ΔΕΝ ισχύει πως το λιβάνι θεραπεύει το καρκίνο

You are currently viewing ΔΕΝ ισχύει πως το λιβάνι θεραπεύει το καρκίνο

Πρόκειται για ένα θέμα που ανακυκλώνεται τακτικά και επανακυκλοφόρησε πρόσφατα. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό, για πρώτη φορά, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leicester απέδειξαν τη δυνατότητα θεραπείας του καρκίνου των ωοθηκών χρησιμοποιώντας λιβάνι.

Στο apocalyspejohn.gr και το vivamus.gr (κέντρο ολιστικής ιατρικής) πρόσφατα και στο makeleio.gr, thesecretrealtruth.blogspot.gr κτλ παλιότερα, διαβάζουμε:

Η συνέχεια εδώ.

Ποια είναι η αλήθεια;

Οι ισχυρισμοί βασίζονται σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου του Leicester με τίτλο “Το δώρο Χριστουγέννων φέρνει την ελπίδα θεραπείας για ασθενείς με καρκίνο” που δημοσιεύθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2013. Οι ισχυρισμοί βασίζονται σε θετικά πρώιμα ευρήματα από έρευνες που διεξήχθησαν σχετικά με την επίδραση της ένωσης AKBA που βρίσκεται στο λιβάνι πάνω σε κύτταρα από καρκίνο των ωοθηκών, σε εργαστηριακό επίπεδο.

Το δελτίο τύπου αναφέρει ότι οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν την ικανότητα της ένωσης να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα σε καρκίνο των ωοθηκών σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, από τα προκαταρκτικά ευρήματα της εργαστηριακής μελέτης δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε journal και δεν έχουν περάσει τη βάσανο του peer review. Οι ισχυρισμοί αυτοί χρειάζονται αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση πριν να μπορέσουν να επαληθευτούν κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Αν και υπάρχουν και άλλες αναφορές για τη χρήση του λιβανιού κατά του καρκίνου, όλες αφορούν δοκιμές σε εργαστήριο και ενώ κάποιες εμφανίζουν υποσχόμενα αποτελέσματα, η απόσταση που χωρίζει την αποτελεσματικότητα σε δοκιμαστικά τρυβλία με αυτήν σε ανθρώπους, είναι χαώδης.

Σύμφωνα με το βρετανικό National Health Services:

Πολύ λίγα μπορούν να ειπωθούν, με βάση τα προκαταρκτικά και μη επαληθευμένα ευρήματα αυτής της εργαστηριακής μελέτης. Η μελέτη δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό, δεν έχει αξιολογηθεί και μέχρι να συμβεί αυτό, αξίζει να ασκηθεί λίγο υγιής σκεπτικισμός σχετικά με τους ισχυρισμούς που προβάλλονται και την εποχή του χρόνου που γίνονται. Αυτή η έρευνα είναι πολύ πρώιμη και όπως επισημαίνει το δελτίο τύπου, το λιβάνι δεν έχει ακόμη μελετηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών στους ανθρώπους. Τα ευρήματα αυτής της προκαταρκτικής έρευνας δεν επηρεάζουν τις τρέχουσες μεθόδους για τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών.”

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός ότι το λιβάνι θεραπεύει το καρκίνο καταρρίπτεται.