Οι ΗΠΑ ΔΕΝ επιβεβαίωσαν την ύπαρξη βιολογικών όπλων στην Ουκρανία

You are currently viewing Οι ΗΠΑ ΔΕΝ επιβεβαίωσαν την ύπαρξη βιολογικών όπλων στην Ουκρανία

Τον περασμένο Μάρτιο, είχε κυκλοφορήσει ο ισχυρισμός, πως η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε πως υπάρχουν βιοεργαστήρια στην Ουκρανία και κατ’ επέκταση, την ύπαρξη βιολογικών όπλων. Ωστόσο, οι δηλώσεις της, παρουσιάστηκαν εκτός περιεχομένου και ουδέποτε μίλησε για βιολογικά όπλα.

Στο κανάλι του Kontra News στο YouTube, είδαμε βίντεο με τίτλο και περιγραφή:

Εφιάλτης! Εργαστήρια Βιολογικών Όπλων στην Ουκρανία επιβεβαίωσαν οι ΗΠΑ
«Υπάρχουν εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας στην Ουκρανία και ανησυχούμε ότι η Ρωσία θα αναλάβει τον έλεγχό τους»! Η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ σε ακρόαση στο Κογκρέσο, επιβεβαίωσε με μια πρόταση τις ρωσικές αποκαλύψεις της Κυριακής!
«Οπότε συνεργαζόμαστε με τους Ουκρανούς για το πώς θα μπορέσουν να εμποδίσουν το να πέσουν αυτά τα υλικά έρευνας σε χέρια ρωσικών δυνάμεων», πρόσθεσε ακόμα η Αμερικανίδα. Αυτά αποκάλυψε στην εκπομπή Western ο Πάνος Παναγιωτόπουλος

Τι ισχύει

Στις 8 Μαρτίου 2020, η Βικτώρια Νούλαντ, κατέθεσε ενώπιον Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μαρκ Ρούμπιο, ρώτησε την Νούλαντ για την παρουσία χημικών ή βιολογικών όπλων στην Ουκρανία. Η Νούλαντ απάντησε:

“Η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικών ερευνών για τις οποίες ανησυχούμε πως οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να προσπαθούν να αναλάβουν τον έλεγχό τους. Οπότε συνεργαζόμαστε με τους Ουκρανούς για το πώς θα μπορέσουν να εμποδίσουν το να πέσουν αυτά τα υλικά έρευνας σε χέρια ρωσικών δυνάμεων, εφόσον πλησιάσουν.”

Κατόπιν, ο Ρούμπιο συνέχισε:

“Είμαι σίγουρος πως γνωρίζεται πως η ρωσική προπαγάνδα διαδίδει όλων των ειδών πληροφορίες για το πως ανακάλυψαν μια συνωμοσία των Ουκρανών να εξαπολύσουν βιολογικά όπλα στη χώρα με τον συντονισμό του ΝΑΤΟ. Εάν υπάρξει περιστατικό βιολογικής ή χημικής επίθεσης εντός της Ουκρανίας, έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία στο μυαλό σας, πως πίσω από αυτή θα είναι οι Ρώσοι;”

Και η Νούλαντ απάντησε:

“Δεν έχω καμία αμφιβολία στο μυαλό μου γερουσιαστά, και αυτό είναι μια κλασική ρωσική τεχνική να κατηγορήσουν την άλλη πλευρά, για αυτό που σχεδιάζουν να κάνουν οι ίδιοι.”

Σύμφωνα με τους NYT, το State Department, είπε πως η κ. Νούλαντ, αναφερόταν σε ουκρανικά εργαστήρια διάγνωσης και βιοασφάλειας, τα οποία είναι διαφορετικά από εγκαταστάσεις βιολογικών όπλων. Αντιθέτως, αυτά τα εργαστήρια, αντιμετωπίζουν βιολογικές απειλές σε όλη τη χώρα.

Ο Ρόμπερτ Πόουπ, διευθυντής του Συνεργατικού Προγράμματος Μείωσης Απειλών που υπάγεται στο Πεντάγωνο, και που βοηθάει πρώην σοβιετικές χώρες να ασφαλισουν ή να εξουδετερώσουν πυρηνικά και χημικά όπλα, δήλωσε σχετικά:

“Αν οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν μια πόλη με μια από αυτές τις εγκαταστάσεις, ανησυχούμε πως η Ρωσία θα κατασκευάσει ‘αποδείξεις’ για κακόβουλη δραστηριότητα, σε μια προσπάθεια να δώσει αξιοπιστία στη συνεχιζόμενη παραπληροφόρησή της για αυτές τις εγκαταστάσεις.”

Ο ισχυρισμός περί ύπαρξης εργαστηρίων βιολογικών όπλων στην Ουκρανία έχει διερευνηθεί και καταρριφθεί από ανεξάρτητους οργανισμούς διασταύρωσης ειδήσεων, όπως το Politifact και το USA Today. . Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν τον ισχυρισμό πως η Ουκρανία διαθέτει εργαστήρια βιολογικών όπλων. Είναι γνωστό πως από το 2005, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει υποστήριξη στον τομέα της βιοασφάλειας στην Ουκρανία και όχι της ανάπτυξης βιολογικών όπλων.

Τα άρθρα 1 και 2 της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας, που υπεγράφη στις 29 Αυγούστου 2005. Οι δυο πλευρές, συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για την πρόληψη διαρροής τεχνολογίας, παθογόνων και εξειδικευμένης γνώσης, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατασκευή βιολογικών όπλων.

Η Σοβιετική Ένωση είχε το δικό της πρόγραμμα βιολογικών όπλων. Μετά την κατάρρευσή της, επικίνδυνα βιολογικά υλικά, έμειναν στην περιοχή της Ουκρανίας, αλλά και άλλων πρώην σοβιετικών χωρών. Το 1991, υπεγράφη το πρόγραμμα Cooperative Threat Reduction (CTR), αλλιώς γνωστό και ως Nunn–Lugar Act. Το αμερικανικό πρόγραμμα είχε σκοπό να εξασφαλίσει ότι υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής (ανάμεσά τους και βιολογικά όπλα) θα καταγράφονταν, θα ασφαλίζονταν και θα εξουδετερώνονταν. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί πως μέχρι το 2014, το αμερικανικό πρόγραμμα συμπεριλάμβανε και ρωσικά εργαστήρια.

Συμπέρασμα

Η Βικτώρια Νούλαντ, δεν ισχυρίστηκε πως η Ουκρανία διαθέτει βιολογικά όπλα. Είπε πως υπάρχουν εργαστήρια στην Ουκρανία, τα υλικά των οποίων, μπορούν να γίνουν επικίνδυνα στα χέρια των Ρώσων εισβολέων.