You are currently viewing Ανυπόστατος ισχυρισμός από Διδάκτορα Πανεπιστημίου, πως ο βιοσυντονισμός θεραπεύει τον καρκίνο

Ανυπόστατος ισχυρισμός από Διδάκτορα Πανεπιστημίου, πως ο βιοσυντονισμός θεραπεύει τον καρκίνο

Πρόκειται για μια ακόμη υπόθεση διάδοσης μη έγκυρων ιατρικών μεθόδων, που αυτή τη φορά, φέρει το κύρος και την υπογραφή διδάκτορα ιατρικής ελληνικού πανεπιστημίου. Ο ισχυρισμός είναι πως ο βιοσυντονισμός θεραπεύει το καρκίνο, ενώ οι χημειοθεραπείες ευνοούν την ανάπτυξή του.

Ο λόγος για το Δρ. Ιωάννη Δαύρο, ο οποίος είναι είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει το τίτλο του Διδάκτορος. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, έχει εργασθεί για δεκαετίες σε μεγάλα Νοσοκομεία των Αθηνών και της εχει στο ενεργητικό του μετεκπαιδεύσεις σε διάφορους ιατρικούς τομείς, έχει συμμετάσχει σε πολλά ιατρικά συνέδρια, εντός και εκτός Ελλάδος, έχει εκπονήσει δεκάδες ερευνητικές επιστημονικές εργασίες, που έχουν ανακοινωθεί σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια, ή έχουν δημοσιευθεί σε Ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά (στο Pubmed, βρήκαμε μία, στην οποία είναι ένας από τους 44 ερευνητές που πήραν μέρος) και σήμερα δραστηριοποιείται, ως πρωτοπόρος, στο χώρο της βιοενεργειακής υγείας, αφού είναι ο εμπνευστής, ιδρυτής και πρόεδρος της “Επιστημονικής Εταιρείας Βιοενεργειακής Υγείας”. Κοινώς, είναι βιοσυντονιστής.

Ο βιοσυντονισμός, αγγλιστί Bioresonance therapy, είναι μια ψευδοεπιστημονική εναλλακτική μορφή θεραπείας, που υποστηρίζει πως η χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες.

Η θεραπεία γίνεται με τη χρήση ειδικών συσκευών, τις οποίες ο χρήστης πρέπει να αγοράσει, έναντι ενός διόλου ευκαταφρόνητου αντιτίμου ή να επισκεφθεί (παρα)ιατρικά κέντρα που υπάρχουν και στην Ελλάδα, τα περισσότερα εκ των οποίων διαφημίζονται μέσω δημοσιευμάτων στο ίντερνετ και μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα.

Η διαδικασία του βιοσυντονισμού εφευρέθηκε στη Γερμανία το 1977 από τον Φραντς Μορέλ (Franz Morell) και τον γαμπρό του, μηχανικό Έριχ Ράσε (Erich Rasche). Αρχικά την προώθησαν ως «MORA-Θεραπεία», από τα MOrell και RAsche. Ορισμένες από τις συσκευές περιέχουν ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα το οποίο μετράει την ηλεκτρική αντίσταση του δέρματος. Η λειτουργία τους είναι παρόμοια με το E-Meter της Σαϊεντολογίας, αφού ο Φραντς Μορέλ ήταν επηρεασμένος από τη Σαϊεντολογία, και το οποίο οι δημιουργοί του βιοσυντονισμού προσπάθησαν να βελτιώσουν

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο βιοσυντονισμός συγκαταλέγεται στις εναλλακτικές θεραπείες και η αποτελεσματικότητά της, δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά:

biosyntonismos

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία προτρέπει τους ασθενείς να μην κάνουν χρήση συσκευών και θεραπειών βιοσυντονισμού.

https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/bioresonance-therapy

Το έγκυρο Quackwatch, κατατάσσει το βιοσυντονισμό, ως μη αποτελεσματική και δυνητικά επικίνδυνη εναλλακτική θεραπεία, ειδικά σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.

http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/Cancer/bioresonance.html

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών:

 1. Ο βιοσυντονισμός δεν είναι διαγνωστική μέθοδος με τον όρο που χρησιμοποιείται από τη συμβατική κλασσική ιατρική.

 2. Ο βιοσυντονισμός αποτελεί μέρος της εναλλακτικής ιατρικής, όπως ο βελονισμός, η λειτουργική επανατροφοδότηση και άλλες εναλλακτικές μέθοδοι.

 3. Δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

 4. Η κυκλοφορία των μηχανημάτων βιοσυντονισμού, απαιτεί τη σήμανση CE.

 5. Η ύπαρξη της τεχνολογίας βιοσυντονισμού δεν αποτελεί και προϋπόθεση αυτόματης αποδοχής εφαρμογής της πράξης.

 

Στην ιστοσελίδα viosyn.gr, φιλοξενούνται συχνά άρθρα του κ. Δαύρου. Εκεί είδαμε και το παρακάτω:

http://archive.is/uNK4O

 

Τι ισχύει

Τα συμπεράσματα του άρθρου, είναι όχι μόνο υπερβολικά, αλλά ο ισχυρισμός πως “Τα δεδομένα αυτά πρέπει να κάνουν, αυτούς που πάσχουν από καρκίνο, να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τις προτεινόμενες συμβατικές θεραπείες και παράλληλα να αναζητούν και άλλους εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας. Ένας από αυτούς και μάλιστα πολύ ελπιδοφόρος είναι και η μέθοδος του βιοσυντονισμού, όπως έχει ήδη αποδειχθεί από πολλές σχετικές μελέτες και εφαρμογές”, είναι το λιγότερο ανεύθυνος και επικίνδυνος.

Η επίμαχη έρευνα

Το άρθρο επικαλείται έρευνα την οποία δε μπαίνει καν στο κόπο να παραθέσει. Δείτε τη στο παρακάτω λίνκ:

http://www.nature.com/nm/journal/v18/n9/full/nm.2890.html

Στη πραγματικότητα, η έρευνα δε λέει πως οι χημειοθεραπείες επιταχύνουν την ανάπτυξη των νεοπλασιών, αλλά πως το ίδιο το ανθρώπινο σώμα, μπορεί να αναπτύξει αντίσταση σε αυτές, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσκολότερη η αντιμετώπιση του όγκου. Η έρευνα μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της αντίστασης στα φάρμακα και να βελτιώσει τα ποσοστά θεραπείας.

Η χημειοθεραπεία, μπορεί όντως να επηρεάσει το “μικροπεριβάλλον” ενός όγκου, με θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις στα υγιή κύτταρα. Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού ενάντια στα καρκινικά κύτταρα, μπορούν επίσης σε σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει την ανάπτυξη αντίστασης εναντίον τους. Προσοχή: Μιλάμε για την ανάπτυξη αντίστασης σε σπάνιες περιπτώσεις και όχι για τη πρόκληση καρκίνου, όπως ισχυρίζεται το άρθρο.

http://www.cancerresearchuk.org/about-us/cancer-news/news-report/2012-08-05-healthy-cells-around-tumours-help-fuel-chemotherapy-resistance

https://www.sciencedaily.com/releases/2012/08/120805144809.htm

 

Σε άλλο άρθρο του κ. Δαύρου, διαβάσαμε  ακόμη ένα παραπλανητικό ισχυρισμό, που λέει πως ο βιοσυντονισμός αναγνωρίστηκε επισήμως ως εναλλακτική μέθοδος διάγνωσης και θεραπείας.

Επικαλείται την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας που σας παραθέσαμε πιο πάνω, ως κάτι σημαντικό, δίνοντας τη παραπλανητική εντύπωση πως ο βιοσυντονισμός αναγνωρίστηκε ως (εναλλακτική) θεραπεία. Ο βιοσυντονισμός όμως, ήταν και είναι μια εναλλακτική μέθοδος, δηλαδή μια μέθοδος που ουδέποτε κατάφερε να αποδείξει την επιστημονική της αξία και αποτελεσματικότητα. Δεν ήρθε το Υπουργείο ξαφνικά να την αναγνωρίσει ως εναλλακτική. Πάντα ήταν! (εναλλακτική=μη αναγνωρισμένη και μη αποτελεσματική)

http://archive.is/7Prms

 

Σε άλλο πρόσφατο άρθρο του βιοσυντονιστή-διδάκτορα, μάθαμε πως οι χημειοθεραπείες δεν θεραπεύουν το καρκίνο, ενώ ο βιοσυντονισμός μπορεί. Οι αποδείξεις που παραθέτει; απλά ανύπαρκτες.

http://archive.is/GAyhS

Συμπέρασμα

– Ο βιοσυντονισμός είναι μια ακόμη αντιεπιστημονική μη ιατρική μέθοδος, δυνητικά επικίνδυνη για όσους την ακολουθούν.

– Ο ισχυρισμός του άρθρου ότι οι χημειοθεραπείες ευνοούν το καρκίνο είναι ψευδής.

– Ο βιοσυντονισμός δεν αναγνωρίστηκε ως εναλλακτική ιατρική μέθοδος. Πάντα ήταν.

– Ο βιοσυντονισμός, δεν θεραπεύει το καρκίνο. Για την ακρίβεια, δε θεραπεύει καμία ασθένεια. 

– Οι ισχυρισμοί του γιατρού-βιοσυντονιστή, είναι όχι μόνο  επιστημονικά αναπόδεικτοι, αλλά και δυνητικά επικίνδυνοι.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως πολλά που διακινούνται μέσω ίντερνετ, ακόμη και αν προέρχονται από χείλη “καταξιωμένων” επιστημόνων, ενδέχεται να κρύβουν οδυνηρές παγίδες. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για θέματα υγείας και όχι δημοσιεύματα που διαβάσατε στο διαδίκτυο.

This Post Has 6 Comments

 1. Καζακος Σπυρος

  Σαν να μας τα παραλετε λίγο για τις χημειοθεραπείες. Η χημειοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό;;; Από που προκειπτει αυτό; τότε τι χρειάζονται τα ενεσακια για την αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων; γιατί σου λένε οι γιατροί ότι δεν έχεις ανοσοποιητικό κατά την διάρκεια τους και για ένα διάστημα μετά; Γιατί δεν μας λένε που μεταβολιζοντε όλα αυτά τα χημικά; Γιατί δεν λέτε για το κάψιμο των φλεβών και των αγγιων; μπορώ να γράφω ώρες διαφορα ερωτήματα που δεν τα λέτε στον κόσμο για τις παρενέργειες των χημειοθεραπιων και όλα ειναι από προσωπική εμπειρία. Ας βάλουμε λοιπόν κάτω τις παρενέργειες της χημειοθεραπειας και τις παρενέργειες από οποιαδήποτε άλλη εναλακτικη μεθοδο θεραπείας να δούμε ποια ειναι πιο επικίνδυνη. Μην μου πείτε να συγκρίνουμε τα ποσοστά επιτυχίας γιατί κι εκει σύμφωνα με τον FDA το 2014 τα ποσοστά επιτυχίας στον καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα ήταν κοντά στο 7% και μέσα σε αυτό το ποσοστό προσμετρανε σαν επιτυχία και την μείωση του όγκου κατά 10%.

 2. Δαρας

  Ειχα την τυχη να δω το συνεδριο που εγινε για τον βιοδυντονισμο εκει παρουσιασαν καποιες περιπτωσεις ασθενων συτη που με ταρακουνησε ηταν ενας ογκος στο κεφαλι μη χειρουργησημος κατα την λσσικη ιατρικη μεγσλωνε κσι ειχε καταστησει τον ασθενη σχεδον ακινητο . Εδαμε τις αξονικες στην αρχη πριν τη θεραπεια την προοδο με τη θεραπεια και την τελικη μορφη μετα απο εξι μηνες . Τωρα ο καθενας μπορει να λεει οτι θελει ο ασθενης ειναι καλα.

 3. Σκεπτικιστής

  Οντως;;; Γιατί λοιπόν μας πέφτουν τα μαλλιά μετα απο χημειοθεραπεια; Επίσης τι ακριβώς κάνει η χημειοθεραπεία; ; Γιατι οι ιδιοι οι γιατροι δεν κανουν χημειοθεραπεία ούτε αφήνουν δικούς τους ανθρώπους να κανουν; Επίσης τα ισχυρότερα ναρκωτικά φέρουν την αιγίδα του υγειονομικού φορέα….γιατί αραγε;;;
  Fucktseker λυπάμαι αλλά παραπλάνητε τον κόσμο. Όσο για την Αμερική ψεύδεται ασυστόλως υπάρχει ο βιοσυντονισμος εκεί κ είναι αναγνωρισμένος με διαφορετική ονομασία.
  Αλήθεια εσείς ποιοι ειστε; ποιες οι γνώσεις σας στην γιατρικη; Μιλήσατε και διασυρατε έναν επιστήμονα στην λάσπη με ποια κρητηρια; Έχετε κάποια αποδεικτικα; Που τα στηριζετε;;;

 4. Δημητρα

  H ασχετιλα σας σε ολο της το μεγαλειο…

 5. Αργυρης

  Ειναι γεγονος οτι μεχρι σημερα, καμμια επιστημονικη μεθοδος δεν καταφερε να θεραπευσει ολοκληρωτικα, και χωρις επαναφορα της ασθενειας, ασθενειες οπως ,ο καρκινος(που θεωρειται μαστιγα)αλλα και αλλες λιγοτερο επωδυνες και οχι θανατηφορες, οπως π.χ η αλλεργια και η υπερταση κ.λ.π. Η φαρμακευτικη αγωγη που διδεται π.χ για την υπερταση δεν συνιστα και την απαλειψη της.Απλως μειωνει την ροη του αιματος στις αρτηριες (κοινως ριχνει την πιεση)και ετσι δεν κινδυνευει ο ασθενης απο εμφραγμα η εγκεφαλικο. Ομως παραμενει ασθενης,και μαλιστα χρονιος.Επομενως δεν μπορουμε να μιλαμε για θεραπεια αλλα για αποφυγη σοβαροτερων προβληματων και σαφως διατηρηση της ασθενειας σε ανεκτα επιπεδα και σιγουρα οχι απαλειψη της.Με αυτο το σκεπτικο και με δεδομενο οτι ο καθενας επιζητει την θεραπεια του γιατι δεν εχει δικαιωμα να στραφει κα ι σε αλλες μορφες θεραπειας εστω και αμφιβολες για την ωρα .Δεν πιστευω οτι ο βιοσυντονισμος μπορει να θεραπευσει τα παντα αλλα γιατι να μην τον δοκιμασω(με ασφαλεια παντα) αφου η κλασσικη ιατρικη δεν μου λυνει οριστικα το προβλημα σημερα.Και εαν δεν μου το λυσει και ο βιοσυντονισμος γιατι να μην δοκιμασω και κατι αλλο το οποιο εχει επιστημονικες ριζες. Δεν καταλαβαινω γιατι ειναι επιστημη μονο η κλασσικη ιατρικη και οχι οι αλλες,και γιατι οι επιστημονες της κλασσικης δεν δεχοντε κανεναν αλλον,αφου και οι ιδιοι δεν εχουν καταφερει με την επιστημη τους να λυσουν εστω ορισμενα προβληματα υγειας που ταλαιπωρουν την ανθρωποτητα.

 6. Μιχάλης Τοπιζόπουλος

  Μιλώντας με μια φίλη άκουσα για το βιοσυντονισμό ως εξέταση .Διάβασα την επομένη ,σήμερα δηλαδή, ότι βρήκα στο δίκτυο. Οι απορίες μου δύο.Η πρώτη σχετικά με την εξέταση που μέσω των συχνοτήτων που εκπέμπει το κάθε όργανο αντιλαμβανόμαστε την πιθανή ασθένεια.Συνεπώς έχουν καταγραφεί(βιβλιογραφία 😉 κάπου οι θετικές συχνότητες του υγιή ανθρώπου και οι αρνητικές των ιών ,μικροβίων , καρκινικών κυττάρων κτλ. και πέρα από αυτό έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε την ”κακή” συχνότητα που εκπέμπει η ελάχιστη μάζα ενός ιού ή μικροβίου.Για το καρκινικό κύτταρο εφόσον γίνει ένας αξιοπρεπής όγκος το καταλαβαίνω.Η επόμενη εξήγηση που ζητώ είναι σχετικά με τη θεραπεία. Συσκευές παραγωγής συχνοτήτων έχουμε , γνωστό σε όλους, συνεπώς γνωρίζουμε ποιές συχνότητες και με ποιά ένταση θα εκπέμψουμε στο όργανο που θέλουμε να θεραπεύσουμε καθώς και πόιες καταπολεμούν μικρόβια ,ιους , καρκίνο (βιβλιογραφία ;). Επίσης τα παρακείμενα όργανα που χρειάζονται άλλες συχνότητες θα επηρεαστούν ; , έχουμε δυνατότητα τόσο στοχευμένης ακτινοβολίας;Δε θα σταθώ στο αν όλοι οι ανθρώποι έχουν την ίδια εκπομπή συχνοτήτων γιατί αυτό θα κατέρριπτε την όποια βιβλιογραφία υπάρχει, θα ρωτήσω όμως για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας αν έχουν και θετικό πρόσημο.Δε υπερασπίζομαι σε καμία περίπτωση την ελλιπή ενημέρωση του κόσμου από τη πλευρά της κλασσικής ιατρικής καθώς και εγώ έχω υποψίες ότι πολλές φορές κάτι μας κρύβουν αλλά η αλήθεια είναι ότι ζούμε κάτι χρονάκια παραπάνω από παλαιότερα και σίγουρα για αυτό βοηθά και η θεραπεία που μας προσφέρει.Ο γνώσεις μου τόσο στην ιατρική όσο και στην τεχνολογία είναι περιορισμένες,αν κάποιος μπορεί να γράψει σχετικά θα βοηθήσει. Ευχαριστώ.

Comments are closed.