Πρόκειται για μια ιστορία που ανακυκλώνεται τακτικά από διάφορες ιστοσελίδες του ελληνικού διαδικτύου και υποστηρίζει πως το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της Monsanto που χρησιμοποιείται στα πασίγνωστα Corn Flakes, προκαλεί στειρότητα.
Πρόσφατο στο ellaniapyli.blogspot.gr και παλιότερα στο thesecretrealtruth.com και katohika.gr, διαβάζουμε:
Προκαλούν τα Corn Flakes στειρότητα;
Θα εξετάσουμε τον ισχυρισμό χρησιμοποιώντας δύο βασικές μεθόδους διάψευσης ψεύτικων “ειδήσεων”.
1ον. Ποιος κάνει τον ισχυρισμό.
Η “αποκάλυψη” μας έρχεται από την Rima E. Laibow, γνωστή αντιεμβολιάστρια, υποστηρίκτρια τη θεωρίας των αεροψεκασμών, την επικινδυνότητας των γενετικά τροποποιημένων τροφών κτλ. Όπως πολλοί άλλοι πριν από αυτή, είναι ιδιοκτήτρια on line καταστήματος που πουλάει ομοιοπαθητικά, βιολογικά κτλ. Όλως “τυχαίως”, πολλοί από αυτούς που διακινούν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας, βγάζουν χρήματα προσφέροντας λύσεις έναντι αντιτίμου. Τα ανωτέρω σημαίνουν πως η αξιοπιστία της, θα πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά δεδομένη.
2ον. Έχει βάση ο ισχυρισμός;
Η πτωχευμένη και ανύπαρκτη από το 2012 εταιρία Epicyte, είχε τοποθετήσει γονίδια αντισωμάτων που επιτίθενται στο ανδρικό σπέρμα σε γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, προκειμένου σε δεύτερο χρόνο να παράγουν έναν φυτικής προέλευσης αντισυλληπτικό παράγοντα, για φαρμακευτική χρήση. Το σκεύασμα, αν τελικά έβγαινε στην αγορά, θα παρείχε προστασία και κατά του έρπη, όπως διαβάζουμε σε σχετικό άρθρο του Guardian από το 2001. Οι κλινικές δοκιμές ωστόσο δεν έλαβαν ποτέ χώρα, διότι η εταιρία χρεοκόπησε το 2012. Με λίγα λόγια, η εταιρία προσπάθησε να τροποποιήσει μικρό αριθμό φυτών καλαμποκιού (ένα θερμοκήπιο), όχι για χρήση στο πιάτο του καταναλωτή, αλλά για να εξάγει από αυτό, είναι φυτικής προέλευσης αντισυλληπτικό. Το όλο project εγκαταλείφθηκε με την πτώχευση της εταιρίας και σήμερα, πουθενά δεν χρησιμοποιείται αυτού του είδους το ΓΤ φυτό.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως η Epicyte, εξαγοράστηκε το 2004 από την εταιρία Biolex, που δεν έχει καμία σχέση με την Monsanto. Είναι προφανές πως μια συγχώνευση Epicyte – Monsanto, θα αποτελούσε μια σημαντική είδηση στο χώρο της βιοτεχνολογίας και θα είχε γίνει σημαντικό θέμα, ενώ ακόμη και αν είχε κρατηθεί μυστικό, οποιοσδήποτε μοριακός βιολόγος θα μπορούσε να εξετάσει τους σπόρους καλαμποκιού της Monsanto και θα αποκάλυπτε τυχόν παρουσία αντισπερματικών αντισωμάτων.
Fun Fact: Ο δημιουργός των Corn Flakes, John Harvey Kellogg, δημιούργησε το δημοφιλές πρωινό με τις νιφάδες καλαμποκιού, ως ένα θρεπτικό φυτοφαγικό γεύμα που θα ήταν σύμφωνο με τις διατροφικές οδηγίες της Εκκλησίας των Αντβεντιστών της 7ης Ημέρας (ο Kellogg ήταν μέλος της Εκκλησίας). Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ένας από τους σκοπούς της δημιουργίας τους, ήταν να περιορίσει το φαινόμενο του… αυνανισμού, που ο Kellogg θεωρούσε βαρύτατο αμάρτημα. Ευτυχώς για την οικογένεια, ο μικρότερος αδερφός Will Keith Kellogg, είδε πως το προϊόν θα μπορούσε να γίνει πολύ δημοφιλές και δημιούργησε την εταιρία – κολοσσό Kellogg’s.
Συμπέρασμα
Από τα ανωτέρω, γίνεται κατανοητό πως τα Corn Flakes και το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι γενικότερα, δεν περιέχουν αντισώματα που μπορούν να προκαλέσουν στείρωση.