ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Βίντεο από την αναχαίτιση των ιρανικών πυραύλων από ελληνικά Patriot.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οπτικοακουστικό υλικό από την αναχαίτιση των βαλλιστικών βλημάτων από τα ελληνικά συστήματα Patriot στη Σαουδική Αραβία. Η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), έχει αναπτυχθεί στην πόλη Γιάνμπου, στα δυτικά της χώρας και σε απόσταση άνω των 800 χιλιομέτρων από το σημείο λήψης του βίντεο στο Ριάντ. Τα δυο περιστατικά δεν συμπίπτουν χρονικά.
Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε στο newsit.gr, skai.gr, sdna.gr, ellada24.gr, huffingtonpost.gr, vradini.gr, magnesianews.gr, debater.gr, mononews.gr, rthess.gr. Στην πορεία, το newsit.gr, αφαίρεσε την αναφορά σε “ελληνικούς” Patriot.


Η αποστολή της Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ) ξεκίνησε το 2021, όταν η Ελλάδα αποφάσισε να συμβάλει στην ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, κυρίως λόγω των επιθέσεων που δεχόταν η χώρα από πυραύλους και drones (ιδίως από τους Χούθι στην Υεμένη). Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ανέπτυξε μια πυροβολαρχία MIM-104 Patriot, μαζί με το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία και υποστήριξή της. Η ΕΛΔΥΣΑ προστατεύει το βιομηχανικό λιμάνι “Βασιλεύς Φαχάντ” της Σαουδικής Αραβίας, το μεγαλύτερο φόρτωσης αργού πετρελαίου και πετροχημικών στην Ερυθρά Θάλασσα, που βρίσκεται στην πόλη Γιάνμπου, καθώς και των εγκαταστάσεων της ARAMCO. Η Σαουδική Αραβία είναι επίσης χρήστης του συγκεκριμένου αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος.
Την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2026 κατά τις πρωινές ώρες, η Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων Patriot της ΕΛΔΥΣΑ, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην αποστολή της διεθνούς πρωτοβουλίας “Integrated Air Missile Defense (IAMD)” για την υποστήριξη της αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας, έβαλε 2 βλήματα και κατέρριψε 2 βαλλιστικούς πυραυλικούς στόχους αντίστοιχα.
Το βίντεο που συνοδεύει τα εξεταζόμενα άρθρα, προέρχεται από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και δείχνει ανταπόκριση του δημοσιογράφου Μανώλη Κωστίδη από την Τουρκία. Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, παρουσιάζει αποσπάσματα βίντεο του Τούρκου δημοσιογράφου, Ορχάν Σαλί (Orhan Sali), του A Haber, ο οποίος περιγράφει πυραυλική επίθεση στο Ριάντ και αναχαίτιση που, όπως ισχυρίζεται, έγινε από πέντε Patriot. O Σαλί δεν αναφέρει πουθενά ότι ήταν ελληνικοί Patriot, όπως δεν το αναφέρει και ο Μανώλης Κωστίδης. Παρά το γεγονός αυτό, πολλοί τίτλοι απέδωσαν λανθασμένα την αναχαίτιση σε ελληνικά πυρά.
Η ελληνική πυροβολαρχία Patriot, βρίσκεται κοντά στην πόλη Γιάνμπου, στα δυτικά της Σαουδικής Αραβίας και σε απόσταση άνω των 800 χιλιομέτρων από το Ριάντ. Με εκτιμώμενη εμβέλεια περί τα 150 χιλιόμετρα, τα βλήματα των ελληνικών Patriot, δεν είναι σε θέση να παρέχουν κάλυψη στο Ριάντ.

Τέλος, η χρονική σφραγίδα του τουρκικού βίντεο είναι 21:29 στις 18/3/2026, δηλαδή 20:29 ώρα Ελλάδας, τη στιγμή που η αναχαίτιση των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων, έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της 19 Μαρτίου 2026. Τα δυο περιστατικά δεν συμπίπτουν χρονικά.
Συμπέρασμα
Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οπτικοακουστικό υλικό από την αναχαίτιση των βαλλιστικών βλημάτων από τα ελληνικά συστήματα Patriot στη Σαουδική Αραβία. Η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), έχει αναπτυχθεί στην πόλη Γιάνμπου, στα δυτικά της χώρας και σε απόσταση άνω των 800 χιλιομέτρων από το σημείο λήψης του βίντεο στο Ριάντ. Τα δυο περιστατικά δεν συμπίπτουν χρονικά.