ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Η φωτογραφία δεν δείχνει άρμα Leopard στην Ουκρανία, βυθισμένο και με ρωσική σημαία

You are currently viewing ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Η φωτογραφία δεν δείχνει άρμα Leopard στην Ουκρανία, βυθισμένο και με ρωσική σημαία

Το άρθρο ενημερώθηκε στις 6/3/2023 με την προσθήκη διόρθωσης την οποία μπορείτε να δείτε στο τέλος.

Κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός πως πολωνικής προελεύσεως άρμα μάχης Leopard, καταστράφηκε στην Ουκρανία και καταλήφθηκε από τους Ρώσους. Ο ισχυρισμός είναι αναληθής.

Ουκρανία… Αποχαιρέτισαν το Λέοπαρντ…
Της Ιωάννας Υψηλάντη
Η χθεσινή “πρεμιέρα” του ενός, από τα… πρώτα 6 Λέοπαρντ, που δόθηκαν στην Ουκρανία, από την Πολωνία.
Αποχαιρετισμός και παραλαβή, από το αντίπαλο στρατόπεδο!

Ο ισχυρισμός συνοδεύεται από την παρακάτω εικόνα:

Η υπό εξέταση φωτογραφία, φέρεται να έχει ληφθεί στις 1/3/2023, στο Αρτεμόφσκ (Μπαχμούτ) που βρίσκεται στην ανατολική Ουκρανία

Τι ισχύει

Η Πολωνία δεσμεύτηκε να στείλει 14 γερμανικής κατασκευής, άρματα μάχης Leopard 2Α4 στην Ουκρανία, για να λάβουν μέρος σε επιχειρήσεις εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Τα δυο πρώτα, παραδόθηκαν είχαν παραδοθεί ήδη στις 24/2/2023.

Ο ισχυρισμός ξεκίνησε από φιλορωσικά κανάλια στο Telegram και αναπαράχθηκε από ιστοσελίδες.

Ήδη από την 1η Μαρτίου 2023, χρήστες του Twitter επισήμαναν πως η εικόνα έχει δεχτεί τροποποίηση:

Κάνοντας αντίστροφη αναζήτηση εικόνας με το εργαλείο TinEye, διαπιστώνουμε πως κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2008. Η φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με την Ουκρανία και είναι πολύ παλιότερη, ενώ δεν υπάρχει ρωσική σημαία.

Επιπλέον, το εικονιζόμενο άρμα μάχης, δεν είναι Leopard 2, αλλά το παλιότερο Leopard 1. Η Ουκρανία, δεν έχει παραλάβει άρματα μάχης Leopard 1. Αυτό είναι εύκολα εμφανές από τις γρίλιες της εξάτμισης στην πίσω αριστερή πλευρά.

Άρμα μάχης Leopard 2 (Photo by Wojtek RADWANSKI / AFP)
Άρμα μάχης Leopard 1. Οι γρίλιες των εξατμίσεων βρίσκονται εκατέρωθεν στο πίσω μέρος του πήγματος

Σύμφωνα με σελίδα αφιερωμένη στα άρματα μάχης Leopard 1 και 2, το άρμα μάχης της υπό εξέτασης φωτογραφίας, είναι της εκδόσεως Leopard 1A5DK, που υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Δανίας.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί το 2008 και δεν είναι από την Ουκρανία. Η σημαία έχει προστεθεί με ψηφιακή επεξεργασία. Το εικονιζόμενο άρμα μάχης είναι δανέζικο Leopard 1A5DK και όχι πολωνικό Leopard 2, σαν αυτά που έχει παραλάβει η Ουκρανία.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ 6/3/2023
Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί πριν το 2008. Τη βρήκαμε αναρτημένη σε φόρουμ το 2007 και η ρωσική σημαία απουσιάζει. Το ανωτέρω επιβεβαιώνεται από φωτογραφίες σε δανέζικο ιστορικό, αμυντικό φόρουμ.