Παραπληροφόρηση για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

You are currently viewing Παραπληροφόρηση για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Κυκλοφόρησε σε Κύπρο και Ελλάδα ο ισχυρισμός πως ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ δεν προήλθε από τα τραύματα που του προκάλεσε ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει.

Τι ισχύει

Ήταν 25 Μαΐου 2020, στις 8:00 το απόγευμα, όταν ο 46χρονος αφροαμερικανός Τζορτ Φλόιντ, έμπαινε σε ένα παντοπωλείο στην Μινεάπολη της Μινεσότα για να αγοράσει τσιγάρα. Κατά την έξοδό του, ο ταμίας του ζητά να επιστρέψει το πακέτο, θεωρώντας πως το χαρτονόμισμα με το οποίο πλήρωσε ήταν πλαστό. Εκείνος αρνείται. Βγαίνει από το κατάστημα και μπαίνει στο αυτοκίνητό του. Κατόπιν, κατέφθασε η αστυνομία. Ο 46χρονος, έχοντας αρνηθεί να μπει στο περιπολικό, κατά τις επιταγές των αστυνομικών που έσπευσαν στο σημείο, βρίσκεται στο έδαφος, με τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν, να πιέζει τον λαιμό με το γόνατό του. Στις 9:25 ο Τζορτζ Φλόιντ ανακηρύχθηκε νεκρός από τους γιατρούς του κοντινού ιατρικού κέντρου. Ο Σόβιν παραδέχτηκε την ενοχή του.

Λίγες ημέρες αργότερα, η έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Χένεπιν μετά τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του Τζορτζ Φλόιντ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του είναι ανθρωποκτονία και ότι πέθανε από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό του.

Η έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Χένεπιν

Πιο αναλυτικά, η αιτία θανάτου αναφέρθηκε ως “καρδιοπνευμονική ανακοπή που περιήλθε και συμπίεση του αυχένα”. Ο Φλόιντ έπασχε από καρδιακή νόσο και υπέρταση και η έκθεση κατέγραψε ότι ήταν υπό την επήρεια φαιντανύλης και είχε κάνει πρόσφατη χρήση μεθαμφεταμίνης. Ωστόσο, αυτοί οι παράγοντες δεν συμπεριλαμβάνονται στην αιτία θανάτου. Η καρδιοπνευμονική ανακοπή, επίσης γνωστή ως καρδιακή ανακοπή, είναι μια κατάσταση στην οποία η αναπνοή και η κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου σταματούν ξαφνικά.

Στην έκθεση του ιατροδικαστή (σελίδα 2), υπάρχει η παράγραφος 3 που παραθέτει η υπό εξέταση ανάρτηση, με τίτλο “Μη απειλητικά για τη ζωή τραύματα”, όπου αναφέρονται πως δεν υπήρξαν απειλητικά για τη ζωή τραύματα σε μέρη όπως το πρόσωπο και οι πρόσθιοι μύες του λαιμού ή του λάρυγγα. Κατόπιν, στην παράγραφο 6 Α, αναφέρονται οι ουσίες που βρέθηκαν στη σορό του Φλόιντ.

Ωστόσο, στη σελίδα 1, παράγραφος 1, αναφέρονται μια σειρά από αμβλείς τραυματισμούς. Δερματικοί τραυματισμοί αμβλείας δύναμης του μετώπου, του προσώπου και στο άνω χείλος, τραυματισμοί του βλεννογόνου των χειλιών, δερματικοί τραυματισμοί με αμβλεία δύναμη στους ώμους, τα χέρια, αγκώνες και πόδια. Σε κάθε περίπτωση, η αιτία θανάτου αναφέρεται ως “καρδιοπνευμονική ανακοπή που περιήλθε και συμπίεση του αυχένα”.

Ο ιατροδικαστής Άντριου Μπέικερ, κατέθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι αστυνομικοί κράτησαν τον Φλόιντ στο έδαφος και συμπίεσαν τον λαιμό του ενώ τον συγκρατούσαν ήταν κάτι που δεν μπορούσε να αντέξει, δεδομένης της κατάστασης της καρδιάς του. Άλλοι ιατρικοί εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου ενός κορυφαίου ειδικού στους πνεύμονες, κατέθεσαν ότι ο Φλόιντ πέθανε από ασφυξία επειδή η αναπνοή του ήταν περιορισμένη καθώς βρισκόταν ξαπλωμένος μπρούμυτα, με τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη του, το πρόσωπό του κολλημένο στο έδαφος και το γόνατο του Σοβίν στο λαιμό του.

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Φλόιντ ανέθεσαν μια δεύτερη νεκροψία, η οποία βρήκε πως ο θάνατος του ήταν ανθρωποκτονία που προκλήθηκε από ασφυξία λόγω συμπίεσης του αυχένα και της πλάτης. Επίσης, ο Φλόιντ δεν είχε κάποιο υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα που συνέβαλε στο θάνατό του. Σύμφωνα με την έκθεση, η συμπίεση του αυχένα επηρέασε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και ο Φλόιντ πέθανε επί τόπου.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές μελέτες και τις καταθέσεις ειδικών, ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ ήταν ανθρωποκτονία, που προκλήθηκε από καρδιοπνευμονική ανακοπή, ως απόρροια της συμπίεσης του αυχένα.