Η Πολωνία δεν επιβεβαίωσε αύξηση ραδιενέργειας εξαιτίας έκρηξης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου

You are currently viewing Η Πολωνία δεν επιβεβαίωσε αύξηση ραδιενέργειας εξαιτίας έκρηξης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου

Σύμφωνα με retweet του δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού, η Πολωνία επιβεβαίωσε πως υπάρχει αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας, εξαιτίας της έκρηξης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU), που προμήθευσε η Βρετανία στους Ουκρανούς. Ο ισχυρισμός είναι αναληθής.

Τι ισχύει

Στις 13 Μαΐου, έλαβε χώρα ρωσική επίθεση και κυκλοφόρησαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δείχνουν μια καταστροφική έκρηξη σε μια τοποθεσία κοντά στο Χμελνίτσκι της Ουκρανίας. Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι χτύπησε αποθήκη πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ η Ουκρανία ισχυρίστηκε πως χτυπήθηκε μια “κρίσιμη υποδομή”.

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο (εν συντομία DU) είναι ένα σκληρό υλικό με μεγάλη πυκνότητα που παράγεται ως υποπροϊόν εμπλουτισμού του φυσικού ουρανίου για πυρηνικά καύσιμα. Είναι ακόμα ραδιενεργό, αλλά σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από το αρχικό υλικό. Χρησιμοποιείται σε βλήματα και βόμβες για να τους προσδώσουν μεγαλύτερη διατρητική ικανότητα.

Τα δημοσιεύματα ισχυρίζονται πως έχει παρατηρηθεί αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στην Πολωνία εξαιτίας έκρηξης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου, έπειτα από τον βομβαρδισμό στην Χμελνίτσκι της Ουκρανίας. Ωστόσο, η αρμόδια υπηρεσία ατομικής ενέργειας της Πολωνίας, έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό:

Λόγω του αυξανόμενου αριθμού ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον κίνδυνο ραδιενέργειας στην Πολωνία που αναπαράγονται στα μέσα ενημέρωσης, η Εθνική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ενημερώνει ότι η κατάσταση [των επιπέδων] ραδιενέργειας στη χώρα είναι φυσιολογική. Οι προσωρινές, αυξημένες τιμές της φυσικής ακτινοβολίας υποβάθρου, δεν είναι τίποτα ασυνήθιστο και εμφανίζονται τακτικά, π.χ. κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων.

Συνεπώς, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο Θανάσης Αυγερινός, η πολωνικές αρχές, δεν έχουν ανακοινώσει αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας, εξαιτίας της έκρηξης στο Χμελνίτσκι της Ουκρανίας. Αντιθέτως, έχουν διαψεύσει τον ισχυρισμό.

Περισσότερες λεπτομέρειες σε προηγούμενο άρθρο μας.