Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ΔΕΝ διαπληκτίστηκε με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές

You are currently viewing Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ΔΕΝ διαπληκτίστηκε με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές

Σε δεκάδες ιστοσελίδες εμφανίστηκε ένα βίντεο με τον ισχυρισμό πως δείχνει τον ηθοποιό Ρόμπερτ Ντε Νίρο να φωνάζει σε φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο έβαλε τις φωνές σε φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές -«Η Χαμάς θα το ξανακάνει, λέτε ανοησίες»

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το βίντεο προέρχεται από τα γυρίσματα της σειράς Zero Day. Από τα ισραηλινά δημοσιεύματα που παρουσίασαν τον ισχυρισμό, το ένα κατέβηκε και το άλλο διορθώθηκε. Τα λεγόμενά του Ντε Νίρο ήταν μέρος του σεναρίου της σειράς.

Τι ισχύει

Τα ελληνικά δημοσιεύατα αναφέρουν πως σε βίντεο, που αναρτήθηκε στο Twitter, διακρίνεται ο Ντε Νίρο να φωνάζει στο πλήθος για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου: «Αυτό δεν είναι ταινία. Αυτό είναι αληθινό. Και αν πρόκειται να συνεχίσετε να λέτε ανοησίες, τότε πρέπει να πάτε σπίτι σας. Έχουν πει (η Χαμάς) πως θα το ξανακάνουν (τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου). Και κανείς σας δεν το θέλει αυτό». Με λίγα λόγια, ο Ντε Νίρο φαίνεται να καταδικάζει τη Χαμάς και να υποστηρίζει το Ισραήλ.

Ο ισχυρισμός ξεκίνησε από λογαριασμούς σε ΜΚΔ στο εξωτερικό και παρουσιάστηκε επίσης από ισραηλινά ΜΜΕ, όπως η Haaretz (κατέβηκε) και η Jerusalem Post (διορθώθηκε).

Αποκόψαμε στιγμιότυπο οθόνης από το υπό εξέταση βίντεο και κάναμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας. Διαπιστώσαμε πως προέρχεται από γυρίσματα σειράς ή ταινίας.

Πράγματι, τον περασμένο μήνα, ο Ντε Νίρο βρισκόταν στα γυρίσματα της σειράς “Zero Day” (πολιτικό θρίλερ) του Netflix, στην οποία πρωταγωνιστεί και που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη, όπως μπορούμε να δούμε στο παρακάτω βίντεο:

Το ίδιο μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ανατρέξουμε σε φωτογραφίες στο Getty Images. Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στις 27 Απριλίου 2024:

Μια εκ των πρωταγωνιστριών της σειράς, η ηθοποιός Mozhan Marno, έγραψε στον λογαριασμό της στο X πως το δημοσίευμα της Haaretz είναι ανακριβές και ο Ντε Νίρο δεν διαπληκτίστηκε με φιλοπαλαιστίνους διαδηλωτές, αλλά τα λεγόμενά του ήταν μέρος του σεναρίου της σειράς:

Ο ισχυρισμός έχει διαψευστεί και από άλλους οργανισμούς διασταύρωσης ειδήσεων όπως το teyit.org και ο Facta.

Συμπέρασμα

Το βίντεο προέρχεται από τα γυρίσματα της σειράς Zero Day. Από τα ισραηλινά δημοσιεύματα που παρουσίασαν τον ισχυρισμό, το ένα κατέβηκε και το άλλο διορθώθηκε. Τα λεγόμενά του Ντε Νίρο ήταν μέρος του σεναρίου της σειράς.