Το γάλα ΔΕΝ είναι ένοχο για την πρόκληση καρκίνου του μαστού

You are currently viewing Το γάλα ΔΕΝ είναι ένοχο για την πρόκληση καρκίνου του μαστού

Τις τελευταίες ημέρες είδαμε αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου που υποστηρίζει πως το γάλα είναι ένοχο για την πρόκληση καρκίνου του μαστού.

Το ellaniapyli.blogspot.gr, αναδημοσίευσε άρθρο από το koutipandoras.gr (2015), enikos.gr και boro.gr.

 

Τι ισχύει

Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε την έρευνα την οποία αναφέρει το άρθρο αλλά δε βρήκαμε πουθενά δημοσιευμένη μελέτη που να υποστηρίζει πως “οι γυναίκες που πίνουν 3 φλυτζάνια γάλα την ημέρα έχουν διπλάσιες πιθανότητες για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, σε σχέση με αυτές που πίνουν μισό φλυτζάνι ή λιγότερο“.

Τι ξέρουμε για τις αυξητικές ορμόνες του γάλακτος

Στις ΗΠΑ χορηγείται στις αγελάδες, από το 1993, η rBGH, μια ισχυρή αυξητική ορμόνη που βοηθά στην αύξηση παραγωγής γάλακτος. Αυτή η ορμόνη, προκαλεί με τη σειρά της μαστίτιδες στα ζώα για την αντιμετώπιση των οποίων, χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα πως τα ανωτέρω μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας σε ανθρώπους και επομένως δεν παίρνει θέση επί του θέματος (has no formal position regarding rBGH).

http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/othercarcinogens/athome/recombinant-bovine-growth-hormone

Πολλές υπηρεσίες όπως η FDA, το National Institutes of Health  το υπουργείο υγείας των ΗΠΑ και ο ΠΟΥ, διαβεβαιώνουν για την ασφάλεια της κατανάλωσης αγελαδινού γάλακτος.

http://www.babycenter.com/0_bovine-growth-hormone-and-milk-what-you-need-to-know_12493.bc

Υπάρχει μια ανασκόπηση ερευνών (review) σύμφωνα με την οποία δε φαίνεται σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και καρκίνου του μαστού, όπως έχουν ισχυριστεί κάποιες έρευνες.

http://ajcn.nutrition.org/content/80/1/5.full.pdf

Και τέλος έχουμε μια πρόσφατη μετά-ανάλυση πάνω στο θέμα η οποία δίνει μια λίγο πιο απόλυτη απάντηση δηλώνοντας πως μετά την ανάλυση των εξεταζόμενων ερευνών δε βρέθηκε σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και εμφάνισης καρκίνου.

evaluating-the-links-between-intake-of-milkdairy-products-and-cancer

Με λίγα λόγια το ζήτημα είναι ακόμα προς εξέταση με το βάρος τον αποδείξεων μέχρι στιγμής να τείνει προς την άποψη ότι το γάλα αποτελεί ασφαλή τροφή η οποία συνδέεται σε ελάχιστο βαθμό με την εμφάνιση συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται πιο καλά σχεδιασμένες και έγκυρες μετά-αναλύσεις ώστε να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επιστημονική συναίνεση ως προς αυτό το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η κατανάλωση της συγκεκριμένης ορμόνης (rBGH) μέσω γάλακτος, δε σημαίνει ότι θα απορροφηθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό. Το γαστρεντερικό σύστημα των ενηλίκων, δεν έχει τη δυνατότητα να την απορροφήσει. Αντιθέτως, στα βρέφη υπάρχει πιθανότητα να περάσει στον οργανισμό, αλλά με τη παστερίωση, η rBGH, καταστρέφεται σχεδόν ολοκληρωτικά.

http://scienceblogs.com/aetiology/2012/06/19/growth-hormones-in-milk-mythfact/

Στην ΕΕ, η χρήση αυξητικών ορμονών έχει απαγορευτεί από το 2000. Η κατάργηση όμως έγινε με την αιτιολογία της προστασίας της ευζωίας των αγελάδων και όχι για υγειονομικούς λόγους.

http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/cancer-questions/can-the-hormones-in-milk-affect-breast-cancer

Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου μέσω γάλακτος, μπορεί να προστατεύσει από το καρκίνο του παχέος εντέρου. Για τον καρκίνο του μαστού, υπάρχουν αντικρουόμενα ευρήματα και η πιθανότητα το γάλα να παίζει κάποιο ρόλο, έγκειται στα είδη των λιπαρών που περιέχει και σε πιθανούς μολυσματικούς παράγοντες που περιέχονται σε αυτό. Μέχρι σήμερα, η σύνδεση δεν είναι σαφής. Οι ειδικοί πάντως τονίζουν τη σημασία της πρόσληψης ασβεστίου για τον οργανισμό και ο ευκολότερος τρόπος είναι μέσω της κατανάλωσης γαλακτοκομικών. Σε κάθε περίπτωση, το γάλα δεν θεωρείται παράγοντας πρόκλησης καρκίνου του μαστού από κανένα επίσημο φορέα.

http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/cancer-questions/does-milk-cause-cancer

Βιταμίνη D

Σύμφωνα με έρευνες, η βιταμίνη D, βοηθά στη πρόληψη του καρκίνου του μαστού και όχι στη πρόκλησή του. Η προσθήκη βιταμίνης D στο γάλα, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, γίνεται για τη πρόληψη της ραχίτιδας, που χαρακτηρίζεται από μείωση της εναπόθεσης ασβεστίου και αλάτων στα οστά, με αποτέλεσμα τη παραμόρφωσή τους. Η βιταμίνη D εξασφαλίζει καλή απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160406165254.htm

http://www.breastcancer.org/risk/factors/low_vit_d

https://dairygood.org/content/2015/why-is-vitamin-d-added-to-milk

Οι μεγαλύτεροι κρατικοί και διεθνείς οργανισμοί διαβεβαιώνουν για την ασφάλεια της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων. Υπάρχουν ωστόσο αρκετές έρευνες που καλούν σε επανεξέταση των δεδομένων και τη λήψη μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει αποδεδειγμένος συσχετισμός μεταξύ κατανάλωσης γάλακτος και καρκίνου του μαστού.

Επιπλέον πηγές

http://www.nature.com/bjc/journal/v89/n9/pdf/6601314a.pdf

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1541-4337.12011/full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2959158/pdf/10552_2010_Article_9615.pdf

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.1409/epdf

https://academic.oup.com/jnci/article/94/17/1301/2519873/Intake-of-Dairy-Products-Calcium-and-Vitamin-D-and