Greece Fact Check

Όταν η ελληνική δημοσιογραφία προωθεί “μέντιουμ – θεραπευτές”

Στις 23/6/17, παρακολουθήσαμε μέσω διαδικτύου, απόσπασμα εκπομπής του καναλιού TRT, με φιλοξενούμενο τον γνωστό πλέον “ακαδημαϊκό” – “ερευνητή” – ραβδοσκόπο – μέντιουμ, Γιώργο Πασχαλίδη. Στο “Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα”, όπως ονομάζετε η εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος, είδαμε ένα “σόου” ανταλλαγής φιλοφρονήσεων και “διαφήμισης” των “επιτευγμάτων” του κ. Πασχαλίδη.

https://www.youtube.com/watch?v=yPQxSYfOevY&feature=youtu.be

Η “συνέντευξη” Πασχαλιδη, προλογίστηκε σε σχετικό ηλεκτρονικό δημοσίευμα του TRT.

H αλήθεια είναι πως αντιδράσαμε με σχετικά σχόλια, τόσο στο facebook, όσο και στο Youtube, διατυπώνοντας κάποια εύλογα ερωτήματα:

 

 

Προς έκπληξή μας, όλα τα σχόλια στο facebook, διαγράφηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Λίγο αργότερα, οι σχετικές δημοσιεύσεις κατέβηκαν.

Παρά τα σχετικά email και ερωτήματα που υποβάλαμε, ζητώντας απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, αντιμετωπίσαμε πλήρη απαξίωση.

Γιατί όμως μπήκαμε στη διαδικασία να υποβάλουμε ερωτήματα;

Σας παραθέτουμε πάλι το επίμαχο βίντεο, αυτή τη φορά από το κανάλι του TRT στο Youtube:

-Στο 00:50, ο κ. Πολύζος ρωτά: “Είσαι γιατρός;” και ο κ. Πασχαλίδης απαντά “Όχι, έχω κάνει μια ανακάλυψη…”. Μάλλον ξεχνούν και οι δύο πως ο κ. Πασχαλίδης, συστήνεται ως διδάκτωρ (Dr) ψυχολογίας, επιστήμη την οποία δεν έχει σπουδάσει πουθενά. Επιπλέον, όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο, ο κ. Πασχαλίδης χρησιμοποιεί μια ράβδο και κάνει διαγνώσεις και θεραπείες δημόσια.

https://www.youtube.com/watch?v=g549H7E7DwM

Στο 02:15, ο κ Πολύζος λέει “...πήγαν να τον μετρήσουν (επιστήμονες τον Πασχαλίδη) …στη Γερμανία και κυριολεκτικά σπάσαν τα μηχανήματα“. Μετάφραση: Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, κάποιοι επιστήμονες που δεν κατονομάζονται από τη Γερμανία, μέτρησαν τις ικανότητες του κ. Πασχαλίδη και “σπάσαν τα μηχανήματα”. 1ον, δεν υπάρχει κανένας επιστήμονας στο πλανήτη που να σέβεται τον εαυτό του και να μέτρησε τις (υπερφυσικές) ικανότητες ενός ανθρώπου. 2ον, Εάν όντως μετρήθηκε, το πολύ-πολύ να μετρήθηκε το ύψος και το βάρος του, διότι δεν υπάρχουν μηχανήματα πουθενά στο πλανήτη που να μετρούν “ενέργειες” γενικά και αόριστα, 3ον, δεν κατονομάζονται ούτε οι επιστήμονες, ούτε οι συσκευές μέτρησης και 4ον, υπάρχει η πιθανότητα να έσπασαν τα μηχανήματα, αλλά μόνο στη περίπτωση που κάποιος αληθινός επιστήμονας υποχρεώθηκε να “μετρήσει” τον κ. Πασχαλίδη και τα έσπασε λόγω απογοήτευσης για αυτό που κλήθηκε να κάνει.

02:57: Σ. Πολύζος: “Κάποιο κλικ έγινε” (εννοώντας πως σε κάποιο σημείο της ζωής του, απέκτησε ο κ. Πασχαλίδης τις “ικανότητές” του). Ο τελευταίος, αλλάζει αμέσως κουβέντα. Στο παρακάτω βίντεο από το 2013, τον βλέπουμε να παραδέχεται έπειτα από επίμονες ερωτήσεις, το τι ακριβώς συνέβη (Στο 02:52 του παρακάτω βίντεο, αναφέρει “...ένα πρωί ήταν όμως, ένα πρωί …εεε… ένα απόγευμα ήταν που ανακάλυψα ότι μπορούσα… μου δόθηκε… μου είχε δοθεί μια δυνατότητα να μπορώ να δω κάτι παραπάνω απ’ ότι μπορούσα να δω όλα τα χρόνια… δηλαδή σαν διόραση“). Επειδή η λέξη “διόραση” ίσως να μην είναι απόλυτα κατανοητή από ορισμένους, “διορατικός” είναι μια μεταφυσική έννοια που χαρακτηρίζει αυτούς που έχουν την ικανότητα αντίληψης γεγονότων, ατόμων ή αντικειμένων χωρίς τη χρήση καμίας γνωστής αίσθησης ή τρόπος απόκτησης γνώσης, χωρίς την παρέμβαση του λογικού. Στη καθομιλουμένη, ο “διορατικός”, λέγεται και μέντιουμ.

https://www.youtube.com/watch?v=gPHdU1a_UTU

03:40: Γ. Πασχαλίδης…η τελευταία δημοσίευση που έγινε, είναι από τη μεγαλύτερη που εδρεύει στο Λος Άντζελες που είναι η Thompson Reuters…“. Ο κ. Πασχαλίδης, αναφέρετε στη παρουσία της “έρευνάς” του στο ISI Web of Knowledge που δεν είναι τίποτα περισσότερο από συμμετοχές σε πρακτικά συνεδρίων (ICERI 2012), με μηδενική αναφορά (citacion), στη παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία.

Για να κατανοήσουμε τη βαρύτητα ή μη της “παρουσίας” του κ. Πασχαλίδη στο ISI Web of Knowledge, απευθυνθήκαμε στον Επίκουρο Καθηγητή Κίμωνα Ανδρέα Καρατζά του Reading University:

Ο γενικά αποδεκτός τρόπος μέτρησης της επίδρασης ενός επιστήμονα ή μιας επιστημονικής δουλειάς στην επιστημονική κοινότητα είναι το πόσες φορές χρησιμοποιείται στην βιβλιογραφία. Κάθε φορά που μια πιθανότατα σημαίνει εργασία αναφέρεται από μια άλλη εργασία σε ένα περιοδικό το οποίο λειτουργεί με peer review τότε έχουμε μια αναφορά που καταγράφεται. Όσο περισσότερες αναφορές έχει μια εργασία και οι συγγραφείς της τόσο πιο σημαντική είναι για την επιστημονική κοινότητα. Για να κατανοήσει ο αναγνώστης τα νούμερα, ο γνωστός φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος έχει περίπου 14.000 αναφορές και κάποιος που μόλις έχει τελειώσει το διδακτορικό του που είναι στην αρχή της επιστημονικής του σταδιοδρομίας μπορεί να έχει και λίγες δεκάδες. Μου ζητήθηκε από τα Ελληνικά hoaxes να ερευνήσω τις επιστημονικές αναφορές της δουλειάς του κ. Πασχαλίδη και βρήκα ότι ο αριθμός αναφορών για το έργο του είναι μηδέν (0). Αυτό αντικατοπτρίζει ότι η σημασία της δουλειάς του κ. Πασχαλίδη για την επιστημονική κοινότητα είναι μηδενική.

Το εύλογο ερώτημα είναι πως δημοσιεύτηκαν αυτά τα 2 άρθρα σε περιοδικά τα οποία εμφανίζονται στο ISI Web of Knowledge. Πρώτα από όλα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι πρόκειται για συμμετοχές σε πρακτικά συνεδρίων. Δεύτερον, αυτά τα άρθρα εμφανίζονται μόνο στο ISI Web of Knowledge αλλά όχι σε άλλες βάσεις δεδομένων όπως το Scopus που σημαίνει ότι δεν πρόκειται για συνέδρια στην αιχμή της επιστημονικής καινοτομίας. Επίσης οι αναγνώστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το peer review δεν είναι και εντελώς αδιάβλητο και απόδειξη είναι ότι γνωστά άρθρα όπως αυτό που δείχνει σύνδεση του εμβολίου MMR με τον αυτισμό πέρασαν από peer review. Πάντως, ο τελικός κριτής μιας ανακάλυψης είναι η χρήση της από την επιστημονική κοινότητα που φαίνεται από τις αναφορές σε επιστημονικές εργασίες.”

04:18: Σ. ΠολύζοςΓια να δημοσιευθούν εργασίες σε περιοδικά, …δεν ρισκάρουν αν δεν είναι διασταυρωμένο“. Ο δημοσιογράφος, αναφέρεται σε αυτό που είναι γνωστό ως peer review και εφαρμόζεται από όλα τα έγκυρα journals. Οι δημοσιεύσεις του κ. Πασχαλίδη όμως, είναι σε περιοδικά της Infonomics Society, που σύμφωνα με την έγκυρη “Λίστα του Beall, είναι predatory journals, δηλαδή επιστημονικοφανή, αλλά μη έγκυρα περιοδικά που δημοσιεύουν σχεδόν οτιδήποτε έναντι αντιτίμου. Η Λίστα του Beall, αποτελεί σημείο αναφοράς στη διεθνή ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα.

07:47, Σ. Πολύζος: “Επειδή κάποιοι προσπάθησαν…” (εννοεί να σπιλώσουν τον Γ. Πασχαλίδη και αναφέρεται στις δημοσιευμένες έρευνές μας) “…δεν είμαι κανένας αφελής, είμαι πάρα πολλά χρόνια σε αυτή τη δουλειά, υπάρχω γιατί είμαι και προσεκτικός” (εννοεί ως δημοσιογράφος) “…ότι αναλαμβάνω να πω και να υποστηρίξω, το αναλαμβάνω με απόλυτη γνώση της ευθύνης, ξέροντας, ποτέ δεν αναλαμβάνω επειδή άκουσα κάτι“, “…ούτε γιατρός είναι ο Πασχαλίδης, ούτε ως γιατρός δεν λανσάρεται από κανέναν, ούτε απατεώνας όμως είναι και ότι λέγεται για τον Πασχαλίδη (από τους υποστηρικτές του), πιστέψτε με, είναι αλήθεια“. Στην επόμενη πρότασή του, ο κ. Πολύζος, αυτοακυρώνεται:Όσοι άνθρωποι έχουν βρεθεί στο πλευρό του και έχουν νιώσει αυτή την ενέργεια. να το αφήσω στο επίπεδο της ενέργειας… Δεν ολοκληρώνει τη πρότασή του, αλλά αυτό που θέλει να μας πει, είναι πως ο κ. Πασχαλίδης κατέχει κάποιου είδους υπερφυσική ενέργεια. Προσοχή: εν έτι 2017, ένας δημοσιογράφος απευθυνόμενος στο κοινό του καναλιού που του έχει δώσει βήμα, ισχυρίζεται πως ο προσκεκλημένος (και φίλος του όπως φαίνεται σε άλλα σημεία του βίντεο), κατέχει κάποιου είδους “ενέργεια” που υπερβαίνει τα τα φυσικά όρια του ανθρώπου.

09:16, Γ. ΠασχαλίδηςΔεν θα πέσουμε σε ανθρώπους που δεν έχουν τη νοημοσύνη για να μπορέσουν να μεταφράσουν τι σημαίνει ανακάλυψη“. Μπορεί να μην έχουμε τη νοημοσύνη, αλλά θα θέλαμε να μας πει ο κ. Πασχαλίδης, ένα πανεπιστήμιο ή μια ακαδημία του εξωτερικού, που να είναι αναγνωρισμένη από την ακαδημαϊκή κοινότητα και που εφαρμόζει ή διδάσκει το μοντέλο του.

12:33, Σ. Πολύζος “είναι πλέον ακαδημαϊκός ο Γιώργος Πασχαλίδης”. Όπως έχουμε αποδείξει με τις έρευνές μας (δείτε εδώ και εδώ), κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δείτε επίσης εδώ, τι μας είπε το έγκυρο Quackwatch για την “ακαδημία” που τον έχρισε καθηγητή και τη χαρακτηρίζει ως “fictional organization”, δηλαδή ανύπαρκτος οργανισμός. Ο λόγος που απένειμαν διδακτορικό στο κ. Πασχαλίδη (απόφοιτος Δημοτικού), είναι επειδή έχει γράψει 26 βιβλία και έχει κάνει πολλά σεμινάρια. Εξυπακούεται πως οι διδακτορικοί τίτλοι, δεν δίνονται «τιμητικά», αλλά κατόπιν κοπιαστικής και πολύχρονης (πρωτότυπης) έρευνας. Με λίγα λόγια, η εν λόγω Ακαδημία, δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη και οι τίτλοι που χορηγούνται είναι άνευ αξίας.

Γενικότερα, είναι εξαιρετικά παράξενο ότι ο κ. Πασχαλίδης αναγορεύεται σε διδάκτορα, μέλος της ακαδημίας και πρύτανη το ίδιο λεπτό στην ίδια τελετή. Αυτά συνήθως απέχουν δεκαετίες το ένα από το άλλο. Πρώτα θα πρέπει κάποιος να πάρει πτυχίο, μετά από αρκετά χρόνια σκληρής μελέτης και πρωτότυπης έρευνας, θα πάρει διδακτορικό, μετά από χρόνια εργασίας ως διδάκτορας και δημοσιεύσεις σε peer reviewed περιοδικά, ίσως γίνει μέλος μιας σοβαρής ακαδημίας και μετά από πολλά χρόνια, περισσότερη έρευνα, διδασκαλία και δημοσιεύσεις, θα γίνει πρύτανης. Όπως θα δούμε παρακάτω, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στη περίπτωση του κ. Πασχαλίδη.

12:37, Σ. Πολύζος, “...στην Ελλάδα τι σκοπεύουν να κάνουν;” (οι “ακαδημαϊκοί” της ρωσικής Noosfera Λεονίντ Νόβικοφ και Γιούρι Ταράσοφ*). Γ. ΠασχαλίδηςΙατρικό τουρισμό“. Ουαί κι αλίμονο εάν δούμε ανθρώπους χωρίς ιατρικά διαπιστευτήρια όπως ο κ. Πασχαλίδης, να προσφέρουν υπηρεσίες σε ασθενείς.

(*Όσο και αν έχουμε ψάξει για τους δύο Ρώσους “ακαδημαϊκούς”, δεν έχουμε βρει κανένα αποτέλεσμα, όχι μόνο σε μηχανές αναζήτησης επιστημονικών δημοσιεύσεων, αλλά ούτε καν στη Google -δείτε εδώ και εδώ-, κάτι που είναι φύσει αδύνατο, εφόσον μιλάμε για καταξιωμένους επιστήμονες. Η μόνο παρουσία τους στο διαδίκτυο, είναι είτε στην ιστοσελίδα του κ. Πασχαλίδη, είτε σε άλλες ελληνικές ιστοσελίδες που αναφέρουν τα “κατορθώματά” του.”)

Θυμίζουμε πως στο πρώτο άρθρο μας, είχαμε ζητήσει τη βοήθεια επιστημόνων και ειδικών, κάνοντας το δικό μας “peer review”, προκειμένου να απομυθοποιήσουμε το “περίφημο” “Μοντέλο των 3 Ανθρώπων”. Τα ευρήματά τους, ήταν καταπέλτης για την αντιεπιστημονικότητά του, όπως μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Εάν έχουμε άδικο και οι υποστηρικτές του κ. Πασχαλίδη δίκιο, θα πρέπει να πετάξουμε στο κάλαθο των αχρήστων δεκαετίες science based ιατρικής, δύο και πλέον αιώνες Κλασικής Μηχανικής, Εφαρμοσμένης Επιστήμης κτλ και να υποβιβάσουμε τη κοινή λογική και σκέψη, σε μεσαιωνικά επίπεδα.

Τέλος, παραθέτουμε για μια ακόμη φορά, τις ανακοινώσεις των Ιατρικών Συλλόγων Πιερίας και Μαγνησίας, που φωτογραφίζουν τον κ. Πασχαλίδη και εφιστούν τη προσοχή στους πολίτες, για το φαινόμενο ύπαρξης “επιστημόνων” χωρίς διαπιστευτήρια.

Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν ο κ. Πασχαλίδης είναι λαμπρός επιστήμονας ή θεραπευτής. Ήδη έχουμε αποδείξει πως αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ανυπόστατοι. Το ερώτημα είναι ποιοι και για ποιους λόγους τον πλαισιώνουν και τον “προμοτάρουν” ως κάτι που δεν είναι. Ανάμεσά τους, βρίσκονται μέλη τοπικών αυτοδιοικήσεων, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, γιατροί, ακόμη και ένας εθνικός προπονητής, που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τον “ακαδημαϊκό – θεραπευτή – ραβδοσκόπο – μέντιουμ”, Γ. Πασχαλίδη.

Ας αναλογιστούν κάποιοι το βάρος της ευθύνης, όταν προβάλουν έναν “διορατικό” (μέντιουμ), ως λαμπρό επιστήμονα.

2 thoughts on “Όταν η ελληνική δημοσιογραφία προωθεί “μέντιουμ – θεραπευτές”

  1. Πέρνω την πρωτοβουλία να απαντήσω στα πολλά ερωτήματα τα οποια θέτετε για τον Κύριο Πασχαλίδη αποκλειστικά ορμόμενη από την δική μου εμπειρία στο πλευρό του τα τρία τελευταία χρόνια ως επισκέπτρια και μόνο (ενοώ πως δεν μας συνδέει κάμια είδους σχέση είτε συνεργασίας ,είτε φιλίας).Είναι αλήθεια και ποτέ δεν το έκρυψε πως δεν έχει καμία μόρφωση αλλά και παραμόρφωση από την παιδαγωγική ασχήμια που επικρατεί στη χώρα μας.Ηεμπειρία του στα πρώτα χρόνια του δημοτικό (το μοναδικό σχολείο που τελείωσε)υπήρξε τραυματική και καθώς το παιδαγωγικό σύστημα κατηγοροποιεί στα πιο τρυφερά χρόνια του παιδιού το κάθε πλασματάκι σε καλό ή κακό μαθητή ο ίδιος ως περήφανος Α Τύπος εγκατέλλειψε.Έως τα 50 του χρόνια έζησε απλά χωρίς ποτέ να τον απάχολήσουν φιλοσοφικά και μεταφυσικά ερωτήματα .Η δύναμη που προέκυψε στον ίδιο δεν την (ανα)ζήτησε,δεν την διδάχτηκε,παρά μόνο του δόθηκε ….και όπως του δόθηκε την προσφέρει δωρεάν και αστραπιαία σε καθημερινή βάση σε όποιο σημείο του πλανήτη του ζητηθεί.Λόγο του πατέρα μου,που πρόσφατα έχασα στο δημόσειο νεκροτομείο Αττικό και έχουν το θράσσος να το ονομάζουν νοσοκομείο, για 33 ημερες έζησα τα τεράστια δράματα που προκαλούν σε αμέτρητες οικογένειες τα μεγάλα πανεπηστημιακά μας μυαλά (που βέβαια χαίρουν κάθε σεβασμό από τους περισσότερους ανθρώπους)μια και οι δολοφονείες φέρουν πανεπηστημιακούς τίτλους.Να επανέλθω λοιπόν στον αείμνηστο πατερούλη μου.Τα τρία τελευταία χρόνια λοιπόν είχαμε μπει αρκετές φορές στα νοσοκομεία Νίκαιας και Ιπποκράτειο τρείς φορές πήγε να φύγει από τη ζωή και τρεις φορές επανήλθε μετά την εξ αποστάσεως παρέμβαση του Κυρίου Πασχαλίδη που η ίδια ζήτησα.Τα αποτελέσματα ήταν άριστα και επιστρέφαμε πάαντα στο σπίτι μας …και αυτό γιατί όπως λέει και η παροιμία ”συν Αθηνά και χείρα κίνει”…έκαναν οι άνθρωποι – γιατροί σωστά την θεραπεία και εκεί που σταμάταγαν οι γιατροί συνέχιζε ο Θεός.Οι ίδιοι οι γιατροί δεν μας έδιναν καμιά ελπίδα για την κατάσταση του κάθε φορά που κάναμε εισαγωγή και ήταν θαυμαστή ,θαυμάσια πραγματικό θαύμα η ταχεία ανάρωση του.Το τραυματικό και τόσο αδικο γεγονός που προέκυψε στον αδικοχαμένο πατερούλη μου με λίγα λόγια(γιατί θα μπορούσα να γράψω πολυσέλιδες εκθέσεις)στο νεκροτομείο Αττικό προέκυψε από την πανεπηστημιακή επιμέλεια η οποία περιείχε απόλυτη ασιτία ως θεραπεία ,τουτέστην ανύπαρκτο ανοσοποιητικό.Συμπέρασμα; ναι ο Κύριος Πασχαλίδης δεν είναι Θεός..είναι όμως ένα αληθηνό παιδί Του που μόνο με τους φυσικούς νόμους που διέπουν αυτό τον πλανήτη μπορεί και κινείται,συνενεστράφεται,προσφέρει και βέβαια προσφέρεται αφιλοκερδός και ανιδιοτελός σε οποιοδήποτε άνθρωπο ζητήσει την βοήθεια του ,χωρίς να τον ενδιαφέρει το χρώμα,η εθνικότητα,η φορολογική δήλωση και ότι άλλο συνήθως ενδιαφέρει γιατρούς,μέντιοθμ και κουρού .Η μόνη ίσως προυπόθεση που υπάρχει ώστε να ασχοληθεί με τον συνάνθρωπό του είναι να έχει ακόμα ψυχή…Στο χώρο που διατηρεί στην Ανθούσα ΄συναντώ πάαααααραααααα πολλούς ανθρώπους όλων των βιωτικών,μορφτικών και ηλικιακών επιπέδων.Είχα τη χαρά να βρεθώ ως μάρτηρας θαυμασίων και πολυεπίπεδων εξελίξεων από τη δεύτερη κιόλας παρουσία μου.Αλλά το πιο σημαντικό δώρο που κάνει σε όλους ανεξαιρέτος δεν είναι παρά η επεξήγηση της τριαδικής λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου.Μας διδάσκει ξανά και ξανά την ορμητική διαδρομή που κάνει η σκέψη σε κάθε κέντρο του εγκεφάλου,το τι επιπτώσεις προκαλεί και ποιες αναπόφεκτα παθήσεις ακολουθούν.Μας δίνει τα εργαλεία ώστε ο κάθε ένας από μόνος του να μπορεί να κάνει πρόληψη και θεραπεία στον εαυτό του,αλλά και πως να μην προκαλείς αρρώστια με την συμπεριφορά σου στους ανθρώπους που συνεναστρέφεσαι χωρίς ποτέ να απαρνηθεί τις μεθόδους της κλασσικής ιατρικής.Δεν θα επεκταθώ περισσότερο,διότι από την μία θα σας κουράσω και από την άλλη θεωρώ πως αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν τον Κύριο Γιώργο Πασχαλίδη μόνο ένας υπέρμετρος εγωισμός αδυνατεί να τα αναγνωρήσει…Μόνο να προσθέσω πως το να είσαι ενορατικός αλλά το χάρισμά σου να το διαθέτεις δωρεάν στην ανθρωπότητα σε κατατάσει σε κλιμάκια πέραν της κατεστημένης νόησης.

Comments are closed.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν μια ιστοσελίδα έχει έδρα στην Ε.Ε ή απευθύνεται στους κατοίκους της, πρέπει να δηλώνει στους χρήστες, ότι χρησιμοποιεί cookies (οι περισσότερες χρησιμοποιούν). Επίσης πρέπει να δικαιολογεί το σκοπό της χρήσης τους και να ζητά την άδεια του χρήστη για την δημιουργία των cookies στο σύστημα του. Έτσι, σύμφωνα με την Οδηγία (2009/136/ΕΚ), και τον αντίστοιχο ελληνικό νόμο (4070/2012), κάθε σάιτ στη χώρα μας οφείλει να ζητεί τη συγκατάθεση των χρηστών για τα cookies που θα αποθηκευτούν στις συσκευές τους. Ο νόμος αυτός απευθύνεται σε όλους τους δικτυακούς ιστότοπους που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους, οι οποίοι οφείλουν να το σεβαστούν. Όταν μια ιστοσελίδα δεν συμμορφώνεται, επιβάλλονται κυρώσεις και κατ' επέκταση κάποιο πρόστιμο. Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο