Αυτή η φωτογραφία δεν δείχνει ΤΟΜΑ Bradley που καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό

You are currently viewing Αυτή η φωτογραφία δεν δείχνει ΤΟΜΑ Bradley που καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό

Κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός πως ο ρωσικός στρατός αιχμαλώτισε τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ), τύπου Bradley, που καταλήφθηκε σε μάχη εναντίον των Ουκρανών. Αυτό όμως δεν ισχύει.

Παράδειγμα ανάρτησης στο Twitter:

Τι ισχύει

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν πρόσφατα ΤΟΜΑ Bradley στην Ουκρανία. Μπορούν να μεταφέρουν έως και 10 εξοπλισμένους στρατιώτες και πλήρωμα στο πεδίο της μάχης. Φέρουν πυροβόλο διαμετρήματος 25 mm, ενώ μπορούν να εξοπλιστούν και με αντιαρματικούς πυραύλους.

Πηγή του ισχυρισμού είναι δημοσίευμα του Sputnik, ενός μέσου ενημέρωσης που ελέγχεται πλήρως από το Κρεμλίνο και προωθεί συστηματικά παραπληροφόρηση. Σε κανένα σημείο δεν δείχνει οχήματα Bradley, ή άρματα μάχης Leopard να έχουν αιχμαλωτιστεί.

Στην πραγματικότητα, η φωτογραφία προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα, πλησίον του Μνημείου Λίνκολν, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, στις 4 Ιουλίου 2019.

Μάλιστα, η ίδια φωτογραφία με την υπό εξέταση ανάρτηση, παρουσιάστηκε ακόμη και από ρωσικά ΜΜΕ, όπως το Ria Novosti, η Lenta και το Sputnik, τον Ιούλιο του 2019, δηλώνοντας σαφώς ότι προέρχεται από την Ουάσιγκτον.

Επάνω, το δημοσίευμα με ημερομηνία 6/7/2019 και κάτω, το δημοσίευμα με ημερομηνία 13/6/2023. Πηγή αμφότερων είναι το Sputnik

Συμπέρασμα

Η υπό εξέταση εικόνα δεν δείχνει ένα ΤΟΜΑ Bradley, αιχμαλωτισμένο από τον ρωσικό στρατό. Απεικονίζει ένα Bradley που φωτογραφήθηκε στην Ουάσιγκτον το 2019.