Η WSJ ΔΕΝ είπε πως στις μάχες του Bakhmut οι Ρώσοι νίκησαν την αφρόκρεμα Ουκρανικού στρατού

You are currently viewing Η WSJ ΔΕΝ είπε πως στις μάχες του Bakhmut οι Ρώσοι νίκησαν την αφρόκρεμα Ουκρανικού στρατού

Μια σειρά άρθρων, διαστρεβλώνοντας δημοσίευμα της Wall Street Journal, υποστηρίζουν πως οι Ρώσοι νίκησαν την αφρόκρεμα του ουκρανικού στρατού στη Makhmut. Ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός.

Παραδείγματα: bankingnews.gr, iskra.gr, balsamopsyxhs.gr.

Τα υπό εξέταση άρθρα αναφέρουν:

Wall Street Journal: Στις αιματηρές μάχες του Bakhmut οι Ρώσοι νίκησαν την ελίτ του ουκρανικού στρατού
Η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι στη σημαντική αυτή πόλη ηττήθηκαν οι καλύτερα εκπαιδευμένες μονάδες των AFU, των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Τι ισχύει

Το Bakhmut είναι μια πόλη στην ανατολική Ουκρανία. Οι μάχες ξεκίνησαν τον Μάιο του 2022 με βομβαρδισμούς και προώθηση ρωσικών στρατευμάτων από τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Οι ρωσικές δυνάμεις αποτελούνται από μονάδες του τακτικού στρατού, μισθοφόροι της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner (που έχει επιστρατεύσει και κατάδικους) και πολιτοφύλακες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ. Επί του παρόντος, σημειώνονται μάχες εντός και γύρω από το Bakhmut, σε μια προσπάθεια να περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Πηγή: CNN

Σύμφωνα με τον Guardian, οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την πόλη παρά τις οδομαχίες, όπως δήλωσε στο BBC Radio 4 ο αντιδήμαρχος του Bakhmut, Oleksandr Marchenko. Αν και οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν τις οδούς έξω από την πόλη, έχουν παρακαλέσει δημόσια τη Μόσχα για περισσότερες προμήθειες. Ο Ρώσος ολιγάρχης Yevgeny Prigozhin, ο οποίος ελέγχει τη μισθοφορική δύναμη Wagner, που ηγείται της ρωσικής επίθεσης στο Bakhmut, προειδοποίησε αργά το Σάββατο ότι εάν οι άνδρες του αναγκαστούν να αποσυρθούν, μπορεί να καταρρεύσει ολόκληρη η ρωσική πρώτη γραμμή.

Αυτή τη στιγμή (6/3/2023), το Bakhmut βρίσκεται σχεδόν περικυκλωμένο από τις ρωσικές δυνάμεις, πλην ενός ελευθέρου διαδρόμου στα δυτικά που χρησιμοποιείται για τη διαφυγή αμάχων και την προώθηση ουκρανικών ενισχύσεων.

Πηγή: liveuamap.com

Το δημοσίευμα της WSJ

Στις 5/3/2023, κυκλοφόρησε δημοσίευμα της Wall Street Journal, με τον παρακάτω τίτλο και υπότιτλο:

Τα ρωσικά στρατεύματα της Wagner εξαντλούν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Bakhmut
Ο θανάσιμος αγώνας εναντίον των ταγμάτων καταδίκων απειλεί την ικανότητα του Κιέβου να διεξάγει επίθεση την άνοιξη.

Το δημοσίευμα της WSJ, μεταφέρει τα λόγια και τις ιστορίες Ουκρανών μαχητών στο Bakhmut, ενώ αναφέρεται και στους μισθοφόρους της Wagner, τις απώλειες και τις φρικαλεότητες. Όσον αφορά τις μάχες, η WSJ αναφέρει πως οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν μερικές από τις καλύτερες ταξιαρχίες τους, για να υπερασπιστούν την πόλη τους τελευταίους μήνες, οι οποίες υπέστησαν φθορά από τις ποιοτικά χαμηλότερες δυνάμεις της Wagner. Ο λόγος της φθοράς των Ουκρανών, οφείλεται στο μεγαλύτερο αριθμό μαχητών που μπορεί να επιστρατεύσει η Wagner.

To δημοσίευμα καταλήγει στο παρακάτω συμπέρασμα:

Αυτές οι απώλειες στην περιοχή του Bakhmut, απειλούν την ικανότητα του Κιέβου να πραγματοποιήσει μια στρατηγική αντεπίθεση μόλις τελειώσει η τρέχουσα περίοδος λάσπης την άνοιξη και οι μη ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι γίνουν ξανά βατοί.

Σε κανένα σημείο το δημοσίευμα της WSJ, δεν αναφέρει πως στις μάχες του Bakhmut οι Ρώσοι νίκησαν αφρόκρεμα ουκρανικού στρατού.

Συμπέρασμα

Το δημοσίευμα της WSJ, μιλάει για φθορά και όχι ήττα των ουκρανικών δυνάμεων στο Bakhmut, που ίσως απειλήσει τη δυνατότητα των Ουκρανών να αντεπιτεθούν την άνοιξη. Επί του παρόντος (6/3/2023), οι Ρώσοι δεν έχουν νικήσει και το Bakhmut παραμένει στα χέρια των Ουκρανών.