ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Εβραίοι καίνε την Κρήτη για να φτιάσουν ισραηλινά θέρετρα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός και προέρχεται από λογαριασμό που αναπαράγει συστηματικά συνωμοσιολογικό και αντισημιτικό περιεχόμενο. Αν και 35χρονος Ισραηλινός συνελήφθη για την πυρκαγιά στα Σελλιά, δεν τεκμηριώνεται ότι αυτή έκαψε 30.000 εκτάρια, ούτε ότι συνδέεται με σχέδιο ισραηλινών συμφερόντων για την ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων στις καμένες εκτάσεις.
Μεγάλη διάδοση έχει γνωρίσει βίντεο στο οποίο ο εκφωνητής ισχυρίζεται ότι ένας Ισραηλινός ευθύνεται για πυρκαγιά στην Κρήτη, η οποία, κατά τον ίδιο, έκαψε 30.000 εκτάρια, και ότι ο εμπρησμός συνδέεται με σχέδιο ισραηλινών συμφερόντων για την ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων στις καμένες εκτάσεις.


Ο ισχυρισμός ξεκίνησε από βίντεο στον αγγλόφωνο λογαριασμό Holden_Onto_Truth (πάνω δεξιά) στον οποίο εντοπίζεται συστηματικά συνωμοσιολογικό και αντισημιτικό περιεχόμενο. Οι αναρτήσεις του συγκέντρωσαν πάνω από 500 χιλιάδες θεάσεις. Κατόπιν, εμφανίστηκε σε ελληνικούς λογαριασμούς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα μια ανάρτηση στο Facebook, να συγκεντρώνει πάνω από 1.400 κοινοποιήσεις.
Στο βίντεο που κυκλοφορεί ευρέως, ο εκφωνητής υποστηρίζει ότι ένας Ισραηλινός προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά στην Κρήτη, η οποία έκαψε περίπου 30.000 εκτάρια, και ότι ο εμπρησμός εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο ισραηλινών συμφερόντων ώστε οι καμένες εκτάσεις να χρησιμοποιηθούν αργότερα για την κατασκευή οικιστικών συγκροτημάτων.
Πράγματι, 35χρονος Ισραηλινός υπήκοος συνελήφθη για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Σελλιά Ρεθύμνου στις 14 Αυγούστου 2026. Ωστόσο, τα πραγματικά γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση με τους υπόλοιπους ισχυρισμούς περί εμπρησμού και κατασκευής κατοικιών στα καμμένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που έχουν δημοσιοποιηθεί, η φωτιά αποδόθηκε σε αμέλεια κατά τη χρήση ψησταριάς σε ενοικιαζόμενη βίλα. Σε βάρος του 35χρονου ασκήθηκε δίωξη και, μετά την απολογία του, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 10.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους. Στα δημοσιοποιημένα στοιχεία της έρευνας δεν προκύπτει σύνδεση της πυρκαγιάς με οργανωμένο σχέδιο καύσης εκτάσεων για επενδυτικούς σκοπούς.
Ο ισχυρισμός για την έκταση που κάηκε είναι επίσης ανακριβής. Τα 30.000 εκτάρια αντιστοιχούν σε 300.000 στρέμματα. Στις 26 Αυγούστου, δώδεκα ημέρες μετά την πυρκαγιά στα Σελλιά, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν καεί περίπου 300.000 στρέμματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν έχει εντοπιστεί επίσημη μέτρηση της καμένης έκτασης στα Σελλιά. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός που αναφέρθηκε δεν αφορά τα Σελλιά, αλλά τις εκτάσεις που κάηκαν πανελλαδικά.
Συμπέρασμα
Ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός και προέρχεται από λογαριασμό που αναπαράγει συστηματικά συνωμοσιολογικό και αντισημιτικό περιεχόμενο. Αν και 35χρονος Ισραηλινός συνελήφθη για την πυρκαγιά στα Σελλιά, δεν τεκμηριώνεται ότι αυτή έκαψε 30.000 εκτάρια, ούτε ότι συνδέεται με σχέδιο ισραηλινών συμφερόντων για την ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων στις καμένες εκτάσεις.