Παραπληροφόρηση για τη δήθεν αποκατάσταση του ελληνικού ονόματος της Μαριούπολης από τη Ρωσία

You are currently viewing Παραπληροφόρηση για τη δήθεν αποκατάσταση του ελληνικού ονόματος της Μαριούπολης από τη Ρωσία

Μεγάλη διάδοση στα ΜΚΔ έχει ο ισχυρισμός πως μετά την κατάληψη της Μαριούπολης από τη Ρωσία, η πόλη απέκτησε πάλι το ελληνικό της όνομα.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Η Μαριούπολη, που εγκατέλειψε η ελληνική κυβέρνηση, ελευθερώθηκε και απέκτησε ξανά την Ελληνική της ονομασία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η Μαριούπολη ποτέ δεν έχασε το ελληνικό της όνομα από το 1989 μέχρι σήμερα. Το μνημείο με την ελληνική επιγραφή στην είσοδο της πόλης, αναγέρθηκε από τους Ουκρανούς το 2018, βαμμένο στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας και το μόνο που άλλαξε μετά τη κατάληψη της πόλης από τους Ρώσους, ήταν η βαφή στα χρώματα της ρωσικής σημαίας.

Κάντε κλικ στις εικόνες για μεγένθυση:

Τι ισχύει

Η Μαριούπολη είναι μια πόλη στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Αποτελεί το σημαντικότερο λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας. Η πόλη απέκτησε το σημερινό της όνομα το 1778, όταν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνόφωνων και ταταρόφωνων ορθοδόξων της Κριμαίας αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την περιοχή της Κριμαίας και να εγκατασταθούν στη νοτιοδυτική Ρωσία. Η Μαριούπολη είχε μετονομαστεί σε Ζντάνοφ, προς τιμή του Αντρέι Ζντάνοφ, στενού συνεργάτη του Ιωσήφ Στάλιν. Το ιστορικό όνομα της Μαριούπολης αποκαταστάθηκε το 1989 και έκτοτε δεν έχει αλλαχθεί.

Η Μαριούπολη, μετά από ρωσική πολιορκία που διάρκεσε από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 μέχρι τις 20 Μαΐου 2022, κυριεύτηκε από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Εκτός από χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες και αμάχους, οι μάχες προκάλεσαν και μεγάλες ζημιές σε κατοικίες, στις υποδομές και τα μνημεία της πόλης. Μια από τις πρώτες ενέργειες της Ρωσίας μετά την κατάληψη της πόλης, ήταν οι αλλαγές σε πινακίδες από τα ουκρανικά στα ρωσικά.

Ο ισχυρισμός για την τοποθέτηση της πινακίδας/μνημείου στα Ελληνικά από τους Ρώσους, διατυπώθηκε για πρώτη φορά στις 25 Σεπτεμβρίου 2022, από το δημοσιογράφος Θανάση Αυγερινό, στο κανάλι OPEN. Ο Θανάσης Αυγερινός, έχει πολλές φορές στο παρελθόν παραπληροφορήσει, κυρίως σε θέματα που αφορούν τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Αναφορικά με το μνημείο με το όνομα της πόλης στα Ελληνικά, προϋπήρχε της ρωσικής εισβολής. Συγκεκριμένα, αναγέρθηκε το 2018.

Υπέστη ζημιές κατά την επίθεση εναντίον τις πόλης από ρωσικά στρατεύματα.

Κατόπιν, το ίδιο μνημείο, βάφτηκε με τα χρώματα της ρωσικής σημαίας.

Συμπέρασμα

Η Μαριούπολη ποτέ δεν έχασε το ελληνικό της όνομα από το 1989 μέχρι σήμερα. Το μνημείο με την ελληνική επιγραφή στην είσοδο της πόλης, αναγέρθηκε από τους Ουκρανούς το 2018, βαμμένο στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας και το μόνο που άλλαξε μετά τη κατάληψη της πόλης από τους Ρώσους, ήταν η βαφή στα χρώματα της ρωσικής σημαίας.