Καταρρίφθηκε από πύραυλο υποβρυχίου το ελληνικό Mirage 2000-5;

You are currently viewing Καταρρίφθηκε από πύραυλο υποβρυχίου το ελληνικό Mirage 2000-5;

Μια δήλωση σε πρωινή εκπομπή, έδωσε λαβή για μια σειρά δημοσιεύματων που υποστηρίζουν πως υπάρχει ενδεχόμενο το ελληνικό Mirage 2000-5 που κατέπεσε ανοιχτά της Σκύρου παρασέρνοντας στο θάνατο το πιλότο του, καταρρίφθηκε από πύραυλο υποβρυχίου.

Στο newsbomb.gr, nikosxeiladakis.gr, tromaktiko.blogspot.gr κτλ, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Για να ισχύει ο ισχυρισμός του κ. Θεοδωρακίδη, θα πρέπει η Τουρκία (που είναι ο λογικός ύποπτος), να διαθέτει υποβρύχια με ικανότητα εκτόξευσης αντιαεροπορικών πυραύλων.

Το Τουρκικό Ναυτικό διαθέτει σήμερα 12 ενεργά υποβρύχια, όλα κλάσης “209” με το νεότερο να έχει εισέλθει σε υπηρεσία το 2007, ενώ η Τουρκία έχει παραγγείλει και τα νεότερα “214“, οι παραδόσεις των οποίων θα ξεκινήσουν στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Ενημερωτικά, η Ελλάδα διαθέτει οκτώ “209” και τέσσερα “214.”

Το πρόβλημα με τους ισχυρισμούς των δημοσιευμάτων που βασίζονται στα λεγόμενα του κ. Θεοδωρακίδη, είναι πως τα τουρκικά υποβρύχια, δεν διαθέτουν αντιαεροπορικούς πυραύλους. Ο οπλισμός τους περιλαμβάνει τορπίλες και βλήματα “Sub Harpoon“, που προορίζονται αποκλειστικά για στόχους επιφανείας και δεν διαθέτουν καμία ικανότητα να εμπλέξουν ιπτάμενους στόχους.

Αν και υφίσταται πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων κατά εναέριων στόχων που θα πιστοποιηθούν και στα “214“, το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και δεν έχει μπει σε υπηρεσία.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως το ελληνικό Mirage 2000-5 μπορεί να έπεσε εξαιτίας πλήγματος από πύραυλο υποβρυχίου, καταρρίπτεται.