Κων/νος Μουρούτης ιατρική και «Θεοβιολογία»

You are currently viewing Κων/νος Μουρούτης ιατρική και «Θεοβιολογία»

Η σύνδεση μεταξύ επιστήμης και θεολογίας, ή πιο συγκεκριμένα της ιατρικής με διάφορες πνευματικές πεποιθήσεις, δεν είναι κάτι σπάνιο. Ενδέχεται όμως να είναι επικίνδυνο όταν κάποιοι παρουσιάζουν αναπόδεικτες θεωρίες ως επιστημονικά έγκυρες.

Αναφερόμαστε σε ένα αρκετά διάσημο γιατρό (κατά δήλωσή του) με εμφανίσεις σε κανάλια και ηλεκτρονικά μέσα,  Κων/νο Μουρούτη.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΡΤ

Αφορμή του παρόντος άρθρου, αποτελεί η πρόσφατη δημόσια δήλωση του κου Μουρούτη στο facebook, όπου ούτε λίγο, ούτε πολύ, δηλώνει πως ουδέποτε άσκησε την ιατρική πράξη και επομένως δε φέρει την ιατρική ευθύνη. Όπως ο ίδιοσ παραδέχεται, ιατρική πράξη είναι και η »η γενική συμβουλευτική υποστήριξη», »πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση», »στην προαγωγή της επιστήμης». Πιο κάτω, διαβάζουμε: »Ο Κος Μουρούτης έχει αποποιηθεί τόσο την τιτλοφόρηση αλλά και την εννοιολογική υπόσταση της θέσης του «ιατρού» όπως αυτή ορίζεται με τις νόμιμες διατάξεις».

Την ίδια νομική δήλωση έχει δημοσιεύσει κάτω από το βιογραφικό του, στη σελίδα του Ινστιτούτου Νέα Ζωή, που διευθύνει.

https://web.archive.org/web/20170107082509/http://drmouroutis.com/our-doctors/dr-konstantin-mourouti/

Στόχοι του ινστιτούτου είναι οι κάτωθι:

Με λίγα λόγια, το Ινστιτούτο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα σε θέματα υγείας – ευεξίας και ο ίδιος δηλώνει:

»Ο Κος Μουρούτης Κων/νος για λόγους βιοηθικής δεοντολογίας, φιλοσοφικής ερμηνείας, υπαρξιακής ευσυνειδησίας και προσωπικής, νομικής εντελέχειας, ουδέποτε ισχυρίστηκε ,διατύπωσε ή διέδωσε ότι άσκησε ή πρόκειται να ασκήσει το ιατρικό λειτούργημα έτσι όπως ορίζεται με τις διατάξεις το Ελληνικού Δικαίου».

Στη συνέχεια αναφέρει:

»Ο Κος Μουρούτης έχει αποποιηθεί τόσο την τιτλοφόρηση αλλά και την εννοιολογική υπόσταση της θέσης του «ιατρού» όπως αυτή ορίζεται με τις νόμιμες διατάξεις».

Με δύο λόγια δηλώνει δημόσια πως ποτέ δεν ήταν ιατρός, για να είναι νομικά καλυμμένος. 

Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει διότι σε κάθε παρουσία του, εμφανίζεται ως γιατρός και δίνει ιατρικές συμβουλές, πολλές από τις οποίες ΔΕΝ έχουν επιστημονική βάση:

 

Ο ίδιος λέει πως είναι κάτοχος 3 διδακτορικών διατριβών…

Ο κος Μουρούτης έχει εκφραστεί πολλές φορές εναντίον της συμβατικής ιατρικής. Το έχουμε δει σε ομιλίες, αλλά και σε βιβλία που έχει γράψει. Έχει χρησιμοποιήσει επίσης άρθρα γνωστών ξένων κομπογιαννιτών όπως ο διαβόητος Joseph Mercola.

 

 

Αυτές τις ημέρες, διαβάσαμε ακόμη μία διαστρέβλωση της αλήθειας από το κο Μουρούτη:

 

 

Τι δεν μας λέει το πίνακας

Συνήθως, όταν έχουμε να κάνουμε με αποκαλύψεις ιατρικών »συνωμοσιών», η αλήθεια μας παρουσιάζεται μισή ή παραποιημένη. Για παράδειγμα, ο κος Μουρούτης, ισχυρίζεται πως είναι 6,25 περισσότερο πιθανό να πεθάνετε από το εμβόλιο, παρά από τη νόσο. Γιατί όμως στις μέρες μας οι θάνατοι από ιλαρά, κοκκύτη, διφθερίτιδα, είναι σχεδόν ανύπαρκτοι στο δυτικό κόσμο; Σωστά μαντέψατε: λόγο ανοσίας αγέλης που έχει επιτευχθεί από τους μαζικούς εμβολιασμούς των τελευταίων δεκαετιών.

Πριν την μαζική χρήση του εμβολίου του αιμοφίλου της ινφουένζας β, στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο 20.000 παιδιά νοσούσαν και το 3-6% αυτών, πέθαιναν (πηγή CDC).

Πριν τη χρήση του εμβολίου της πολιομυελίτιδας, είχαμε κατά μέσο όρο 16.316 κρούσματα ετησίως στις ΗΠΑ. Σήμερα αυτός ο αριθμός είναι μηδενικός.

29.000 κρούσματα ευλογίας πριν την ένταξη του εμβολίου. Κανένα περιστατικό τις τελευταίες δεκαετίες.

162.344 περιστατικά παρωτίτιδας κατά μ.ο. πριν το εμβόλιο, 982 μετά το εμβόλιο (πτώση 99%)

(Αυτές οι »λεπτομέρειες» αποσιωπούνται στο »πεφωτισμένο» κόσμο των αντιεμβολιαστών και των πάσης φύσεως »ειδικών»)

Και η λίστα συνεχίζεται:

Περί αξιοπιστίας των στοιχείων

Τα δεδομένα για θανάτους από εμβόλια προέρχονται από το Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) που είναι ένα πρόγραμμα της Αμερικανικής Κυβέρνησης, στο οποίο όποιος επιθυμεί μπορεί να δηλώσει παρενέργεια (ακόμη και θάνατο) από εμβολιασμό. Η δήλωση γίνεται online, ή με email, ή με ένα απλό FAX.

Το VAERS βρίσκεται υπό τον έλεγχο του CDC και του FDA. Επειδή όμως η παράθεση στοιχείων είναι όπως προαναφέραμε, ανοιχτή σχεδόν στον οποιοδήποτε, τα δεδομένα που συλλέγονται, σύμφωνα με το ίδιο το VAERS, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαπιστωθεί η διαφορά μεταξύ σύμπτωσης και πραγματικής αιτιότητας. Σε ετήσια βάση, το VAERS λαμβάνει 10.000-20.000 αναφορές για παρενέργειες (από πολύ ελαφριές έως θάνατο) για περίπου 10.000.000 δόσεις χορηγούμενων εμβολίων.

Σύμφωνα με το politifact.com, για το 2014, αναφέρθηκαν 2170 περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών, εκ των οποίων 122 θάνατοι (συνήθως SIDS – Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου). Όλα αυτά για 1.000.000 δόσεις σε βρέφη κάτω του ενός έτους.

Στις ΗΠΑ όμως οι θάνατοι από SIDS, ανέρχονται σε 1400 (2014). Η επιδημιολογία επομένως είναι κατά πολύ μεγαλύτερη στο γενικό μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, μεγάλη μελέτη του Berlin School of Public Health, διαπίστωσε πως η επιδημιολογία σε παιδιά που έχουν λάβει το εμβόλιο DPT (διφθερίτιδα-κοκκύτης-τέτανος), ήταν αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με ανεμβολίαστα παιδιά. Πρόκειται για ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο του μύθου περί σύνδεσης εμβολίων-SIDS. Την ίδια στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι από SIDS έχουν μειωθεί από 30.000 το 1990 σε 22.000 το 2010. Παράλληλα, οι αριθμοί των εμβολίων έχουν αυξηθεί. Αυτό σημαίνει 2 πράγματα: Αφενός τα εμβόλια δεν ευθύνονται για τη πρόκληση SIDS και αφετέρου, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη πρόληψη του Συνδρόμου.

Από τα ανωτέρω μπορούμε να συμπεράνουμε πως τα άλματα λογικής όπως αυτό του Δρος Μουρούτη, είναι εύκολα καταρριπτέα από μια πιο προσεκτική εξέταση των στοιχείων που βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο. Εξυπακούεται πως ΔΕΝ πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν διότι μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση και αδικαιολόγητο φόβο, με συντριπτικές συνέπειες.

Περισσότερα επικίνδυνα ψεύδη από το »μαγικό» κόσμο των αντιεμβολιαστών

Ο κος Μουρούτης είναι οπαδός ψευδοεπιστημονικών και συνήθως επικίνδυνων ιατρικών θεωριών. Μιλάει ανοιχτά εναντίον των εμβολίων, διαφόρων θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ προτείνει ως εναλλακτική για την επίτευξη καλής υγείας, μια δικιάς του εμπνεύσεως θεοβιολογία, εμφανώς επηρεασμένη από την αίρεση των Αντβεντιστών της 7ης Ημέρας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο κος Μουρούτης, σύμφωνα με το βιογραφικό του, έχει εντρυφήσει σε πολλές επιστήμες, με πρώτη και κύρια την ιατρική. Είναι γνωστός για τις ομιλίες του σε αμφιθέατρα (όχι πανεπιστημιακά), τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Είναι επίσης γνωστός για τα »βιωματικά» σεμινάρια που διοργανώνει στη Πιερία, όπου προωθεί έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής για τη καλυτέρευση της υγείας. Μέχρι εδώ όλα καλά. Τι γίνεται όμως όταν ο »γιατρός» Μουρούτης, παρουσιάζει τη θεολογία της αίρεσης των Αντβεντιστών, ως μέθοδο ζωής για τη βελτίωση της υγείας και (κατά δήλωσή), για τη θεραπεία ακόμη και σοβαρών ασθενειών;

Μουρούτης και »Θεοβιολογία»

Ο κύριος Μουρούτης, διευθύνει το Ινστιτούτο Νέα Ζωή, ή New Life και επιμελείται του »βιωματικού προγράμματος New Start, που προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων:

– Nutrition (Διατροφή)

– Exercise (Ασκηση)

– Water (Νερό)

– Sunshine (Ηλιακό φως)

– Temperance (Εγκράτεια)

– Air (Αέρας)

– Rest (Ανάπαυση)

– Trust in God (Εμπιστοσύνη στο Θεό)

Όλα τα ανωτέρω, περιγράφονται στο βιβλίο της White (ιδρύτριας των Αντβεντιστών της 7ης Ημέρας), Ministry of Healing, το οποίο δεν είναι ιατρικό αλλά θρησκευτικό βιβλίο.

http://whiteestate.org/books/mh/mh.asp

http://www.faculty.umb.edu/alexandrine_noel/AlexINFO/newstart.htm

http://www.seventhdayadventistdiet.com

Τα γραφόμενα της White για υγεία και ευεξία, τα βρίσκουμε στην ιστοσελίδα του Δρος Μουρούτη. Αν και πουθενά δεν αναφέρει τους Αντβεντιστές, οι ομοιότητες είναι προφανέστατες.

Προφανώς η πίστη σε οποιοδήποτε δόγμα ΔΕΝ είναι κατακριτέα. Η παρουσίαση όμως μιας οποιαδήποτε θεολογίας, ως ιατρικής επιστήμης, είναι.

Επιστολή ΔΣ ΕΔΔΕ προς αντιπεριφέρεια Χανίων

 

ΘΕΜΑ: « Ομιλία κου Μουρούτη με την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Χανίων »

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι στην πόλη των Χανίων και ειδικά στο Πνευματικό Κέντρο του Νομού σας, πρόκειται να πραγματοποιηθεί ομιλία του Κου Μουρούτη Κων/νου, στις 24/10/14, υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Χανίων.

Έχουμε σαν Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος ερευνήσει την δραστηριότητα του κου Μουρούτη και έχουμε πλέον σημαντικές και βάσιμες αμφιβολίες τόσο για την επιστημονική του επάρκεια όσο και για τους πραγματικούς σκοπούς της δραστηριοποίησής του.

Ο Κος Μουρούτης συστήνεται ως γιατρός, άλλες φορές ως φυσίατρος και άλλες ως φυσικοπαθητικός, νευροεπιστήμων κτλ, ενώ όπως αναφέρει και στο βιογραφικό του ο ίδιος, τα πτυχία τα έχει αποκτήσει από Πανεπιστήμια της Γερμανίας.

Κύριο αντικείμενο των ομιλιών του είναι η Ουμανιστική χορτοφαγία, όπως αποκαλεί τη διατροφική τάση που απομακρύνει από τη διατροφή του ανθρώπου το κρέας και τα παράγωγά του και το γάλα.

Θα μπορούσαμε σε επιστημονικό επίπεδο να αντικρούσουμε την άποψή του με πλήθος εργασιών και μελετών. Όμως αυτό που μας προβληματίζει και μας θέτει σε συναγερμό είναι οι αστήρικτες και χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο αιτιάσεις του περί μετάλλαξης και διόρθωσης των γονιδίων μέσω της αγάπης και την Θεολογίας (!)

Παραπέρα ερευνώντας την δραστηριότητα του κου Μουρούτη ανακαλύψαμε την λειτουργία της ΜΚΟ Ινστιτούτο Νέας Ζωής, της οποίας πρόεδρος είναι ο κος Μουρούτης. Έχουμε βάσιμες υποψίες τόσο από τις αναρτήσεις στο youtube όσο και από τα κείμενα που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης ότι υπάρχει μια ενδεχόμενη παραθρησκευτική δράση.

Σας παρακαλούμε όπως και εσείς προσωπικά ελέγξετε τη δράση του Κου Μουρούτη Κων/νου και εφόσον κρίνετε απαραίτητο να προβείτε σε όλες τις ενέργειες που θα προφυλάξουν μια τόσο ευαίσθητη ομάδα όπως οι έφηβοι.

Θεωρούμε δεδομένο ότι τέτοιου είδους ομιλίες ενημερωτικού περιεχομένου προ ευαίσθητες ομάδες, θα πρέπει να γίνονται μόνο από πιστοποιημένους διαιτολόγους διατροφολόγους και όχι από αυτοπροσδιοριζόμενους ειδικούς.

Παρακαλούμε επίσης όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 Σας επισυνάπτουμε χαρακτηριστική ομιλία του κου Μουρούτη όπως είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ Ινστιτούτου Νέας Ζωής http://inz.gr/page15.html.

Προσέξτε ότι σε κρίσιμο ζήτημα όπως είναι αυτό της αντιμετώπισης του καρκίνου δεν παραθέτει την παραμικρή βιβλιογραφία!

http://www.ed-de.gr/index.php/anakoinoseis-ds/item/990-epistoli-ds-edde-pros-antiperifereia-xanion.html

Εξυπακούεται πως τα λεγόμενα του κου Μουρούτη, στη πλειοψηφία τους, δεν έχουν τη παραμικρή επιστημονική βάση. Αυτό από μόνο του είναι ιδιαιτέρως περίεργο, δεδομένου πως στο βιογραφικό του αναφέρει πως είναι κάτοχος πολλών πτυχίων (ιατρική, αστροβιολογία, θεολογία κτλ), καθώς και κάτοχος 3 (!) PhD, δηλαδή διδακτορικών διατριβών, πάνω στην ιατρική. Ο κος Μουρούτης ωστόσο (και εδώ είναι το περίεργο), αποφεύγει να αναφέρει τα πανεπιστήμια κτίσης των τίτλων του και συγκεκριμένα που σπούδασε ιατρική, όπως κάνουν όλοι οι επιστήμονες στα βιογραφικά τους. Ακόμη πιο περίεργο είναι πως ένας επιστήμων με τόσο πλούσιο βιογραφικό, είναι παντελώς άγνωστος στη διεθνή ακαδημία,(εξαιρείται ένα και μόνο πανεπιστήμιο στη Κύπρο), και δεν έχουμε βρει ούτε μια επιστημονική του δημοσίευση, όσο και αν ψάξαμε.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ο κος Μουρούτης θεώρησε φρόνιμο να μας απαντήσει, όχι στα ερωτήματα που προέκυψαν, αλλά περί ανέμων και υδάτων, ξεχνώντας του χριστιανικούς του τρόπους και χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως: ημιμαθεις με κουκούλες,  ανθρωπίσκοι,  γραικύλοι, μισοηλίθιοι, βλάκες, μικρονοητικοι γκαιμπελισκοι, ηλιθίοι, μιζεροι κτλ. Μάλλον παρερμήνευσε και τη θεολογία εκτός της ιατρικής στα τόσα πανεπιστήμια που φοίτησε.

Αναλυτικά τα λόγια χριστιανικής αγάπης του κου Μουρούτη στο παρακάτω αποθηκευμένο λινκ (για ένα περίεργο λόγο, οι αναρτήσεις του »δρος» έχουν τη τάση να τροποποιούνται ή να εξαφανίζονται).

http://archive.is/tRP2K#selection-825.411-825.418

Και το ψευδοεπιστημονικό κρεσέντο συνεχίζεται…

Ένα πρόσφατο δημοσίευμα του κου Μουρούτη, έχει να κάνει με την δήθεν επικινδυνότητα της μαστογραφίας και τη διαφήμιση της ακίνδυνης, ανώδυνης και πιο αξιόπιστης θερμογραφίας. Για την ακρίβεια, η θερμογραφία είναι παντελώς άχρηστη. Ο αμερικανικός FDA, προειδοποιεί για το κίνδυνο χρήσης της και κανένας σοβαρός επιστήμονας, πουθενά στο πλανήτη, δε τη χρησιμοποιεί ως υποκατάστατο της μαστογραφίας. Πολλές υπηρεσίες, όπως το Υπουργείο Υγείας του Καναδά, τη χαρακτηρίζουν δυνητικά επικίνδυνη (και την έχουν απαγορεύσει), ειδικά για γυναίκες που βασίζονται αποκλειστικά σε αυτή για διάγνωση, διότι δεν είναι σε θέση να απεικονίσει μια καρκινογένεση, με αποτέλεσμα κάποιος ασθενής, να κινδυνεύσει να οδηγηθεί ακόμη και στο θάνατο.

http://archive.is/p8Yko

http://www.fda.gov/MedicalDevices/Safety/AlertsandNotices/ucm257259.htm

http://www.cbc.ca/news/canada/manitoba/health-canada-issues-advisory-about-thermography-tests-1.1149041

https://sciencebasedpharmacy.wordpress.com/2012/11/28/thermography-worse-than-useless/

 Ο Dr. Mercola εξ Αμερικής, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το κο Μουρούτη. Ο Mercola ωστόσο, είναι αυτή τη στιγμή, ίσως ο νούμερο 1 τσαρλατάνος γιατρός των ΗΠΑ, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με το νόμο, σχετικά με τους επικίνδυνες ιατρικές μεθόδους που χρησιμοποιεί. Μεταξύ άλλων, όπως και ο κος Μουρούτης που πολλάκις έχει αναδημοσιεύσει άρθρα του, είναι κατά των εμβολίων και άλλων μεθόδων που χρησιμοποιεί η συμβατική ιατρική. Ο Mercola, εφάρμοζε και τη μέθοδο της θερμογραφίας, μέχρι το 2011, όταν διατάχθηκε από τον FDA, να σταματήσει.

https://www.quackwatch.org/11Ind/mercola.html

Και σε αυτό το σημείο αναρωτιόμαστε: Ο κος Μουρούτης, αγνοεί αυτές τις λεπτομέρειες; Θα ήταν διατεθειμένος να αναλάβει ενυπόγραφα την ιατρική και οικονομική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε ασθενή που θα ακούσει τα λεγόμενά του και θα αποφασίσει να τα εφαρμόσει; Το ερώτημα φυσικά είναι ρητορικό.

Ίσως να μην είναι τυχαίο που πριν σύντομο χρονικό διάστημα, αποποιήθηκε του ρόλου του ως γιατρός, μέσα από μια καλογραμμένη, δικηγορίστικη δημόσια ανακοίνωση που αναφέραμε στην αρχη. Βέβαια, τα εκατοντάδες άρθρα και βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, τον διαψεύδουν πανηγυρικά.

Συμπεράσματα

Από τα ανωτέρω στοιχεία, προκύπτει πως ο κος Μουρούτης, όχι μόνο προωθεί ψευδοεπιστημονικές και δυνητικά επικίνδυνες ιατρικές πρακτικές, αλλά διαδίδει και ψευδείς ειδήσεις.

Προκύπτουν επίσης και κάποια ερωτήματα:

α) Ασκεί ή όχι την ιατρική ο κος Μουρούτης;

β) Εάν όχι, με ποιο δικαίωμα δίνει ιατρικές συμβουλές;

γ) Σε ποια ιατρική πανεπιστημιακή σχολή διδάχτηκε όσα ισχυρίζεται;

δ) Είναι διατεθειμένος να αναλάβει ενυπόγραφα την ευθύνη των ιατρικών συμβουλών-παραινέσεων που διαδίδει; (ο ίδιος, κατηγορεί τους γιατρούς πως ποτέ δε θα τολμούσαν να υπογράψουν για τις παρενέργειες πχ, των εμβολίων).

ε) Είναι τα λεγόμενά σχετικά με τον υγιεινό τρόπο ζωής και την υποτιθεμένη αποκατάσταση της υγείας, παρμένα από τα το βιβλίο της ιδρύτριας των Αντβεντιστών, Ellen White;

στ) Έχουν τα γραφόμενα των Αντβεντιστών επιστημονική υπόσταση και είναι αναγνωρισμένα από την επιστημονική κοινότητα;

ζ) Γνωρίζει πως ο Dr Mercola που συχνά επικαλείται, είναι ο νούμερο 1 τσαρλατάνος γιατρός αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ;

η) Έχει, ως καταξιωμένος όπως ο ίδιος δηλώνει, επιστήμονας, επίγνωση των συνεπειών που αποδεδειγμένα έχουν προκαλέσει θέσεις ανάλογων »επιστημόνων» στο εξωτερικό; Για παράδειγμα, γνωρίζει για την επανεμφάνιση νόσων που προκλήθηκαν από την άρνηση γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους;

Τα ερωτήματα φυσικά θα μπορούσαν να είναι πολλά περισσότερα. Ο κος Μουρούτης, δε πρόκειται ποτέ να δώσει σχετικές απαντήσεις, διότι ουσιαστικά οι απαντήσεις έχουν δοθεί προ πολλού από την έγκριτη επιστημονικά, ιατρική επιστήμη. Τα περί »ανταλλαγής» απόψεων εκ του σύνεγγυς σε δημόσιο χώρο, που πολλές φορές έχει ζητήσει, δεν έχουν αξία εν έτει 2016, διότι, για να μιλήσουμε και στη γλώσσα του, Verba volant, scripta manent.