Ανάλυση της απάντησης του “Δρ” Μουρούτη για τα ανύπαρκτα πτυχία και περισσότερα στοιχεία

You are currently viewing Ανάλυση της απάντησης του “Δρ” Μουρούτη για τα ανύπαρκτα πτυχία και περισσότερα στοιχεία

Με μια ραδιοφωνική συνέντευξη απάντησε ο “γιατρός” Μουρούτης στα αποτελέσματα των έρευνών μας, σχετικά με τα ανύπαρκτα πτυχία του. Ουσιαστικά, παραδέχτηκε πως δεν διαθέτει κανένα πτυχίο, δεν είναι γιατρός, ενώ η έκθεση των Επιθεωρητών Υγείας αναφέρεται στο ζήτημα του και έχει φτάσει στον Εισαγγελέα Πιερίας. Ανάμεσα στα λεγόμενά του όμως, αναφέρθηκαν αρκετές ανακρίβειες και ψεύδη.

Τι παραδέχτηκε στη συνέντευξη ο κ. Μουρούτης

Ο κ. Μουρούτης, παραδέχτηκε επιτέλους, πως τα επιστημονικά του διαπιστευτήρια είναι ανύπαρκτα και πως δεν είναι γιατρός.

Δεν έχω σπουδάσει στο Γκρατς, δεν έχω σπουδάσει στο Ross University, δεν έχω σπουδάσει σε αυτά που λένε“. (Δεν τα λέμε εμείς, ο ίδιος τα αναφέρει σε πολλά βίντεο, παράδειγμα). (13:42)

Δεν είμαι γιατρός έτσι όπως το λένε. (14:13)

Δημοσιογράφος: “Δηλώνετε λοιπόν εσείς, ότι δεν είστε γιατρος...”

Κ. Μουρούτης: “Βεβαίως ναι!” (14:46)

Κ. Μουρούτης: Αυτά που γράφουν, ότι δεν σπούδασα σε πανεπιστήμια, ισχύουν…(15:57)

Στο 24:10 όμως, αναφέρει πως έχει κάνει σπουδές σε “επιστήμες υγείας”, χωρίς να διευκρινίζει πάνω σε τι αντικείμενο και χωρίς να ερωτηθεί σχετικά από το δημοσιογράφο που τον φιλοξενεί. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για αναπόδεικτο ισχυρισμό και προσπάθεια δικαιολόγησης του γεγονότος πως τόσα χρόνια δηλώνει γιατρός.

 

Επιπλέον

Ο κ. Μουρούτης υποτιμά τη νοημοσύνη των ακροατών του, λέγοντας πως τα πτυχία που παρουσίασε στην ομιλία στον Άγιο Νικόλαο, στις 15 Μαρτίου 2015, τα έβαλε επίτηδες για να “τσιμπήσουν” οι ενδιαφερόμενοι και να παραπλανηθούν. Θέλει να μας πείσει δηλαδή, ότι περιμέναμε για πάνω από δύο ολόκληρα χρόνια, για να προβούμε στην έρευνα των πτυχίων, που κράτησε μερικές μέρες! Το πρόβλημα για τον ισχυρισμό του όμως, είναι πως τις ίδιες αναφορές στα πτυχία (χωρίς ποτέ να τα παρουσιάσει), τις έχει διατυπώσει και σε άλλες ομιλίες.

 

Τι άλλο ισχυρίστηκε στη συνέντευξη ο κ. Μουρούτης

1.”Προσκόμισα τους τίτλους μου”

Ισχυρίζεται πως έχει προσκομίσει τους τίτλους σπουδών του στον Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας. Η αλήθεια όμως είναι η “προσκόμιση” έγινε στο δικηγόρο του. Κανείς επίσημος φορέας όταν ζητάει παρουσίαση διαπιστευτηρίων, δεν εννοεί τον οποιοδήποτε δικηγόρο, αλλά τους ίδιους.  Επιπλέον, στο 10:13 του βίντεο, παραδέχεται πως δεν έχει σπουδάσει σε κανένα από τα πανεπιστήμια που ισχυρίζεται. Άρα, ποια πτυχία προσκόμισε; (14:17)

 

2. “Να μηνυθούν οι διοργανωτές”

(14:15) Μετά τη πλήρη αποποίηση των τίτλων του, ο κ. Μουρούτης, ρίχνει το βάρος της ευθύνης στους εκάστοτε διοργανωτές που τον παρουσίαζαν ως επιστήμονα! Ο ισχυρισμός, είναι αναληθής. Η απάντηση, στο βίντεο, όπου απαριθμεί τα πτυχία του και την εικόνα, όπου συστήνεται ως γιατρός κτλ:

Ο κ. Μουρούτης, σε πλείστες περιπτώσεις, έκανε επίκληση στην ανύπαρκτη αυθεντία του ως γιατρός και φυσικά γνώριζε τα γραφόμενα σε αφίσες και διαφημίσεις των διοργανωτών. Στο επίσημο βιογραφικό του, στην αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας του, ακόμη και σήμερα, αυτοσυστήνεται ως Medical Doctor(MD), Dr.nat.med, Doctor of Science, Molecular & Cell Bioscience – PhD κτλ.  Το ίδιο ισχύει σε συνεντεύξεις στη τηλεόραση, όπου αυτοπαρουσιάζεται ως γιατρός, νευροεπιστήμων κτλ, όπως στα βιογραφικά που συνοδεύουν τα βιβλία του που πωλούνται μέσω διαδικτύου.

Αναφέρει ακόμη και σήμερα δηλαδή, πως κατέχει τρεις διδακτορικούς τίτλους πάνω στην ιατρική. Επομένως η επίρριψη ευθύνης στους “διοργανωτές” για το τρόπο παρουσίασής του, είναι ένα ακόμη πυροτέχνημα, για την απόσπαση της προσοχής των ακροατών από το πραγματικό ζήτημα που είναι τα πλαστά πτυχία του “Δρ” Μουρούτη.

Σε εκπομπή του ΚΡΗΤΗ TV προλογίζεται από τη παρουσιάστρια κα Ντελιδάκη, ως “φυσίατρος-νευροεπιστήμων” (01:00). Ο κ. Μουρούτης, δεν αντιδρά και δεν “διορθώνει” τη δημοσιογράφο. Στο ίδιο βίντεο μάλιστα (04:30), αναφέρει πως είναι διπλωματούχος βιολόγος, έκανε πέντε χρόνια ιατρική στη Φρανκφούρτη, ειδικότητα ως φυσίατρος με διδακτορικό τίτλο, μάστερ με δεύτερο διδακτορικό στις ΗΠΑ, τρίτο διδακτορικό στο Robert Gordon University, δέκα χρόνια εργάστηκε στο GSI στο Νταμσταντ, σπουδές στη θεολογία και μάστερ στο MIT, στη κοσμική αστροβιολογία. Όλα τα ανωτέρω, όχι μόνο έχουν καταρριφθεί από την έρευνα μας, αλλά και ο ίδιος ο κ. Μουρούτης ομολόγησε πως είναι ψεύτικα πτυχία, στη πρόσφατη συνέντευξή του.

 

3. “Από το 2005, έχω αποποιηθεί την ιδιότητα του γιατρού” (15:40)

Κάτι τέτοιο είναι αναληθές, όπως μπορούμε να δούμε και στην επίσημη ιστοσελίδα του, αλλά και βίντεο που κυκλοφορούν στο youtube.

Στη πραγματικότητα, η εν μέρη αποποίηση της ιδιότητας του γιατρού, έγινε τον Οκτώβριο του 2016, μέσω ανάρτησης στο facebook.

«Δρ» Μουρούτης_ αποποίηση

Έως τον Ιανουάριο του 2017, παρουσιαζόταν στο facebook, ως γιατρός.

 

4. “Η διαβίβαση που έκανε το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, το γράψαν με πηχυαίους τίτλους στο “ελλινικχοαξες”, (ως) κατάθεση κόλαφος που στέλνει το Μουρούτη, στην Εισαγγελία και τη καταδίκη” (19:40)

Το άρθρο των Ελληνικών Hoaxes, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Φαίνεται πως ο σάλος κινητοποίησε τις αρμόδιες κρατικές αρχές που πια ζητούν την συνδρομή της δικαιοσύνης και διαβιβάζουν την Έκθεση-κόλαφο στον Εισαγγελέα”. Πουθενά δεν έχουμε αναφερθεί σε καταδίκη.

Σύμφωνα με επώνυμες μαρτυρίες, όχι μόνο δεν έχει αποποιηθεί της (ανύπαρκτης) ιατρικής ιδιότητας, άλλα έδινε ιατρικές οδηγίες, με τραγικές συνέπειες:

 

5, “Τα email που στάλθηκαν από τα “ελληνικχοαξες” και το κ. Επαχτίτη σε πανεπιστήμια, είναι αναληθή, γιατί κανένα πανεπιστήμιο, δε δίνει απάντηση για κανένα φοιτητή” (16:00)

Τα email είναι πραγματικά, διότι στα screenshots που παρατέθηκαν στην αρχική έρευνα, έχουν τονιστεί οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των πανεπιστημίων που απάντησαν και οποιοσδήποτε μπορεί να επιβεβαιώσει πως ανήκουν στα υπόψιν ιδρύματα, με μια απλή αναζήτηση μέσω Google. Ακόμη, τα πανεπιστήμια, για να διαφυλάξουν το κύρος τους από τον οποιονδήποτε που ψευδώς ισχυρίζεται πως κατέχει πτυχίο, απαντάνε όταν ερωτηθούν:

Το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου μάλιστα, ευχαριστεί τον Δρ. Ανδρέα Καρατζά για τη πρωτοβουλία του. Ο Δρ. Καρατζάς, μας βοήθησε με την έρευνά μας, επικοινωνώντας με κάποια από τα πανεπιστήμια που υποτίθεται πως είχαν απονείμει τίτλους στο κ. Μουρούτη.

Όλη η αλληλογραφία με τα τρία πανεπιστήμια με τα οποία επικοινωνήσαμε, είναι διαθέσιμη για χρήση από οποιαδήποτε επίσημη αρχή. Ο κ. Μουρούτης, αμφισβητεί την αξία του απαντητικού email που λάβαμε από το Ινστιτούτο Γκαίτε (16:17). Ο ίδιος όμως είχε παραδεχτεί λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα, πως ούτως ή άλλως, δεν έχει πτυχίο από αυτό το ίδρυμα! (15:55).

Στο 16:15, αναφέρει πως “...όταν στέλνουν στο Wolfgang Goethe Universität στη Φρανκφούρτη για το αν έχω κάνει εκεί διδακτορικό, η απάντηση είναι we cannot confirm his doctror Mouroutis (!), we need his certificate, το οποίο σημαίνει χρειαζόμαστε την επιβεβαίωσή του, οπότε ψεύδονται όταν λένε… και δεν έχουμε όλη την αλληλογραφία“.

Το mail λέει “...αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως υπάρχει πτυχίο γιατρού για το κ. Μουρούτη. Για περαιτέρω έρευνα, χρειαζόμαστε το πτυχίο του“.

(Το πλήρες ιστορικό των email με το Ινστιτούτο Γκαίτε, που ο κ. Μουρούτης αμφισβητεί, είναι διαθέσιμο σε κάθε αρμόδια αρχή).

Σε κάθε περίπτωση, το “διδακτορικό” του κ. Μουρούτη από το Wolfgang Goethe Universität, είναι πλαστό, αφενός διότι οι υπογραφές με το άλλο υποτιθέμενο “διδακτορικό” από το Γκρατς, είναι ολόιδιες και αφετέρου, επειδή το παραδέχτηκε και ο ίδιος.

 

6. “Ουδέποτε ζητήθηκε η άποψή μου από τους ερευνητές – ουδέποτε ρωτήθηκα” (16:50)

Ο κ. Μουρούτης μέμφθηκε τους “ερευνητές”, διότι πριν δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους για τα ανύπαρκτα πτυχία του, δεν επικοινώνησαν μαζί του για διευκρινήσεις. Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Ο κ. Μουρούτης, σε επικοινωνία που είχε με τον Θάνο Επαχτιτή (αρθρογράφο εκείνη την εποχή της σελίδας terranovaincognita.gr), είχε δηλώσει , πως “Η παρουσίαση ή δημοσίευση διαπιστευτηρίων μου έγκειται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μόνο σε πρόσωπο δημοσίου δικαίουκαι όχι σε οιονδήποτε ιδιώτη προς τέρψη ή ικανοποίηση της ίδιας ή κοινής περιέργειας

 

Τον Ιανουάριο του 2017, δήλωνε δημόσια, πως όποιος ενδιαφέρεται για τα πτυχία του, θα έπρεπε να ακολουθήσει τη δικαστική οδό (μηνυτήρια αναφορά), ή εξώδικα μέσω του νομικού του εκπροσώπου. Γίνεται εύκολα κατανοητό, πως ο κ. Μουρούτης, δεν δεχόταν ερωτήσεις, διότι δε μπορούσε να παρουσιάσει πτυχία.

 

7. “Αποδομούν τον μηνυτή για να αποδομήσουν το μήνυμα” (18:35)

Για άλλη μια φορά, ο κ. Μουρούτης παρουσιάζει τον εαυτό του ως μάρτυρα (μηνυτής), και τα ψευδοεπιστημονικά λεγόμενά του ως “μήνυμα” που κάποιοι θέλουν να αποσιωπήσουν. Πρόκειται για προσπάθεια απόσπασης της προσοχής από το ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από τη δράση και την επάρκειά του.

 

8. “Με αποκαλούν απατεώνα και τσαρλατάνο”

Σε κανένα από τα άρθρα μας, δεν αποκαλέσαμε το κ. Μουρούτη με αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Η έρευνά μας, εστίασε αποκλειστικά στην ύπαρξη ή μη των πτυχίων που ισχυριζόταν ότι κατέχει.

 

9. “Κίνητρα” (18:10), (21:35)

Ο κ. Μουρούτης, αφήνει να εννοηθεί πως οι αρθρογράφοι των ellinikahoaxes.gr – factchecker.gr, ωθούνται από “σκοτεινά κέντρα”. Οι θεωρίες συνωμοσίας του “γιατρού”, είναι ένας αναπόδεικτος ισχυρισμός. Όλα τα φιλοξενούμενα άρθρα είναι υπογεγραμμένα και η ιδιοκτησία των ιστοσελίδων, ήταν πάντα φανερή.

 

10. “Έχουν πιαστεί πολλές φορές να αναρτούν πράγματα, τα οποία είναι αναληθή και ψευδή” (17:07), (21:46)

Ακόμη ένας αναπόδεικτος ισχυρισμός και λάσπη στον ανεμιστήρα. Δεν έδωσε ούτε ένα παράδειγμα.

 

11. “Με κατηγορούν ότι προσηλυτίζω… – Δεν είμαι Αντβεντιστής της 7ης Ημέρας” (21:50)

Ο κ. Μουρούτης αναφέρει πως παλαιότερα ήταν μέλος της Εκκλησίας των Αντβεντιστών, κάτι που είχε προκύψει από την έρευνά μας. Εξυπακούεται πως η πίστη σε οποιοδήποτε δόγμα, δεν είναι κατακριτέα και ουδέποτε τον μεμφθήκαμε για αυτό. Όμως, αν και ισχυρίζεται πως πλέον δεν είναι Αντβεντιστής, παλαιότερη έρευνά μας, έχει αποκαλύψει πως η “θεοβιολογία” του και το πρόγραμμα NEW START που εφαρμόζει στα “βιωματικά του σεμινάρια”, είναι ακριβής αντιγραφή της θεολογίας των Αντβεντιστών.

Greek-Mission-2011-Adventist-Online-Yearbook2

 

12. “Σε συνέντευξή μου στη κα Ντελιδάκη, είπα πως έχω μεταπτυχιακό από το MIT – έκανα λάθος” (26:30)

Δεν έκανε λάθος μόνο στη κα Ντελιδάκη. Το “λάθος” του κ. Μουρούτη, είναι επαναλαμβανόμενο (03:38):

 

13. “…δεν έχω καταφερθεί ενάντια στη (συμβατική) ιατρική…” (30:50)

Ψευδής ισχυρισμός. Ο κ. Μουρούτης είναι ένα από τα γνωστότερα ονόματα στον εγχώριο αντιεμβολιαστικό κύκλο. Η θέση του για τα κλασικά θεραπευτικά σχήματα κατά του καρκίνου (χημειοθεραπείες κτλ) και τα εμβόλια, είναι ενάντια στη συμβατική ιατρική θεώρηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το βιβλίο του “Εμβόλια όλη η αλήθεια“.

Το ίδιο υποστηρίζει και για ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις όπως η μαστογραφία, στη θέση της οποίας, προτείνει τη ψευδοεπιστημονική θερμογραφία.

Έγκριτοι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τους μαζικούς εμβολιασμούς” (32:15)

Ο κ. Μουρούτης πιθανότατα θεωρεί “έγκριτους” επιστήμονες, γνωστούς τσαρλατάνους του εξωτερικού, όπως τον διαβόητο Dr. Mercola (δείτε εδώ), που βρίσκεται σε έρευνα από τις αμερικανικές αρχές και τον Dr. Wakefield που ξεκίνησε την αντιεμβολιαστική φρενίτιδα πριν 20 χρόνια, καταδικάστηκε για απάτη και διαγράφτηκε από το Ιατρικό Μητρώο της Μ. Βρετανίας. Περισσότερα εδώ.

 

Δεν ασκώ ιατρική πράξη στα σεμινάρια στο ξενοδοχείο στο Ελατοχώρι” (37:28)

Το Semeli Resort, που φιλοξενεί τα “βιωματικά σεμινάρια”, ισχυριζόταν μέχρι πριν λίγες ημέρες, πως διοργανώνει ιατρικό τουρισμό με επικεφαλής το κ. Μουρούτη. “Το προσωπικό του κέντρου NEWSTART του Δρ. Κωνσταντίνου Μουρούτη, φιλοδοξεί να προσφέρει ίαση και αποκατάσταση σε αυτούς που υποφέρουν από καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες…“. Μετά το σάλο που προκλήθηκε από την έρευνά μας, η σχετική “διαφήμιση” κατέβηκε από τη σελίδα του ξενοδοχείου.

 

14. “Κάλω να βρουν έναν από αυτούς που συμμετείχαν (στα βιωματικά σεμινάρια), που γραπτά μπορεί να καταγγείλει πως εγώ του διέκοψα φαρμακευτική αγωγή...” (37:43)

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο επώνυμες καταγγελίες για τη δράση του “γιατρού” και τη προτροπή του να διακόψουν θεραπείες. Πρόκειται για τη καταγγελία του κ. Χάρη Αναστασίου και της κας Μαίρης Κουρούπη. Δείτε εδώ και εδώ. Επομένως τα περί γραπτής καταγγελίας, είναι ισχυρισμός άνευ αξίας και προσπάθεια απόσπασης της προσοχής από την ουσία.

 

15. “Ο κ. Αναστασίου είναι ψεύτης και συκοφάντης”

Ο κ. Μουρούτης κατηγορεί το κ. Χάρη Αναστασίου πως ψεύδεται όταν αποκάλυψε πως ο “γιατρός” πρότεινε να τον θεραπεύσει από το καρκίνο που έπασχε με “εναλλακτικές” μεθόδους. Όμως, στο προφίλ του κ. Μουρούτη στο facebook, ανακαλύψαμε ανάρτηση στην οποία, ο κ. Μουρούτης συγχαίρει το κ. Αναστασίου που δεν έπεσε στη παγίδα τσαρλατάνων!!! Όταν όμως ο δεύτερος αποκάλυψε πως ο αναφερόταν στον κ. Μουρούτη, εισέπραξε το χαρακτηρισμό του ψεύτη. Περισσότερα εδώ. Η ασυνέχεια των ισχυρισμών, είναι χαρακτηριστική.

Συμπεράσματα

-Ο κ. Μουρούτης, παραδέχεται πως έλεγε ψέμματα για όλα τα πτυχία του, που παρουσιάσαμε στην έρευνα.

-Ισχυρίζεται πως πριν δύο χρόνια, ήξερε ότι κάποιοι θα έλεγχαν τα πλαστά πτυχία που παρουσίασε επί τούτου σε ομιλία στον Άγιο Νικόλαο και το έκανε για να τους “παγιδεύσει”. Ο ισχυρισμός είναι αστείος.

-Αναφέρει πως από το 2005, έχει αποποιηθεί της τιτλοφόρησης του γιατρού. Σύμφωνα με την έρευνα μας, η εν μέρη αποποίηση, έλαβε χώρα στα τέλη του 2016. Σε αρκετά σημεία, ακόμη και σήμερα, εμφανίζεται ως γιατρός.

-Ισχυρίζεται ψευδώς πως ουδέποτε ρωτήθηκε για τα διαπιστευτήριά του. Έχει ερωτηθεί ήδη από τις αρχές Μαρτίου 2016 και αρνήθηκε να το πράξει.

-Έφτασε στο σημείο να κατηγορεί τους διοργανωτές των ομιλιών του για το τρόπο που τον παρουσίαζαν, τη στιγμή που ο ίδιος έκανε επίκληση στην ανύπαρκτη αυθεντία του και αναφερόταν στα πτυχία του.

-Αυτοπαρουσιάζεται ως “μάρτυρας”, ενώ η ουσία είναι εάν είναι κάτοχος πτυχίων ή όχι πάνω στην ιατρική.

-Ισχυρίζεται πως τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, δεν παρέχουν πληροφορίες για τους απόφοιτούς τους. Ο ισχυρισμός, είναι ψευδής.

 

Κατακλείδα

Κατά τη γνώμη μας, η συνέντευξη του κ. Μουρούτη στο Ράδιο Ενημέρωση, ήταν μια ατυχής προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Η ουσία είναι πως παραδέχτηκε την εγκυρότητα της έρευνας, δηλαδή πως δεν έχει τα πτυχία που παρουσιάζει και αναφέρει στις ομιλίες του.

 

Αντί επιλόγου

Άραγε, γιατί έδωσε εντολή σε έναν εκ των “στενότερων” φίλων του, να κατεβάσει όλα τα βίντεο από το κανάλι του;

 

Θάνος Επαχτίτης (ellinikahoaxes.gr – διαχειριστής factchecker.gr)

Θοδωρής Δανιηλίδης (διαχειριστής ellinikahoaxes.gr)

Στάμος Αρχοντής (ellinikahoaxes.gr)

Ευχαριστούμε για τη πολύτιμη βοήθεια τον Δρ. Κίμωνα Ανδρέα Καρατζά, Επίκουρο Καθηγητή μικροβιολογίας τροφίμων, του Reading University.