ΔΕΝ ισχύει πως η γλουτένη μας κρατά “εν υπνώσει”

You are currently viewing ΔΕΝ ισχύει πως η γλουτένη μας κρατά “εν υπνώσει”

Είναι αλήθεια πως υπάρχει μια ουσία που βρίσκεται παντού στη σύγχρονη διατροφή και κρατάει σε «υπνηλία» τον εγκέφαλο;

Στο newsone.gr και pronews.gr, διαβάζουμε:

Η συνέχεια εδώ.

Ποια είναι η αλήθεια για τη “συνωμοσία” της γλουτένης;

Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη του ενδοσπερμίου του μαλακού σιταριού, κριθαριού και σίκαλης, η οποία αποτελείται από τη γλοιαδίνη και γλουτελίνη.

Στη γλουτένη οφείλεται το «φούσκωμα» του ζυμαριού του ψωμιού. Δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη είναι το σιτάρι, το ντίνκελ, το μονόκοκκο, το σκληρό σιτάρι και η σίκαλη. Βρώμη και κριθάρι έχουν μια χαμηλή αναλογία γλουτένης. Δημητριακά όπως τεφ, κεχρί, καλαμπόκι, ρύζι και καθώς και ψευδο-δημητριακά όπως κινόα, αμάρανθος και το φαγόπυρο είναι χωρίς γλουτένη.

Λόγω της κολλοειδούς δομής της δημιουργεί συσσωματώματα με τους κόκκους του αμύλου και σε πλήρη συμβολή με τη μαγιά (ζυμομύκητες του γένους Saccharomyces) δημιουργούν μικρούς θύλακες αέρα (διοξειδίου του άνθρακα) που δημιουργούν οι ζύμες με τον μεταβολισμό τους. Μπορεί να δημιουργήσει δυσανεξία σε μια μερίδα ανθρώπων (1 στους 100 στις ΗΠΑ) που ονομάζεται κοιλιοκάκη και συνοδεύεται από στομαχο-εντερικά προβλήματα.

Η εναλλακτική λύση για τους εγχώριους υποστηρικτές της “συνωμοσίας της γλουτένης”, προτείνουν τη χρήση Ζέας. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ζειά-Ζέα, ένα καλοφτιαγμένο παραμύθι

Όλα λοιπόν ξεκίνησαν με το βιβλίο ενός κ. Χου. στο οποίο αναφέρονται τα περί σκανδάλου αλεύρων και πως ο Ελ. Βενιζέλος κατάργησε την καλλιέργειά της Ζειας. Ο κ. Χου. όμως δεν μας δίνει καμία ιστορική πηγή, κάποιο άρθρο τουλάχιστον από εφημερίδα εποχής ώστε να μπορέσουμε να διασταυρώσουμε τα λεγόμενά του.

Μιλάει επίσης ο κ. Χου. , για έρευνες που διεξήγαγαν επιστήμονες και πως αυτές έγιναν στον ελλαδικό χώρο. Διαβάζουμε στο εν λόγω βιβλίο, για DNA, για εγκεφάλους για πειράματα από επιστήμονες και πολλά άλλα. Ακόμη μία φορά μας αφήνει, καλή την πίστη, να δεχτούμε ό,τι λέει. Χωρίς καμία αναφορά σε πηγές και επιστημονικά άρθρα, καμία αναφορά για το ποια πανεπιστήμια έκαναν την έρευνα, ποιοι επιστήμονες ενεπλάκησαν στην έρευνα, που δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα των ερευνών. Μήπως λοιπόν όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα ωραίο παραμυθάκι;

Οι παραπάνω κύριοι Χου. Και Μου., μιλάνε για αναφορές της Ζειάς στον Όμηρο , Θεόφραστο, Διοσκουρίδη κτλ. Από τα κείμενα αυτών των αρχαίων συγγραφέων κρατάνε το κομμάτι εκείνο που τους εξυπηρετεί για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους και το υπόλοιπο πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων. Στους αρχαίους συγγραφείς όμως δεν θα βρείτε πουθενά να λέει πως η Ζειά αποτελούσε βασικό στοιχείο της δίαιτας των Ελλήνων αλλά πως ιεραρχικά στην διατροφή των Ελλήνων πρώτο ερχόταν το κριθάρι και μετά το σιτάρι και τελευταία η Ζειά λόγω του ότι είναι δύσπεπτη.

Αυτό που μας πουλάνε ως Ζειά, είναι το σιτηρό TRITICUM DICOCCUM ,ή πιο απλά δίκοκκο σιτάρι, το οποίο μαζί με το μονόκοκκο σιτάρι TRITICUM MONOCOCCUM αποτελούν τις δύο βασικότερες ποικιλίες αρχαίου σιταριού της περιοχής που ονομαζόταν ‘εύφορη ημισέληνος’.

Δεν σας φαίνεται παράξενο πως κάποιοι άνθρωποι που μιλάνε για Ζειά, μιλάνε και για ερπετικούς εγκέφαλους, για εξωγήινους και για γλουτένες; Δεν σας ξαφνιάζει που κάποιοι άσχετοι έγιναν ξαφνικά βοτανολόγοι –βιολόγοι- οικονομολόγοι – διατροφολόγοι; Πραγματικά μήπως τελικά μας ψεκάζουν;

Περισσότερα εδώ.

Επιδημία γλουτένης;

Η ιδέα ότι η ευαισθησία της γλουτένης είναι πραγματική και ευρέως διαδεδομένη δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά επιστημονικά στοιχεία και τα καθιερωμένα στοιχεία περί της κοιλιοκάκης. Ο χρόνος θα δείξει εάν η αποφυγή της γλουτένης ακολουθήσει την πορεία της Candida και άλλων και διατροφικών φόβων που προηγήθηκαν και κατέληξαν στο κάλαθο των αχρήστων.

Η κοιλιοκάκη (celiac disease or non tropical sprue) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου που εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα όλων των ηλικιών από τη μέση βρεφική ηλικία. Δεν είναι κάποιου είδους τροφική δυσανεξία ή αλλεργία. Η κοιλιοκάκη αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά στη γλουτένη επιτιθέμενο στους ίδιους του τους ιστούς. Στην κοιλιοκάκη, η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί βλάβες στο τοίχωμα του λεπτού εντέρου και είναι πιθανόν να επιδράσει αρνητικά και σε άλλα μέρη του σώματος.

Προς το παρόν, η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι μια δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες;

Η γλουτένη έχει γίνει μια νέα διατροφική εμμονή, με πολλούς να προωθούν δίαιτες και προϊόντα χωρίς γλουτένη για καλύτερη υγεία. Αυτά τα προϊόντα έχουν προκύψει εξαιτίας της εσφαλμένης πεποίθησης ότι η γλουτένη είναι κατά κάποιον τρόπο υπεύθυνη για πολλά προβλήματα και ότι μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη υγεία αποφεύγοντας από αυτήν. Μερικοί τσαρλατάνοι έχουν προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να «συνδέουν» τη γλουτένη με μια πληθώρα ασθενειών όπως ο αυτισμός με παρόμοιο τρόπο όπως εκείνοι που συνέδεσαν αυθαίρετα τα εμβόλια με τον αυτισμό.

Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη μερικές φορές προάγονται από ανθρώπους κατά του εμβολιασμού όπως η Jenny McCarthy ως μέσο για τη «θεραπεία» του αυτισμού. Δεν υπάρχει καμία γνωστή βάση για αυτόν τον ισχυρισμό και στην πραγματικότητα μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να επιβαρύνει την υγεία αν το άτομο που την ακολουθεί δεν αναπληρώνει με κάποιο άλλο τρόπο τα θρεπτικά συστατικά που χάνει.

Το ABC News δημοσίευσε το 2010 μια μελέτη που έδειξε ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη και χωρίς καζεΐνη δεν είχε καμία επίδραση στον αυτισμό.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η γλουτένη είναι τοξική. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι η γλουτένη είναι τοξική για υγιείς, ασυμπτωματικούς ενήλικες ή παιδιά.

Συμπέρασμα

Από τα διαθέσιμα στοιχεία λοιπόν, δεν προκύπτει κάποια σκοτεινή συνωμοσία ελέγχου του πληθυσμού μέσω γλουτένης. Οι μύθοι αυτοί, διακινούνται συνήθως από συνωμοσιολόγους και άτομα που κερδίζουν μέσω της πώλησης προϊόντων χωρίς γλουτένη.

Πηγές:

https://rationalwiki.org/wiki/Gluten-free#Autism_quackery

https://skeptoid.com/blog/2011/10/08/gluten-free-diets-fad-vs-fact/