Ανυπόστατος ισχυρισμός από Διδάκτορα Πανεπιστημίου, πως ο βιοσυντονισμός θεραπεύει τον καρκίνο

You are currently viewing Ανυπόστατος ισχυρισμός από Διδάκτορα Πανεπιστημίου, πως ο βιοσυντονισμός θεραπεύει τον καρκίνο

Πρόκειται για μια ακόμη υπόθεση διάδοσης μη έγκυρων ιατρικών μεθόδων, που αυτή τη φορά, φέρει το κύρος και την υπογραφή διδάκτορα ιατρικής ελληνικού πανεπιστημίου. Ο ισχυρισμός είναι πως ο βιοσυντονισμός θεραπεύει το καρκίνο, ενώ οι χημειοθεραπείες ευνοούν την ανάπτυξή του.

Ο λόγος για το Δρ. Ιωάννη Δαύρο, ο οποίος είναι είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει το τίτλο του Διδάκτορος. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, έχει εργασθεί για δεκαετίες σε μεγάλα Νοσοκομεία των Αθηνών και της εχει στο ενεργητικό του μετεκπαιδεύσεις σε διάφορους ιατρικούς τομείς, έχει συμμετάσχει σε πολλά ιατρικά συνέδρια, εντός και εκτός Ελλάδος, έχει εκπονήσει δεκάδες ερευνητικές επιστημονικές εργασίες, που έχουν ανακοινωθεί σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια, ή έχουν δημοσιευθεί σε Ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά (στο Pubmed, βρήκαμε μία, στην οποία είναι ένας από τους 44 ερευνητές που πήραν μέρος) και σήμερα δραστηριοποιείται, ως πρωτοπόρος, στο χώρο της βιοενεργειακής υγείας, αφού είναι ο εμπνευστής, ιδρυτής και πρόεδρος της “Επιστημονικής Εταιρείας Βιοενεργειακής Υγείας”. Κοινώς, είναι βιοσυντονιστής.

Ο βιοσυντονισμός, αγγλιστί Bioresonance therapy, είναι μια ψευδοεπιστημονική εναλλακτική μορφή θεραπείας, που υποστηρίζει πως η χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες.

Η θεραπεία γίνεται με τη χρήση ειδικών συσκευών, τις οποίες ο χρήστης πρέπει να αγοράσει, έναντι ενός διόλου ευκαταφρόνητου αντιτίμου ή να επισκεφθεί (παρα)ιατρικά κέντρα που υπάρχουν και στην Ελλάδα, τα περισσότερα εκ των οποίων διαφημίζονται μέσω δημοσιευμάτων στο ίντερνετ και μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα.

Η διαδικασία του βιοσυντονισμού εφευρέθηκε στη Γερμανία το 1977 από τον Φραντς Μορέλ (Franz Morell) και τον γαμπρό του, μηχανικό Έριχ Ράσε (Erich Rasche). Αρχικά την προώθησαν ως «MORA-Θεραπεία», από τα MOrell και RAsche. Ορισμένες από τις συσκευές περιέχουν ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα το οποίο μετράει την ηλεκτρική αντίσταση του δέρματος. Η λειτουργία τους είναι παρόμοια με το E-Meter της Σαϊεντολογίας, αφού ο Φραντς Μορέλ ήταν επηρεασμένος από τη Σαϊεντολογία, και το οποίο οι δημιουργοί του βιοσυντονισμού προσπάθησαν να βελτιώσουν

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο βιοσυντονισμός συγκαταλέγεται στις εναλλακτικές θεραπείες και η αποτελεσματικότητά της, δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά:

biosyntonismos

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία προτρέπει τους ασθενείς να μην κάνουν χρήση συσκευών και θεραπειών βιοσυντονισμού.

https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/bioresonance-therapy

Το έγκυρο Quackwatch, κατατάσσει το βιοσυντονισμό, ως μη αποτελεσματική και δυνητικά επικίνδυνη εναλλακτική θεραπεία, ειδικά σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.

http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/Cancer/bioresonance.html

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών:

  1. Ο βιοσυντονισμός δεν είναι διαγνωστική μέθοδος με τον όρο που χρησιμοποιείται από τη συμβατική κλασσική ιατρική.

  2. Ο βιοσυντονισμός αποτελεί μέρος της εναλλακτικής ιατρικής, όπως ο βελονισμός, η λειτουργική επανατροφοδότηση και άλλες εναλλακτικές μέθοδοι.

  3. Δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

  4. Η κυκλοφορία των μηχανημάτων βιοσυντονισμού, απαιτεί τη σήμανση CE.

  5. Η ύπαρξη της τεχνολογίας βιοσυντονισμού δεν αποτελεί και προϋπόθεση αυτόματης αποδοχής εφαρμογής της πράξης.

 

Στην ιστοσελίδα viosyn.gr, φιλοξενούνται συχνά άρθρα του κ. Δαύρου. Εκεί είδαμε και το παρακάτω:

http://archive.is/uNK4O

 

Τι ισχύει

Τα συμπεράσματα του άρθρου, είναι όχι μόνο υπερβολικά, αλλά ο ισχυρισμός πως “Τα δεδομένα αυτά πρέπει να κάνουν, αυτούς που πάσχουν από καρκίνο, να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τις προτεινόμενες συμβατικές θεραπείες και παράλληλα να αναζητούν και άλλους εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας. Ένας από αυτούς και μάλιστα πολύ ελπιδοφόρος είναι και η μέθοδος του βιοσυντονισμού, όπως έχει ήδη αποδειχθεί από πολλές σχετικές μελέτες και εφαρμογές”, είναι το λιγότερο ανεύθυνος και επικίνδυνος.

Η επίμαχη έρευνα

Το άρθρο επικαλείται έρευνα την οποία δε μπαίνει καν στο κόπο να παραθέσει. Δείτε τη στο παρακάτω λίνκ:

http://www.nature.com/nm/journal/v18/n9/full/nm.2890.html

Στη πραγματικότητα, η έρευνα δε λέει πως οι χημειοθεραπείες επιταχύνουν την ανάπτυξη των νεοπλασιών, αλλά πως το ίδιο το ανθρώπινο σώμα, μπορεί να αναπτύξει αντίσταση σε αυτές, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσκολότερη η αντιμετώπιση του όγκου. Η έρευνα μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της αντίστασης στα φάρμακα και να βελτιώσει τα ποσοστά θεραπείας.

Η χημειοθεραπεία, μπορεί όντως να επηρεάσει το “μικροπεριβάλλον” ενός όγκου, με θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις στα υγιή κύτταρα. Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού ενάντια στα καρκινικά κύτταρα, μπορούν επίσης σε σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει την ανάπτυξη αντίστασης εναντίον τους. Προσοχή: Μιλάμε για την ανάπτυξη αντίστασης σε σπάνιες περιπτώσεις και όχι για τη πρόκληση καρκίνου, όπως ισχυρίζεται το άρθρο.

http://www.cancerresearchuk.org/about-us/cancer-news/news-report/2012-08-05-healthy-cells-around-tumours-help-fuel-chemotherapy-resistance

https://www.sciencedaily.com/releases/2012/08/120805144809.htm

 

Σε άλλο άρθρο του κ. Δαύρου, διαβάσαμε  ακόμη ένα παραπλανητικό ισχυρισμό, που λέει πως ο βιοσυντονισμός αναγνωρίστηκε επισήμως ως εναλλακτική μέθοδος διάγνωσης και θεραπείας.

Επικαλείται την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας που σας παραθέσαμε πιο πάνω, ως κάτι σημαντικό, δίνοντας τη παραπλανητική εντύπωση πως ο βιοσυντονισμός αναγνωρίστηκε ως (εναλλακτική) θεραπεία. Ο βιοσυντονισμός όμως, ήταν και είναι μια εναλλακτική μέθοδος, δηλαδή μια μέθοδος που ουδέποτε κατάφερε να αποδείξει την επιστημονική της αξία και αποτελεσματικότητα. Δεν ήρθε το Υπουργείο ξαφνικά να την αναγνωρίσει ως εναλλακτική. Πάντα ήταν! (εναλλακτική=μη αναγνωρισμένη και μη αποτελεσματική)

http://archive.is/7Prms

 

Σε άλλο πρόσφατο άρθρο του βιοσυντονιστή-διδάκτορα, μάθαμε πως οι χημειοθεραπείες δεν θεραπεύουν το καρκίνο, ενώ ο βιοσυντονισμός μπορεί. Οι αποδείξεις που παραθέτει; απλά ανύπαρκτες.

http://archive.is/GAyhS

Συμπέρασμα

– Ο βιοσυντονισμός είναι μια ακόμη αντιεπιστημονική μη ιατρική μέθοδος, δυνητικά επικίνδυνη για όσους την ακολουθούν.

– Ο ισχυρισμός του άρθρου ότι οι χημειοθεραπείες ευνοούν το καρκίνο είναι ψευδής.

– Ο βιοσυντονισμός δεν αναγνωρίστηκε ως εναλλακτική ιατρική μέθοδος. Πάντα ήταν.

– Ο βιοσυντονισμός, δεν θεραπεύει το καρκίνο. Για την ακρίβεια, δε θεραπεύει καμία ασθένεια. 

– Οι ισχυρισμοί του γιατρού-βιοσυντονιστή, είναι όχι μόνο  επιστημονικά αναπόδεικτοι, αλλά και δυνητικά επικίνδυνοι.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως πολλά που διακινούνται μέσω ίντερνετ, ακόμη και αν προέρχονται από χείλη “καταξιωμένων” επιστημόνων, ενδέχεται να κρύβουν οδυνηρές παγίδες. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για θέματα υγείας και όχι δημοσιεύματα που διαβάσατε στο διαδίκτυο.