και δεν δείχνει μουσουλμανική οικογένεια κάπου στην Ευρώπη. Η δεύτερη προέρχεται από την εκτέλεση Ιρακινών στη Μοσούλη που είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπία. Δεν δείχνει εκτέλεση χριστιανών σε μουσουλμανική χώρα, αλλά δολοφονίες από ακραία τζιχαντιστική ομάδα.