Η Πολωνία δεν επιβεβαίωσε αύξηση ραδιενέργειας εξαιτίας έκρηξης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου

You are currently viewing Η Πολωνία δεν επιβεβαίωσε αύξηση ραδιενέργειας εξαιτίας έκρηξης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου

Σύμφωνα με retweet του δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού, η Πολωνία επιβεβαίωσε πως υπάρχει αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας, εξαιτίας της έκρηξης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU), που προμήθευσε η Βρετανία στους Ουκρανούς. Ο ισχυρισμός είναι αναληθής.

Τι ισχύει

Στις 13 Μαΐου, έλαβε χώρα ρωσική επίθεση και κυκλοφόρησαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δείχνουν μια καταστροφική έκρηξη σε μια τοποθεσία κοντά στο Χμελνίτσκι της Ουκρανίας. Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι χτύπησε αποθήκη πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ η Ουκρανία ισχυρίστηκε πως χτυπήθηκε μια “κρίσιμη υποδομή”.

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο (εν συντομία DU) είναι ένα σκληρό υλικό με μεγάλη πυκνότητα που παράγεται ως υποπροϊόν εμπλουτισμού του φυσικού ουρανίου για πυρηνικά καύσιμα. Είναι ακόμα ραδιενεργό, αλλά σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από το αρχικό υλικό. Χρησιμοποιείται σε βλήματα και βόμβες για να τους προσδώσουν μεγαλύτερη διατρητική ικανότητα. Χρησιμοποιείται επίσης για να ενισχύσει τη θωράκιση αρμάτων μάχης. Έξι κράτη είναι γνωστό ότι παράγουν τέτοιου είδους όπλα και εικάζεται ότι περίπου 20 κράτη διαθέτουν αποθέματα τέτοιων όπλων αυτή τη στιγμή. Η χρήση τους είναι αμφιλεγόμενη, διότι υπάρχουν ανησυχίες πως η τοξικότητά τους, μπορεί να βλάψει την υγεία των ανθρώπων. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), μια σειρά από έρευνες που έχουν δημοσιευθεί, και έχουν μελετήσει βετεράνους, δείχνουν μια μικρή (δηλ. όχι στατιστικά σημαντική) αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας, αλλά αυτή η αύξηση οφείλεται σε ατυχήματα και όχι σε ασθένειες. Αυτό δεν μπορεί να συνδεθεί με τυχόν έκθεση σε DU. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο, έχει περίπου το 60% της ραδιενέργειας του φυσικού ουρανίου. Εκπέμπει ακτινοβολία σωματιδίων Α, που δεν είναι σε θέση να διαπεράσουν το ανθρώπινο δέρμα. Κίνδυνος υπάρχει μόνο εάν εισπνευστεί ή καταποθεί, λόγω τοξικότητας.

Τα δημοσιεύματα ισχυρίζονται πως έχει παρατηρηθεί αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στην Πολωνία εξαιτίας έκρηξης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου, έπειτα από τον βομβαρδισμό στην Χμελνίτσκι της Ουκρανίας. Ωστόσο, η αρμόδια υπηρεσία ατομικής ενέργειας της Πολωνίας, έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό:

Λόγω του αυξανόμενου αριθμού ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον κίνδυνο ραδιενέργειας στην Πολωνία που αναπαράγονται στα μέσα ενημέρωσης, η Εθνική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ενημερώνει ότι η κατάσταση [των επιπέδων] ραδιενέργειας στη χώρα είναι φυσιολογική. Οι προσωρινές, αυξημένες τιμές της φυσικής ακτινοβολίας υποβάθρου, δεν είναι τίποτα ασυνήθιστο και εμφανίζονται τακτικά, π.χ. κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων.

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν δύναται να προκαλέσει ραδιενεργή μόλυνση εάν εκραγεί. Ένα πυρηνικό όπλο, χρειάζεται εμπλουτισμένο ουράνιο για να προκληθεί πυρηνική έκρηξη. Ομοίως, λόγω εξαιρετικά χαμηλής διεισδυτικότητα των σωματιδίων Α, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε ως ραδιολογικό όπλο (βρώμικη βόμβα). Με απλά λόγια, δεν μπορεί να προκαλέσει ραδιενεργή μόλυνση σε μια περιοχή, ούτε αύξηση των επιπέδων ακτινοβολίας Γ, που είναι μακράν η πιο επικίνδυνη.

Η ρητορική της μεταφοράς ραδιενέργειας σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης από πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, ακολουθεί ένα μοτίβο παραπληροφόρησης που βασίζεται στη χρήση αυτών των πυρομαχικών από την Ουκρανία, ακόμη και από άρματα μάχης που δεν διαθέτουν τέτοια. Δείτε σχετικά σε προηγούμενο άρθρο μας.

Συνεπώς, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο Θανάσης Αυγερινός, η πολωνικές αρχές, δεν έχουν ανακοινώσει αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας, εξαιτίας της έκρηξης στο Χμελνίτσκι της Ουκρανίας. Αντιθέτως, έχουν διαψεύσει τον ισχυρισμό.

Περισσότερες λεπτομέρειες σε προηγούμενο άρθρο μας.