Ο πορτοκαλί καπνός από τις πυρκαγιές στον Καναδά δεν προκλήθηκε από νιτρικό αμμώνιο

You are currently viewing Ο πορτοκαλί καπνός από τις πυρκαγιές στον Καναδά δεν προκλήθηκε από νιτρικό αμμώνιο

Σύμφωνα με αναρτήσεις που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα, ο πορτοκαλί καπνός που εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, προερχόμενος από τις πυρκαγιές στον Καναδά, προέρχονται στην πραγματικότητα από καύση νιτρικού αμμωνίου. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει.

Παράδειγμα ανάρτησης στο Twitter:

Τι ισχύει

Ο καπνός από τις τεράστιες πυρκαγιές στον Καναδά κάλυψε ολόκληρες περιοχές στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Τα εκατοντάδες μέτωπα πυρκαγιάς στις δυτικές επαρχίες μέχρι το Κεμπέκ, γίνονται με αυτόν τον τρόπο αισθητά μέχρι τη Νέα Υόρκη και τη Νέα Αγγλία. Οι πυρκαγιές στην περιοχή του Κεμπέκ είναι μεγάλες και απέχουν περίπου 800 με 970 χιλιόμετρα από το Ρόουντ Αϊλαντ. Ακολούθησαν οι πυρκαγιές στη Νέα Σκωτία, οι οποίες οδήγησαν σε συναγερμό για την ποιότητα του αέρα στις 30 Μαΐου.

Πηγή: AP

Με σχεδόν 8.000.000 στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με τις καναδικές αρχές, το Κεμπέκ είναι αντιμέτωπος με ένα πρωτοφανές γεγονός. Από τον Ιανουάριο έχουν καταγραφεί διπλάσιες πυρκαγιές σε σχέση με τον μέσο όρο την ίδιας περιόδου τα προηγούμενα δέκα χρόνια.

Οι ισχυροί άνεμοι ψηλά στην ατμόσφαιρα μπορούν να μεταφέρουν καπνό σε μεγάλες αποστάσεις και είναι σύνηθες οι μεγάλες πυρκαγιές να δημιουργούν ανθυγιεινές συνθήκες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα δάση που καίγονται.

Στον Καναδά, ο αέρας κυκλοφορεί αριστερόστροφα γύρω από ένα σύστημα χαμηλής πίεσης. Αυτό στέλνει αέρα νότια πάνω από τις πυρκαγιές στο Κεμπέκ. Εκεί ο αέρας μαζεύει καπνό και στη συνέχεια στρέφεται ανατολικά πάνω από την πολιτεία της Νέας Υόρκης, μεταφέροντας καπνό στην ανατολική ακτή.

7/6/2023
10/6/2023

Γιατί ο καπνός από τις πυρκαγιές είναι πορτοκαλί;

Ο Ήλιος εκπέμπει φως που εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα μηκών κύματος, από υπεριώδες φως, μέχρι ορατό φως, έως υπέρυθρο. Όταν το ηλιακό φως φτάνει στον πλανήτη μας, συναντά την ατμόσφαιρα της Γης, η οποία είναι γεμάτη με μικροσκοπικά μόρια οξυγόνου, αζώτου και άλλων αερίων. Αυτά τα σωματίδια διασκορπίζουν φως μικρού μήκους κύματος, όπως το μπλε και το ιώδες φως, πλαγίως και πίσω προς το διάστημα, ένα φαινόμενο γνωστό ως σκέδαση Rayleigh.

Ο καπνός είναι ένα σύνθετο μείγμα αερίων και στερεών σωματιδίων που παράγονται όταν καίγονται υλικά. Τα σωματίδια περιλαμβάνουν αιθάλη, σταγονίδια πίσσας και στάχτες που είναι σημαντικά μεγαλύτερα από τα μικροσκοπικά μόρια οξυγόνου και αζώτου που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιράς μας. Αυτά τα μεγαλύτερα σωματίδια επηρεάζουν το φως διαφορετικά, μια διαδικασία που ονομάζεται σκέδαση Mie.

Τα σωματίδια καπνού διασκορπίζουν λίγο φως του ήλιου πίσω στο διάστημα, αλλά, όντας μεγαλύτερα σωματίδια, διασκορπίζουν όλα τα χρώματα περίπου εξίσου. Επομένως, το φως που διαπερνά το σύννεφο καπνού εξακολουθεί να περιέχει ένα πλήρες φάσμα ορατών μηκών κύματος.

Αλλά καθώς ο καπνός γίνεται πιο πυκνός, όλο και λιγότερα από τα μπλε και βιολετί φωτόνια με μικρότερο μήκος κύματος περνούν και ο ουρανός αρχίζει να παίρνει μια κοκκινωπή απόχρωση. Αυτό το φαινόμενο είναι παρόμοιο με τα ηλιοβασιλέματα και τις ανατολές του ήλιου που είναι κόκκινα, πορτοκαλί και ροζ. Όταν ο ήλιος είναι χαμηλά στον ορίζοντα, το φως του ήλιου πρέπει να περάσει μέσα από μια μεγαλύτερη έκταση της ατμόσφαιρας της Γης και το μεγαλύτερο μέρος του φωτός μικρού μήκους κύματος διασκορπίζεται πριν το φως φτάσει στα μάτια.

Έτσι, ένα παχύ σύννεφο καπνού από την πυρκαγιά λειτουργεί σαν ένα τεράστιο φίλτρο, διασκορπίζοντας τα μικρότερα (μπλε και βιολετί) μήκη κύματος φωτός και επιτρέποντας στα μεγαλύτερα μήκη κύματος (κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο) να φτάσουν στα μάτια μας. Αυτό το φαινόμενο εντείνεται όσο πιο πυκνός είναι ο καπνός ή όσο χαμηλότερος είναι ο ήλιος στον ουρανό, γιαυτό μερικές φορές, εν μέσω έντονων δασικών πυρκαγιών, το μεσημέρι μπορεί να φαίνεται σαν σούρουπο.

Συμπέρασμα

Ο πορτοκαλί καπνός που εμφανίστηκε πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι αποτέλεσμα των πυρκαγιών στον Καναδά.