ΔΕΝ κυκλοφορούν ναρκωτικά που μοιάζουν με παιδικά ζελεδάκια και καραμέλες

You are currently viewing ΔΕΝ κυκλοφορούν ναρκωτικά που μοιάζουν με παιδικά ζελεδάκια και καραμέλες

Μία ανάρτηση στο facebook με πάνω από 6.000 κοινοποιήσεις, υποστηρίζει πως κυκλοφορούν ναρκωτικά τύπου ecstacy, σε σχήμα παιδικών λιχουδιών και μας καλεί να ενημερώσουμε τα παιδιά μας.

Η ιστορία με τα παιδικά γλυκίσματα, φαίνεται να ξεκινά το 2015, αλλά πιο πρόσφατα δημοσιεύματα σε tabloid του εξωτερικού, έδωσαν νέα ώθηση στο μύθο. Πριν τουλάχιστον 2 χρόνια, είχε κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ ο μύθος ότι κάποιοι επιτήδειοι, έβαζαν ναρκωτικές ουσίες σε γλυκίσματα και τα πρόσφεραν σε παιδιά κατά τη διάρκεια του Halloween. Όπως και στα πιο πρόσφατα δημοσιεύματα όμως, η ιστορία, ουδέποτε επαληθεύθηκε.

Ανάλογες εικόνες με παρόμοιους ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς, κυκλοφορούν τουλάχιστον από το 2015

Παρόμοιες εικόνες με ανάλογους ισχυρισμούς, κυκλοφορούν από το 2015.

Η φωτογραφία της ανάρτησης στο facebook, κυκλοφορεί τουλάχιστον από το Μάιο του 2016 και ενώ πιθανότατα απεικονίζει κάποιου είδους ναρκωτικό χάπι, ουδέποτε κατασκευάστηκε για να προωθηθεί σε μικρά παιδιά.

Στο Sky News, διαβάζουμε πως τέσσερα 13χρονα κορίτσια, εισήχθησαν στο νοσοκομείο, έπειτα από χρήση ναρκωτικών χαπιών τύπου “teddy bear”, εννοώντας χάπια με έντονα χρώματα, συνήθως ροζ ή μωβ και εγχαράξεις λούτρινων αρκουδιών. Σε κάθε περίπτωση, οι έφηβες γνώριζαν ότι κατανάλωναν ναρκωτικά και δεν ξεγελάστηκαν από την “παιδική” τους εμφάνιση. Η τοπική αστυνομία, ουδέποτε έκανε λόγο για ναρκωτικά κατασκευασμένα για να ξεγελάσουν μικρά παιδιά με το χρώμα ή το σχήμα τους.

Συμπέρασμα

Η φήμη με τα γλυκίσματα που περιέχουν ναρκωτικά και είναι σχεδιασμένα να προσελκύουν μικρά παιδιά, είναι ένας αστικός μύθος που προέρχεται από τις ΗΠΑ. Η ιστορία, απέκτησε εκ νέου δημοφιλία, με τη χρήση εικόνας που πρωτοεμφανίστηκε το 2016 και “διογκώθηκε” μέσα από ξένες tabloid. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει καμία επίσημη διαβεβαίωση πως υπάρχουν ναρκωτικά που απευθύνονται σε παιδιά. Τέλος, δεν υπάρχει καμία αναφορά πως τα συγκεκριμένα “ναρκωτικά” κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα.