Ο Β. Ζελένσκι δεν αγνοήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

You are currently viewing Ο Β. Ζελένσκι δεν αγνοήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Μια φωτογραφία του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, όπου φαινομενικά τον αγνοούν οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, διαμοιράζεται στα κοινωνικά δίκτυα της Κύπρου και της Ελλάδας. Ωστόσο, η φωτογραφία παρουσιάζεται με ελλιπές περιεχόμενο και ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός.

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Τι ισχύει

Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, συναντήθηκαν στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Τα κύρια θέματα στην ατζέντα, ήταν η συμφωνία για την εισδοχή της Σουηδίας ως 32ου μέλους της, οι στρατιωτικές δαπάνες, οι σχέσεις με στρατηγικούς εταίρους για την αναχαίτιση της επεκτατικότητας της Κίνας και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προσέφεραν περισσότερα όπλα, πυρομαχικά και άλλη υποστήριξη στην Ουκρανία, αλλά δεν συμφώνησαν να επιτρέψουν στη χώρα να ενταχθεί στη Συμμαχία, ενώ ο πόλεμος με τη Ρωσία μαίνεται. Αφαίρεσαν ένα σημαντικό εμπόδιο που οι περισσότερες χώρες πρέπει να καθαρίσουν – ολοκληρώνοντας ένα σχέδιο δράσης μελών – αλλά η ένταξή του εξακολουθεί να είναι υπό όρους. Ο Ζελένσκι εξασφάλισε δια στόματος του Τζο Μπάιντεν τον συνεχή επανεξοπλισμό του από τις χώρες της G7, αλλά δεν έλαβε δεσμεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Έλαβε όμως παροχή εγγυήσεων ασφαλείας.

Ο Ζελένσκι, είπε στο βραδινό διάγγελμά του:

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία μας, αποκτήσαμε θεμέλιο ασφαλείας για την Ουκρανία στην πορεία της προς το NATO. Πρόκειται για ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας που επιβεβαιώθηκαν από τις επτά κορυφαίες δημοκρατίες του κόσμου. Ποτέ πριν δεν είχαμε τέτοια βάση ασφαλείας, και μάλιστα στο επίπεδο της G7»

Ο Ουκρανός πρόεδρος έτυχε θερμής υποδοχής, όπως φαίνεται από τις παρακάτω εικόνες :

Η επίμαχη φωτογραφία των υπό εξέταση αναρτήσεων είναι αληθινή, αλλά στερείται περιεχομένου και παραπλανάει τον αναγνώστη.

Στην πραγματικότητα, στην ανωτέρω φωτογραφία, βλέπουμε ένα καρέ με τον Ουκρανό πρόεδρο και τη σύζυγό του Ολένα Ζελένσκα (μπλε φόρεμα), τη στιγμή που αυτή χαιρετάει ένα τρίτο άτομο.

AFP
AFP

Πρόκειται για ανεπίσημες οικογενειακές φωτογραφίες (ηγέτες και σύζυγοι) πριν το δείπνο στο προεδρικό παλάτι στο Βίλνιους. Οι υπόλοιπες φωτογραφίες, αλλά και τα βίντεο, όπως το παρακάτω, δείχνουν ότι ο Ουκρανός ηγέτης, έτυχε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας.

Συνεπώς, ο ισχυρισμός πως ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι “αγνοήθηκε” από τους υπόλοιπους ηγέτες, με βάση την υπό εξέταση φωτογραφία, δεν ισχύει.