Η Δύση ΔΕΝ “τρέμει” από τη διπλή πρόβλεψη της Μπάμπα Βάνγκα για το 2018

You are currently viewing Η Δύση ΔΕΝ “τρέμει” από τη διπλή πρόβλεψη της Μπάμπα Βάνγκα για το 2018

Η είδηση σχετικά με τις προβλέψεις της Μπάμπα Βάνγκα, ενός μέντιουμ από τη Βουλγαρία που πέθανε το 1996, κυκλοφόρησε σε πολλές μεγάλες ενημερωτικές σελίδες της χώρας μας, συνοδευόμενη πολλές φορές από τον ισχυρισμό πως η Δύση τρέμει τις προφητείες της για το 2018.

Στο newsit.gr, iefimerida.gr, enikos.grhuffingtonpost.grthecaller.gr κτλ, διαβάζουμε:

Τι ισχύει;

Όλα τα ελληνικά δημοσιεύματα έχουν ως πηγή ξένες tabloid, όπως η Daily Mail. Η τελευταία ισχυρίζεται πως η Μπάμπα Βάνγκα, προέβλεψε την 11η Σεπτεμβρίου, την άνοδο του ISIS και το Brexit, καθώς και δύο σημαντικά γεγονότα για το 2018.

Το πρώτο είναι πως η Κίνα θα ξεπεράσει σε ισχύ (δεν διευκρινίζει σε ποιο τομέα, πχ στρατιωτικό, οικονομικό κτλ) τις ΗΠΑ και το δεύτερο είναι η ανακάλυψη μιας νέας μορφής ενέργειας στο πλανήτη Αφροδίτη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή

Εδώ και πολλά χρόνια, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- άρθρα σχετικά με τις προβλέψεις της Βάνγκα. Αν και υπαρκτό πρόσωπο, όσο και αν ψάξει κάποιος, δεν θα βρει κάποια επίσημη καταγραφή των προφητειών της. Φυσικά τα ξένα δημοσιεύματα, δεν παραθέτουν καμία πηγή. Μια από τις πιο γνωστές λίστες βρίσκεται εδώ και εξιστορεί τις προφητείες της που αφορούν την εποχή από το 2010, έως το 5079, όποτε θα επέλθει το τέλος του κόσμου.

Η Βάνγκα λοιπόν, είχε προβλέψει πως το Νοέμβριο του 2010, θα ξεσπάσει ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος, που θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2014. Εξαιτίας της ραδιενέργειας, το βόρειο ημισφαίριο θα ερημωθεί και οι μουσουλμάνοι θα εξαπολύσουν πόλεμο κατά των επιζώντων (2011). Επειδή θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά και χημικά όπλα, οι άνθρωποι θα υποφέρουν από καρκίνο του δέρματος, ενώ η πείνα θα θερίσει τους επιζώντες. Έως το 2016, η Ευρώπη θα έχει ερημώσει. Τι συνέβη απ’ όλα αυτά; Απολύτως τίποτα.

Στην ίδια λίστα διαβάζουμε πως το 2018, η Κίνα θα γίνει παγκόσμια δύναμη. Δεν υπάρχει αναφορά σχετικά με τις ΗΠΑ ή με την υποτιθέμενη ανακάλυψη στην Αφροδίτη. Το 2028 όμως, σύμφωνα πάντα με τη μακαρίτισσα, θα ανακαλυφθεί μια νέα μορφή ενέργειας (πιθανότατα ελεγχόμενη θερμοπυρηνική αντίδραση), θα έχουμε ακόμη πείνα και θα εκτοξευτεί διαστημική αποστολή στο πλανήτη Αφροδίτη (όλα άσχετα μεταξύ τους). Προφανώς ο αρθρογράφος της Daily Mail, αποφάσισε να συμπιέσει και να επισπεύσει λίγο τα πράγματα και τα ελληνικά δημοσιεύματα απλώς αναπαρήγαγαν την “είδηση”. Φυσικά οι ΗΠΑ είναι και θα παραμένουν με διαφορά πρώτες από άποψη ισχύος, τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον, ενώ δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για αποστολή διαστημοπλοίου στην Αφροδίτη, ενώ το γεγονός πως ο πλανήτης έχει μελετηθεί και χαρτογραφηθεί εκτενώς από σοβιετικές και αμερικανικές αποστολές στο παρελθόν, μάλλον δεν αφήνει περιθώρια για ανακάλυψη κάποιας νέας μορφής ενέργειας.

“Ναι, αλλά είχε προβλέψει την 9/11 και τον ISIS”

Εδώ έχουμε ένα κλασικό παράδειγμα confirmation bias, ή προκατάληψη επιβεβαίωσης. Η Βάνγκα υποτίθεται ότι κάποια στιγμή αναφέρθηκε σε μεταλλικά πουλιά που θα επιτεθούν στους Αμερικανούς. Όσον αφορά τον ISIS, η μόνη αναφορά που θα μπορούσε να θεωρηθεί σχετική, είναι αυτή για το 2011 και την επίθεση των μουσουλμάνων στη κατεστραμμένη από το πόλεμο Ευρώπη.

Ακόμη και αν είπε όλα τα ανωτέρω, δεν έχουμε καμία αρχική πηγή για επιβεβαίωση. Αυτό που έχουμε όμως είναι την τάση των ατόμων να συσχετίζουν δύο άσχετα μεταξύ τους συμβάντα (π.χ σύμπτωση), επειδή μία πεποίθηση, μία προσδοκία, ή μία υπόθεση απαιτεί κάποιον συσχετισμό. Με πολύ απλά λόγια, αν δούμε αυτές τις “προφητείες” με περισσότερη γενικολογία, θα διαπιστώσουμε ότι “βγαίνουν”, αν έχουμε πειστεί πως είναι αληθινές.

Συμπεράσματα

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως μια “είδηση” που δεν άξιζε να αναφερθεί ούτε ως υποσημείωση σε κάποιο άρθρο, γίνεται θέμα σε πολλές και μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες για λόγους clickbait. Οι προβλέψεις της Μπάμπα Βάνγκα για το 2018, καταρρίπτονται.