Τα άρματα μάχης Leopard 2 ΔΕΝ διαθέτουν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου

You are currently viewing Τα άρματα μάχης Leopard 2 ΔΕΝ διαθέτουν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου

Μια σειρά από δημοσιεύματα, επικαλούμενα Ρώσο αξιωματούχο, αναφέρουν πως τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2, που θα προμηθευτεί η Ουκρανία, διαθέτουν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων: pentapostagma.gr, iskra.gr, triklopodia.gr.

Προειδοποίηση Κρεμλίνου για βλήματα των Leopard με απεμπλουτισμένο ουράνιο-Βόμβες διασποράς ρίχνουν οι Ουκρανοί;
“Κόκκινη” προειδοποίηση έδωσε Ρώσος διπλωμάτης, ο οποίος απείλησε το Κίεβο για τις συνέπειες της χρήσης πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο.
Ο A. Gavrilov δήλωσε σε Δύση και Ουκρανούς: “Η χρήση οβίδων με ουράνιο από το Κίεβο θα θεωρηθεί ως χρήση βρώμικων βομβών”.

H συνέχεια εδώ.

Τι ισχύει

Τα ελληνικά άρθρα, επικαλούνται ρωσικά δημοσιεύματα, όπως για παράδειγμα από το RIΑ Novosti, που ελέγχεται πλήρως από το Κρεμλίνο.

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο (εν συντομία DU) είναι ένα σκληρό υλικό με μεγάλη πυκνότητα που παράγεται ως υποπροϊόν εμπλουτισμού του φυσικού ουρανίου για πυρηνικά καύσιμα. Είναι ακόμα ραδιενεργό, αλλά σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από το αρχικό υλικό. Χρησιμοποιείται σε βλήματα και βόμβες για να τους προσδώσουν μεγαλύτερη διατρητική ικανότητα. Χρησιμοποιείται επίσης για να ενισχύσει τη θωράκιση αρμάτων μάχης. Έξι κράτη είναι γνωστό ότι παράγουν τέτοιου είδους όπλα και εικάζεται ότι περίπου 20 κράτη διαθέτουν αποθέματα τέτοιων όπλων αυτή τη στιγμή. Η χρήση τους είναι αμφιλεγόμενη, διότι υπάρχουν ανησυχίες πως η τοξικότητά τους, μπορεί να βλάψει την υγεία των ανθρώπων. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), μια σειρά από έρευνες που έχουν δημοσιευθεί, και έχουν μελετήσει βετεράνους, δείχνουν μια μικρή (δηλ. όχι στατιστικά σημαντική) αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας, αλλά αυτή η αύξηση οφείλεται σε ατυχήματα και όχι σε ασθένειες. Αυτό δεν μπορεί να συνδεθεί με τυχόν έκθεση σε DU. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η τοξικότητα του DU είναι πανομοιότυπη με το φυσικό ουράνιο. Η ιατρική παρακολούθηση των βετεράνων του πολέμου του Κόλπου που υπέστησαν τραύματα από θραύσματα DU, δεν αποκάλυψαν μέχρι στιγμής σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Leopard 2 και απεμπλουτισμένο ουράνιο

Τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2, διαθέτουν πυροβόλο 120mm και βάλουν δυο τύπους βλημάτων. Το διατρητικό APFSDS-T και το πολλαπλών ρόλων HEAT-MP-T. Το πρώτο διαθέτει ράβδο κατασκευασμένη από βολφράμιο, ενώ το δεύτερο φέρει κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας. Η Γερμανία, ουδέποτε κατασκεύασε βλήματα ή θωράκιση απεμπλουτισμένου ουρανίου για τα άρματα μάχης της. Αντιθέτως, η Ρωσία χρησιμοποιεί απεμπλουτισμένο ουράνιο στα πυρομαχικά των δικών της αρμάτων μάχης.

Συμπέρασμα

Σε αντίθεση με τις ρωσικές αιτιάσεις, τα πυρομαχικά των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2, δε διαθέτουν πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου.