Ο αρχαιότερος προάνθρωπος εμφανίσθηκε στην Ελλάδα;

You are currently viewing Ο αρχαιότερος προάνθρωπος εμφανίσθηκε στην Ελλάδα;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, υποστηρίζει πως οι άνθρωποι άρχισαν να διαχωρίζονται εξελικτικά από τους πιθήκους, πριν 7,2 εκ. χρόνια, βασισμένη σε απολιθώματα που βρέθηκαν σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

Το 1944, ανακαλύφθηκε στον Πύργο Βασιλίσσης στην Αττική, μέρος κάτω σιαγόνας, που φαινομενικά ανήκει σε ένα σχετικά άγνωστο πρόγονο του ανθρώπου. Η ονομασία που του δόθηκε, είναι Graecopithecus (γραικοπίθηκος ή Γκρεκοπίθηκος) και πρόσφατα ανακαλύφθηκε ένα δόντι  (τραπεζίτης) στη Βουλγαρία που πιθανότατα ανήκει στο ίδιο είδος.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ο διαχωρισμός του ανθρώπου από τους ανθρωποειδείς πιθήκους ενδεχομένως να ξεκίνησε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Η κάτω γνάθος που εντοπίστηκε στην Ελλάδα είναι ηλικίας 7,17 εκ. ετών, ενώ το δόντι που βρέθηκε στη Βουλγαρία, 7,24 εκ. ετών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκείνη τη εποχή, ο ελλαδικός χώρος έμοιαζε με τη σημερινή αφρικανική σαβάνα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για απολιθώματα προανθρώπων, ενώ υποστηρίζουν μάλιστα πως δεν αποκλείεται να πρόκειται για το αρχαιότερο γνωστό είδος των Ανθρωπίνων (Hominini) που έζησε στην Ευρώπη.

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ως αρχαιότερο γνωστό είδος προανθρώπου τον Σαχελάνθρωπο του Τσαντ (Sahelanthropus tchadensis), που ζούσε πριν 6 με 7 εκατομμύρια χρόνια στην Αφρική. Ο Graecopithecus, όμως, είναι εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια παλαιότερος του Σαχελάνθρωπου.

Υπάρχουν όμως και επιστήμονες που είναι επιφυλακτικοί με το συμπέρασμα της έρευνας. Στο New Scientist, διαβάζουμε πως πριν 12 εκ. χρόνια, η Ευρώπη ήταν ο “παράδεισος” των πιθήκων. Πριν 10 εκ. οι περιβαλλοντικές συνθήκες, άρχισαν να χειροτερεύουν, με αποτέλεσμα, την εξαφάνιση ή σημαντική μείωση αυτών των πληθυσμών. Η νέα μελέτη, υποστηρίζει πως ο Graecopithecus κατάφερε να επιβιώσει. Οι επικριτές όμως, υποστηρίζουν πως τα ευρήματα δεν είναι αρκετά για να δικαιολογήσουν τον ισχυρισμό της έρευνας. Σε κάθε περίπτωση, αν και η μελέτη είναι πρωτοποριακή, χρειάζεται ακόμη πολύ δρόμο πριν γίνει ευρέως αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα.

Ο καθηγητής Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Κουφός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η χρονολόγηση των ευρημάτων του Γκρεκοπίθηκου είναι πολύ σημαντική, γιατί μας δίνει την γεωλογική ηλικία του για πρώτη φορά και επιβεβαιώνει παλαιότερες απόψεις σχετικά με τη διαφορετικότητα του Γκρεκοπίθηκου από τον Ουρανοπίθηκο. Όσον αφορά στην άποψη ότι ο διαχωρισμός ανθρώπων και χιμπατζήδων δεν έγινε στην Αφρική όπως συνήθως πιστεύεται, αλλά στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, νομίζω ότι υπάρχει κάποια ένδειξη, αλλά χρειάζονται περισσότερα ευρήματα με σαφή χαρακτηριστικά και από σαφώς γνωστές θέσεις για να αποδειχθεί πλήρως. Τίποτα όμως δεν αποκλείει να έχει συμβεί στον Ευρωπαϊκό χώρο».

Η νέα έρευνα, προσδίδει μια διαφορετική διάσταση στην εξελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους. Ωστόσο, μεγάλη μερίδα επιστημόνων, εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τα συμπεράσματά της.