Το πολικό ψύχος στον Καναδά, δεν αναιρεί την κλιματική αλλαγή

You are currently viewing Το πολικό ψύχος στον Καναδά, δεν αναιρεί την κλιματική αλλαγή

Με τον Καναδά να βιώνει πολικό ψύχος, επανέρχεται στο προσκήνιο ο ισχυρισμός πως η κλιματική αλλαγή δεν υφίσταται, δηλαδή η υπερθέρμανση του πλανήτη, δεν υφίσταται.

Για παράδειγμα, διαβάσαμε σχετικό τίτλο άρθρου που λέει:

Τους πάει…”υπερθέρμανση”! «Πολικό» Σαββατοκύριακο έως -50 βαθμούς για ΗΠΑ-Καναδά

Ο παραπάνω τίτλος υπαινίσσεται πως δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή, δηλαδή υπερθέρμανση του πλανήτη, διότι παρατηρούνται ακραία καιρικά φαινόμενα ψύχους. Στην πραγματικότητα όμως, αυτά τα φαινόμενα, επιβεβαιώνουν και δεν διαψεύδουν την κλιματική αλλαγή.

Ο θερμότερος πλανήτης εξατμίζει περισσότερο νερό στην ατμόσφαιρα, προσθέτοντας υγρασία, προκαλώντας περισσότερες χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις. Κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών, αυτό το φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες. Αλλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν, αντί για καταιγίδες μπορούν να προκληθούν ισχυρότερες χιονοπτώσεις.

Το 2016, καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος στο έδαφος και τους ωκεανούς της Γης, από τότε που άρχισε η καταγραφή στοιχείον το 1880. Αυτά τα δεδομένα, επιβεβαιώνουν πως η θερμοκρασία του πλανήτη, αυξάνεται. Η κλιματική αλλαγή, θεωρείται δεδομένη και η ανθρώπινη δραστηριότητα, είναι πρωτίστως υπεύθυνη για αυτό το φαινόμενο.

Σύμφωνα με τη NASA, οι 10 θερμότερες χρονιές των τελευταίων 150 ετών, έχουν λάβει χώρα από το 1997 έως σήμερα. Η Εθνική Ατμοσφαιρική και Ωκεανογραφική Διοίκηση (NOAA) αναφέρει ότι οι τελευταίες δεκαετίες ήταν οι θερμότερες τουλάχιστον από το 1000 μ.Χ. Η υπερθέρμανση που έχουμε δει από τα τέλη του 19ου αιώνα είναι πρωτοφανής τα τελευταία 1.000 χρόνια. Η υπερθέρμανση δεν αφορά μόνο τους ζεστούς μήνες, αλλά και το χειμώνα. Αυτό ωστόσο δεν εμποδίζει τις ακραίες ψυχρές θερμοκρασίες που παρατηρούνται στο βόρειο ημισφαίριο.

Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν πως η τήξη του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική λόγω αυξημένων θερμοκρασιών, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να αποδυναμώσει τους αεροχειμάρους πάνω από τη Βόρεια Αμερική, επιτρέποντας στον ψυχρό πολικό αέρα να διεισδύει πιο νότια από το κανονικό.

Πηγή: edf.org

Το ίδιο ακριβώς μοτίβο, έχει παρατηρηθεί και σε άλλα σημεία του βορείου ημισφαιρίου, με πιο πρόσφατο παράδειγμα, τις ακραίες πολικές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν πρόσφατα στην Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και το Αφγανιστάν.

Συμπέρασμα

Η απώλεια θαλάσσιου πάγου, τα θερμότερα ωκεάνια ρεύματα και οι αυξημένες μέσες θερμοκρασίες ατμοσφαιρικών υδρατμών έχουν αυξηθεί δύο φορές πιο γρήγορα σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Αυτές οι αλλαγές έχουν συνδεθεί με τους βαρύτερους χειμώνες πολύ πιο νότια, μια κατάσταση  που συχνά μπερδεύει τους ανθρώπους που υποθέτουν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι πραγματικότητα.